Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, FETÖ’nün masum ve legal faaliyetleri ardında illegal yapı olduğunu söyleyerek, "Bu grup sadece Türkiye için değil, karanlık faaliyetlerini yürüttükleri diğer ülkeler için de tehdit oluşturmaktadır" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Güney Afrika Büyükelçisi Pule I. Malefane’i makamında kabul etti. Büyükelçi Malefane’e taze ve kurutulmuş Malatya kayısısı ikram eden Bakan Tüfenkci, Malatya kayısısının yetiştirilişi hakkında da Malefane’e bilgi verdi. Tüfenkci, Güney Afrika’nın Türkiye’nin Afrika kıtasıyla bağlarını güçlendirmesi açısından önemli bir ülke olduğunu söyledi. Güney Afrika ile ticaret hacminin 2015 yılında 1,4 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, ülkeler arasındaki ticaret hacmi potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu vurguladı. Tüfenkci, FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimine de değinerek, söz konusu terör örgütü hakkında bilgi verdi. FETÖ’nün sapkın dini inançlarını halka silah zoruyla enjekte etmeye çalıştığını ifade eden Tüfenkci, bu yapının demokratik-laik-hukuk devletini hedef aldığına işaret etti. Bakan Tüfenkci, darbe girişiminin tüm sorumlularının yargı önünde hesap vereceğini kaydetti.

"BU YAPININ MASUM VE LEGAL FAALİYETLERİ ARDINDA MÜTHİŞ BİR İLELGAL YAPI OLDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR"
FETÖ’nün küresel okullar, iş dernekleri ve kültürel örgütler şebekesi olarak faaliyet gösterdiğini söyleyen Bakan Tüfenkci, “Bu örgüt, faaliyetlerini finanse etmek ve hain uluslararası şebekesini sürdürebilmek için çeşitli ülkelerde bir yolsuzluk ağına sahiptir. Bu yapının masum ve legal faaliyetleri ardında müthiş bir illegal yapı olduğunu göstermektedir. Bu grup sadece Türkiye için değil, karanlık faaliyetlerini yürüttükleri diğer ülkeler için de tehdit oluşturmaktadır. Bunlarla uluslararası alanda mücadele etmek gereklidir” diye konuştu.
Bu tehdidin bertaraf edilmesinde dostların desteğinin önemli olduğunun altını çizen Tüfenkci, teröre ve terörizme karşı tüm dünyadan ortak ve net bir tavır beklediklerini söyledi. Bakan Tüfenkci, Güney Afrika ile ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileriye taşınması yönünde bakanlık olarak görev ve yetki alanları dahilinde her türlü işbirliğine açık olduklarını da ifade etti.

"GÜLEN OKULLARININ FAALİYETLERİ HÜKÜMETİMİZLE MÜŞTEREKEN YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER DEĞİL"
Büyükelçi Malefane ise, Güney Afrika Cumhuriyeti olarak demokratik yollarla seçilmiş bir hükümete karşı sebebi ne olursa olsun her türlü faaliyete ve girişime karşı olduklarını, bunun hiçbir haklı gerekçesinin olmayacağını söyledi. Kendi web sitelerinde yayınladıkları mesajla da bu girişimi kınadıklarını kaydeden Malefane, hayatını kaybeden kişilerin ailelerine taziyelerini iletti.
Gülen’in dünyanın her tarafında olduğu gibi Güney Afrika Cumhuriyeti’nde de destekçilerinin olduğunu belirten Büyükelçi Malefane, FETÖ’nün Güney Afrika’da yürüttüğü eğitim faaliyetlerinin hükümetle müştereken yürütülen faaliyetler olmadığının altını çizdi. Büyükelçi, Gülen okullarının Güney Afrika’da en fazla riske, tehlikeye ve sıkıntıya maruz kalan kişilere karşı eğitim programları yürüttüklerine değindi.
Türkiye’de kapatılan kurumlarda okumakta olan Güney Afrikalı öğrencilerin olduğunu hatırlatan Büyükelçi Malefane, bu öğrencilerin okullarına devam edemediklerini söyleyerek, bu öğrencilerin örgütün gerçek amacını bilmeyen, masum öğrenciler olduğuna dikkati çekti. Malefane, bu öğrencilerin eğitim hayatlarına başka okullarda devam edebilmesi için destek istedi.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artırılabileceğini dile getiren Malefane, ikili işbirliklerinin artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Malefane, Güney Afrika’da yatırım yapmak isteyen yatırımcıların siyasi olaylardan dolayı yatırımlarının hiçbir zarara uğramayacağının, yatırımlarının garanti altına alınacağının anayasal güvence altına alındığını da belirtti.
(İHA)