AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, sandıkların başka bir bölgeye taşınması tartışmasına ilişkin, “Yasada bir değişiklik yapmadan seçim bölgesindeki sandıkların başka bir seçim bölgesine taşınmasını ben mümkün görmüyorum” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, seçim bölgesi Karabük’te katıldığı bir program sonrası gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplandırdı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Cizre seçim kurulu başkanının Cizre’de bazı mahallelerde ki sandıkların başka bir mahalleye taşınacağıyla ilgili açıklamasından sonra Türkiye’nin gündemine oturduğunu belirterek, “298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında ki kanunun yanılmıyorsam 3 ve 4’üncü maddelerine göre her muhtarlık bir seçim bölgesidir ve seçim bölgesi içerisinde de yeteri kadar sandık bölgesi oluşur. Dolayısıyla bu mevzuata dayalı olarak değerlendirme yaptığımızda bir muhtarlık sınırı içerisindeki sandıkların başka bir yerdeki mahalleye taşınması yasal açıdan doğru değildir diye değerlendirdim. Ama benim gibi düşünmeyen hukukçu arkadaşlarımızda var. Onlar da diyorlar ki bazı zorunlu sebepler ortaya çıktığında YSK anayasanın 79’uncu maddesindeki seçimlerin düzenli şekilde yapılmasıyla ilgili kendisine verilmiş olan görev bağlamında böyle sandıkların bir başka mahalleye, bir başka yere taşınmasına karar verebilir. Şu anda konu, biz ne kadar tartışırsak tartışalım YSK’nın gündemindedir. YSK bunu kendi arasında tartışıyor, bir karar verecektir. Anayasa gereği YSK’nın kararları kesindir. Onların vereceği karar ne ise her kes ona uymak zorundadır. Benim hukuki görüşüm yasada bir değişiklik yapmadan seçim bölgesindeki sandıkların başka bir seçim bölgesine taşınmasını ben mümkün görmüyorum. Düşüncem bundan ibarettir. Bu konuda benim gibi düşünmeyen hukukçular da var. Ama bütün bu tartışmalara son verecek olan kararı YSK, her halde bugün veya yarın ortaya koyacaktır diye düşünüyorum" dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN OKULLARA SALDIRISI
Terör örgütü PKK’nın eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullara yaptığı saldırıyı da değerlendiren Şahin, "İnsanlık tarihi boyunca bir çok terör örgütü faaliyette bulunmuş. Bunların önemli bir bölümünü şu anda kimse hatırlamıyor. Ama bu terör örgütleri içerisinde masum çocuklarımızın eğitim aldığı okullara yönelik eylemler yapanın insanlık tarihinde var olduğunu düşünmüyorum. PKK terör örgütü insani değerlerden tamamen uzak o bölgede haklarını, hukuklarını savunduklarını iddia ettikleri kürt vatandaşlarımızın çocuklarının eğitim yaptığı okullara o çocukların ölümüne yol açsa bile eylem yapabiliyorlar. İnsanlıktan yoksun böyle bir örgütün bu faaliyetlerini inanıyorum ki o çocukların anne ve babaları en iyi bir şekilde değerlendirecekler ve her eylemleri PKK terör örgütünün iç yapısını, amaçlarını daha da ortaya koyuyor. Biran önce bu sevdadan vazgeçmelerini tekrar tavsiye ediyorum” ifadesinde bulundu.
Mehmet Ali Şahin, Rusya’nın Suriye’de devam eden iç savaşa katılmasını da değerlendiren Şahin şunları söyledi:
“Uzun yıllardır önce babasının sonra oğlunun yönettiği Suriye’de halkın demokratik taleplerine bombalarla cevap veren Esed yönetimi, maalesef ülkesini ızdırapların yaşandığı bir ülke haline getirmiştir. Kendisi şuan Suriye’nin çok az bir bölgesinde hükümdarlık devam ettirebilmektedir. Diğer bölgelerinde yaşayan insanların çok önemli bölümleri hatta milyonlarca insan çoğuda bizim ülkemize göç etmek zorunda kalmıştır. Bizim ülkemiz üzerinden Yunanistan’a oraya Avrupa’ya gitmenin mücadelesini veriyor. Binlerce insan deniz yoluyla giderken çoluk çocukları ile hayatını kaybetti. Uygar dünyanın, bir takım süper güç ve süper devletlerin burada yaşanan insanlık dramını ortadan kaldıralım düşüncesi ile hareket etmediklerini düşünmeye başlıyorum. Her biri Suriye yeniden yapılanırken, bana ne düşecek sorusunun cevabını arıyor. Rusya’nın da hedefinin bu olduğunu düşünüyorum. Orada zaten bir üstleri vardır. Onlar hep sıcak denizleri inmeyi tarih boyunca yeğlemişlerdir. Şimdi sıcak denizlerin yanında sıcak karaları da eklemeyi herhalde düşünüyor olacaklar. Şimdi beni Esed davet etti diyerek kendi meclisinden karar çıkararak bombardıman yapmaya başladılar. Kimi bombalıyorlar, Esad’ın muhaliflerini. Bize IŞID’ı veya DEAŞ’ı bombalıyoruz diyorlar. Alınan bilgilere göre, orada gerçekten Suriye halkının hukukunu koruyan, Suriye’ni biran önce demokratik düzene kavuşmasını isteyen Suriye ordusuna yönelik eylemler yapıyor Rusya. Rusya’nın yapmış olduğu bu eylemleri BM’nin, uygar dünyanın çok iyi şekilde değerlendirmesi gerekir. Bizimde Türkiye orak sınırımızda olan bu gelişmeleri yakinen takip ediyoruz. Korkarım, Rusya’nın devreye girmiş olması Suriye konusunu biraz daha karmaşık hale getirmekte.”

“SURİYE’NİN GELECEĞİNDE ESED’E YER YOKTUR”
Suriye’de devam savaşın bitirilmesi konusunda Esed’li yada Esed’siz geçişi de değerlendiren Mehmet Ali Şahin, “Suriye’nin geleceğinde Esed’e yer yoktur. Eğer BM, Avrupa Birliği, ABD’nin önderliğindeki o ittifak Suriye’de bir çözüm konusunda mutabakatta kalırlarsa bu geçiş döneminde, Suriye’de sorumluluğu üstlenecek olan heyetin kendisinden görevi devralacağı kişi Esed olabilir. Geçiş sürecinde Esed’in böyle bir görevi olabilir. Suriye’nin geleceğinde kendisinin yer olmadığının kanaatindeyim. Geçiş sürecinde Esed ilede olabilir derken oradaki yönetim değişikliği yapılırken, bu görevin kendisinden devralınacağı anlamında bir açıklama olduğunu düşünüyoruz. Hem Cumhurbaşkanımızın, hem de Başbakanımızın asıl amacının da bu olduğunu ifade etmek istiyorum” açıklamasında bulundu.
(İHA)