ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, "Sakarya, yerli otomobil üretiminde üs olmak istiyor. Bakanlar Kurulumuz Karasu ile Kaynarca arasındaki çok büyük bir alanı bu işler için endüstri bölgesi ilan etti. Yerli otomobil açısından da en uygun yerin orası olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın AA Editör Masası'nda kamuoyuyla paylaştığı yerli otomobilin prototipinin kamuflajlı görüntüsüne ilişkin görüşlerini açıklayan Üstün, Türkiye'nin her alanda millileştiğini ve özüne döndüğünü bildirdi.

Üstün, "Sakarya'da milli tren projesi yapılıyor. Milli tank, Sakarya'da dizayn edildi. Milli helikopterden tutun da insansız hava aracına ve eğitim uçağımıza kadar hepsini bir bir yapıyoruz. Şimdi sıra milli otomobile geldi" diye konuştu. 

Yerli otomobil konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uzun zamandır çalıştığını hatırlatan Üstün, şöyle devam etti:

"Aslında bunu başlangıçta özel sektör eliyle yapılmasını arzu etti. Ama bir baba yiğit çıkmadı. Ar-Ge'sinin önemli bir kısmını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yürütüyor. Bugünlerde de test sürüşlerini yapıyor. Adım adım proje ilerliyor. Sakarya, yerli otomobil üretiminde üs olmak istiyor. Bakanlar Kurulumuz Karasu ile Kaynarca arasındaki çok büyük bir alanı bu işler için endüstri bölgesi ilan etti.  Yerli otomobil açısından da en uygun yerin orası olduğunu düşünüyoruz. Değişik ülkelerden Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yabancı ve yerli yatırımcılara bundan sonra otomobil üreteceklerse de öncelikle teklif verilecek alan Karasu'da,  Bakanlar Kurulunca tahsis edilen alan olacaktır."

Üstün, söz konusu bölgede bir liman inşaatı olduğuna da işaret ederek, bir yıl içinde inşaatın tamamlanacağını dile getirdi. Otomobil ihracatında en büyük sorunun liman bulmak olduğuna işaret eden Üstün, "Sakarya'da liman yapılırsa, üretim üssü olan kent liman avantajını iyi değerlendirdiğinde yatırımcı için büyük bir avantaj olacak. Toyota fabrikası dünyanın bir çok yerinde zarar ederken Sakarya'da fabrikamızda yüksek karlar ediyor. Temel sebeplerinden biri nitelikli ve kaliteli iş gücünün Sakarya'da olmasıdır. Bu anlamda Sakarya yerli üretim açısından en uygun il diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

- "Demirtaş'ı artık ciddi almıyoruz"

Açıklamasında, Ankara'daki terör saldırısının ardından yaşanan gelişmelere değinen Üstün, HDP'nin olaya yaklaşımının son derece saygısızca olduğunu, iftiraya varan boyutlara ulaştığını bildirdi. 

Üstün, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın terörizmi ve teröristleri kınaması gerekirken devleti suçladığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bombadan ve o acıdan bir siyasi rant sağlanmaya çalışılıyor. Demirtaş'ın söylemleri artık inandırıcı değil. 7 Haziran'da medyanın da parlatmasıyla, saz çaldırılarak, 'iyi çocuk' denilerek parlatıldı ama şu anda bütün cilası eridi, aktı. Demirtaş, PKK terör örgütünün orada sözcülüğünü yapıyor ve onun peşinden gidiyor. PKK terör örgütünün son 2-3 ay içerisinde yüzlerce şehit ettiği askerimizi ve polisimizi görmezden geliyor. Yine bir terör örgütünün patlattığı bombayla ölen vatandaşlarımızın acısı üzerinden bu devlete saldırmaya çalışıyor. Sanki bu ülkenin topraklarından çıkmamış, bir düşman ülkenin sözcüsü gibi konuşuyor. İnsan hayret ediyor. Sayın Demirtaş'ı artık ciddi almıyoruz. Ciddiye alınacak bir yanı yok."

Üstün, Demirtaş'ın normal bir siyasi ortamın siyasetçisi olmadığını belirterek, "Terör örgütünün de desteğini alarak bölgede politika yapmaya çalışıyor. Türkiye normalleştiğinde gerçekten onların Türkiye siyasetinde yerinin olmadığını hep birlikte göreceğiz" ifadesini kullandı.

- "Demirtaş'ı sorumluluğa davet ediyorum"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Üstün, provokatif söylemlerden vazgeçilmesi gerektiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"6-7 Ekim olaylarında bunu yaptılar. Yasin Börü'nün ben dosyasını okudum. Demirtaş'ın tahrikleriyle insanların nasıl kin ve nefret içerisine büründüklerini ve komşusuna nasıl muamele yaptıklarını okudum. O çocukları döve döve öldürüyorlar. Ardından yakıyorlar. Hala nefretini söndüremiyor o insanlar, araçlarıyla üzerinden geçiyorlar. Kim bu kadar kin ve nefret pompaladı bunlara. Demirtaş'ı sorumluluğa davet ediyorum. Yeni bir 6-7 Ekim olaylarına sebebiyet verecek açıklamalardan vazgeçsinler. Halkımız sağduyulu ve o olaylardan ders almıştır. Çünkü orada ölen de öldüren de Kürt'tür. Bunlar artık bu işlerden vazgeçsinler."

- "Partimiz anketlerde birinci"

Üstün, partilerin yapılan anketlerde birinci çıktığına dikkati çekerek, "Partimiz yeniden tek başına iktidara geldiğinde kalkınma, hukuk, insan hakları ve demokrasi alanında bir bir taahhüt ettiği adımları atacaktır. Seçim beyannamemiz bizim halkımıza dokunan bir beyannamedir. Öncelikle bu taahhütleri yerine getireceğiz. Ardından devasa projeleri tamamlayacağız. Bunların yarım kalmasını arzu etmiyoruz. Koalisyon hükümetlerinde bunların hiç birisi yapılmaz" dedi.

AK Parti'nin bir taraftan ekonomik kalkınmayı sağlarken demokratik standartları da geliştirdiğini anlatan Üstün, şunları kaydetti:

"Seçimden sonra önümüzde üç dosya olacak. Bunlardan biri Çözüm Süreci. Çözüm sürecinde elde ettiğimiz kazanımları ve burada eksik kalan hususlar varsa bireysel haklar çerçevesinde bunları tespit edeceğiz. Parti politikası haline getireceğiz. Bunun dışında daha önce Alevi kardeşlerimizle ilgili bir dosyamız vardı, yarım kalmıştı. İnşallah bunu sonlandıracağız. Bu mesele yargı kararlarıyla kısmen şekillendi. Seçimden sonra çalışacağımız önemli konulardan biri bu olacaktır. Roman vatandaşlarımızla alakalı bir dosyamız vardı, o da yarım kalmıştı. Onu da raftan indireceğiz. Roman vatandaşlarımızın ikamet, çalışma ve eğitim olmak üzere toplumda rahat edebilmeleri için sorunlarının çözümü için adım atacağız."