Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu baraj AK Parti tarafından getirilmedi. Biz baraj falan kurmayız, biz sadece milleti tanırız" dedi. Başbakan, bedelli askerlik müjdesinin yanı sıra Ermenekli madenci yakınlarına da müjde verdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in eşi Saniye Şahin’in vefatı dolayısıyla Şahin’e taziye dileklerinde bulunarak, "Vefatından bir gün önce Şanlıurfa’da toplantıdaydık, kendisine sordum, keşke Saniye Hanımla beraber kalsaydınız diye ’dava mühimdir’ dedi ve özellikle de gençlere hepimize örnek teşkil eden bir davranış sergiledi. Bugün de bizzat geldi. Ben tekrar bütün dava arkadaşlarımız adına kendisine eşine rahmet diliyorum.Daha taziyesi sürerken grup toplantısına bizzat geldi. bütün dava arkadaşlarımız adına eşine rahmet diliyor, kendisine taziyelerimi iletiyorum. Allah rahmet eylesin" dedi. Şahin’in Davutoğlu’nun konuşması sırasında gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.
Engelli vatandaşlar için yapılan reformlar hakkında bilgi veren Başbakan Davutoğlu, en kısa zamanda engelliler için ücretsiz toplu taşıma konusunda gerekli kararı alacaklarını ifade etti.
5 Aralık’ta kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıldönümü olduğunu hatırlatan Davutoğlu, bu hakkı kullananlara selam ve saygılarını iletti. Kadınların siyasi hayatta yer almasıyla siyasi hayatın derinlik kazanacağını anlatan Davutoğlu, gereken her türlü çalışmanın yapılacağını dile getirdi.

"UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Uyuşturucu mücadele konusunda değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Bir süreç yönetimi mantığıyla uyuşturucu ile mücadele etmeye devam edeceğiz. bu çerçevede ülkenin bütününde her il bazında çalışma yapacağız. Mahallelere kadar ineceğiz, yapılması gereken çalışmaları yapacağız. Bu konuda toplumsal duyarlılık uyandırma, okul ve çevresinde alınacak tedbirleri tek tek hayata geçireceğiz" diye konuştu. Uyuşturucunun Türkiye’de en kısa zamanda yok edileceğine dikkati çeken Davutoğlu, alınacak tedbirlerle 2018’de uyuşturucu kullanımının yüzde 7.2’den 1,5’a düşürüleceğine ve 2023’te de bu oranı marjinal rakamlara indirmeye kararlı olduklarına dikkati çekti.
Suriye ve bölgedeki gelişmelere değinen Davutoğlu, "Türkiye Kobani’de, Halep’te, Şam’da nerede olursa olsun Suriye’nin her bir köşesinde kim zulüm yaparsa yapsın onun karşısında olmuştur. Mazlumun yanında olmuştur, olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM SÜRECİ MİLLETE MAL OLMUŞTUR"
Geçen Çarşamba akşamı bölgeden gelen sivil toplum kuruluşlarıyla çözüm sürecinin ele alındığını haırlatan Davutoğlu, "Artık çözüm süreci millete mal olmutur. Kim ne provokasyonun yaparsa yapsın başarıya ulaşacaktır. Bu, ebedi istiklal mücadelesinin en güzel nişanesidir. Nereye gidersem mutlaka vatandaşlarımızla buluşup bu konuyu paylaşacağız" şeklinde konuştu.
Haftasonu il kongrelerine katıldığını belirten Davutoğlu, "Burada bir mesaj var. Güney sınırımızdan ta Yemen’e kadar selam verdik Şanlıurfa’dan...Edirne’ye geldik bu kez Üsküp’e, Saraybosna’ya kadar selam ettik. Bir Türkiye’de tek bir bölgeye sıkışmış bir hareket değiliz, bütün vatandaşlarımızla kucaklaşan dostluk eli uzatan bir hareketiz" dedi.
"Türkiye’yi gezin derken biz sizi zora sokmak için söylemiyoruz" diyen Davutoğlu, "Biz nasıl yapıyorsak siz de yapın. Her bir vatandaşımızın gönlüne girmedikçe Türkiye’de siyaset yapılamaz. Türkiye’de etnik ve mezhep temelli ayrımcılık yapanlara soruyurum. Dersimli Abbas Necati’yle Balıkesirli Vehbi Efendi’yi biraraya getiren ruhtan niçin rahatsızsınız? Bizim için için çözüm süreci Kuvayi Milliye sürecinin devamıdır. Bizim için çözüm süreci Kuvayı Milliye sürecinin devamıdır. Biz, Kuvayi Milliye bilinciyle devam edeceğiz. Nasıl Erzurum ve Balıkesir Kongrelerinde biraraya gelinmişse, AK Parti kongrelerinde de biraraya geleceğiz. Çözüm süreci, milleti tekrar kardeş kılma misyonudur. Bu misyonu her yerde anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

"MUHALEFETİN PARTİ GENEL BAŞKANLARI KÜÇÜK HESAPLAR İÇİNDE"
Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Maalesef muhalefetin parti genel başkanları küçük hesaplar içinde, kendi dar mahallerine hitap etmeye devam ediyorlar. Sayın Kılıçdaroğlu’nun son demek istediği, bütün CHP’ye gönül vermiş vatandaşlarımız dikkat etsinler. Türkiye’de her siyasi parti diğeriyle görüşebilir ama İzmir’e gidip ulusalcı olup Diyarbakır’a gidip başka dili kullanmak, işte bu ikiyüzlülüktür. Bizim, Erzurum ve Balıkesir’de, Kars ve Kırklareli’nde yaptığımız konuşmaları alsınlar aynı siyaset uslübunu benimsiyoruz. kavramları kullanıyor, aynı siyaset uslübunu benimsiyoruz. Kılıçdaroğlu’nun çok önem verdiği bir açıklaması oldu. Bir partiliye kızıp dedi ki, ’Bu partiye demokrasiyi ben getirdim’. Bu bir itiraf. Demek ki bu partide demokrasi yoktu. Demokrasi CHP’ye hiç uğramadı zaten, bunu teyit etmiş oldular. Aslında bunu Deniz Baykal’a sormak lazım, Sayın Kılıçdaroğlu’dan önce CHP’de demokrasi var mıydı, yok muydu? Bunu genel başkanlara sormak lazım."

"BİZ BARAJ FALAN KURMAYIZ, BİZ SADECE MİLLETİ TANIRIZ"
Son günlerde Anayasa Mahkemesi etrafında yapılan tartışmalar ve baraj konusuna değinen Davutoğlu, "Bu baraj AK Parti tarafından getirilmedi. Biz, baraj falan kurmayız biz sadece milleti tanırız. 2013’de Sayın Cumhurbaşkanımız Genel Başkanlığında çağrıda bulundu, gelin barajları sıfırlayalım. Hiçbir cevap vermediler diğer partiler. Bugün barajın kalkmasını iddia edenler, tam bir sukut halindeler. Biz, barajdan korkmayız. Barajdan korkanlar neredeyse son 1,5 yıldır tekliflere cevap vermediler"
"Seçimlere 6-7 ay kalmışken bu tartışma neden başladı, amaç nedir" diye soran Davutoğlu, "Biz, Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelen dosyaya rağmen, bütün bu çerçeveye bakarak karar vereceğine inanıyoruz. Anayasa Mahkemesi Başkanlığının dün yaptığı açıklamada önemli bir mesaj var. Bu tartışmadan hareketle Türkiye’de tekrar istikrarsızlık havası estirmeye çalışanları buradan sesleniyoruz. Seçimler Türkiye’de hukuk kuralları içinde yapılacaktır, sandıktan yine milletin iradesi çıkacaktır. Bu konuda Anayasa Mahkekemesi’nin bütün bu geçmiş kararları değerlendirmeye alınacaktır. Hangi şartlarda olursa olsun AK Parti barajları da engelleri de aşa aşa gelmiştir" açıklamasında bulundu.
Bu hafta dış politika itibarıyla son derece önemli bir hafta olduğunu anlatan Davutoğlu, "G-20 dönem başkanlığı dün itibarıyla Türkiye başkanlık ederek dünya ekonomisine yön verecek konumdadır. Hayırlı ve mübarek olsun. Artık büyük ülkeler toplanıp da acaba bizim kaderimizle ilgili ne kararlar alınacak diye bekleyen, kaygıyla izleyecek bir ülke yok. Artık küresel güç olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti var" dedi.

PUTİN’İN ZİYARETİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i günübirlik ziyaretini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye ile Rusya arasında dün iki ülke ilişkilerine "momentum" kazandıracak kararların alındığını vurguladı.
Rusya’nın doğalgaza yüzde 6’lık indirim kararını hatırlatan Davutoğlu, "Ancak basın toplantısı sonrasında Sayın Putin ile yaptığımız görüşmede bu indirimin bizim için yeterli olmayacağını kendisine ifade ettik ve indirimin artırılmasını talep ettik. Önümüzdeki günlerde indirim konusunda görüşmeler devam edecek. Özellikle Türkiye’nin enerji konusundaki hassasiyeti ve enerji konusundaki ihtiyaçları çerçevesinde şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Rusya ile yakın temas içinde olmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
Türkiye ile Rusya arasında 55 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti bulunduğuna dikkat çeken Davutoğlu, Türkiye’ye en fazla turist gelen ülkenin Almanya’dan sonra Rusya olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini tenkit edenlere seslenen Başbakan Davutoğlu, "Komşularımızla istikrar olduğunda Türkiye’nin nasıl etkin bir politika izlediğini görsünler" dedi.

ERMENEK’Lİ MADENCİ YAKINLARINA MÜJDE
Başbakan Davutoğlu, Ermenek’teki maden faciasında hayatını kaybeden madenci ailelerine de müjde verdi.
Davutoğlu, şöyle konuştu: "Ermenek’teki madenci vatandaşlarımızın yakınlarıyla ilgili bir güzel haber vermek istiyorum. Soma’da kaybettiğimiz vatandaşlarımız için yapılan bütün uygulamalar Ermenek’teki kazazedeler ve yakınları için söz konusu olacaktır ve en kısa zamanda Soma’da sağlanan imkanlar Ermenek’teki kardeşlerimize de sağlanacaktır. Bu çerçevede vefat edenlere vefat aylığı yanında vefat edenlerin SGK borçları tümüyle silinecek, anne-baba muhtaçlık şartına bakılmaksızın ek vefat aylığı bağlanacak, hayatını kaybedenlerin yakınlarından en az bir kişi istihdam edilecek, kaza olan ocaktaki işçilere 6 aylık net gelirin karşılığı ödeme yapılacak, kaza olmamakla birlikte Ermenek’te olan diğer maden ocaklarında çalışanlara da daha sonra işveren rücu etmek üzere 6 aylık maaşları ödenecek. Bütün bunlar vatandaşlarımız arasında gözettiğimiz eşitlik ve hakkaniyet prensibine uygun bir şekilde karar altına alınmıştır ve en kısa zamanda da arkadaşlara talimat verdim bu uygulamalar hayata geçirilecek. Tekrar Ermenek’te hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına taziyelerimi sunuyorum."

YAŞ KIŞ DÖNEMİ TOPLANTISI
Geçen hafta başkanlığında yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kış dönemi toplantısını hatırlatan Davutoğlu, "Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik ve TSK’nın ulaştığı düzey bakımından da gerçekten gurur verici gelişmeleri bizzat kendilerinden dinlemekten büyük memnuniyet duydum" dedi.
Davutoğlu, TSK’nın artık hem ülke içinde güvenliği temin etme noktasında ve bölgesel sınırları koruma noktasında en üst düzeye ulaştığını vurguladı. Türk Ordusunun küresel istikrar ve küresel askeri dengeler bağlamında en çok dikkate alınan silahlı kuvvetlerinden biri olduğunu belirten Davutoğlu, "Gururla hep takip ettik, bu sene içinde bahar aylarında bütün Afrika kıtasını dolaşan Donanmamız ilk defa bizim tarihimizde Ümit Burnu’nu da geçerek Afrika açıklarında al bayrağı dalgalandırdılar. Afganistan’da, Bosna’da, Somali’de, dünyanın neresinde olursa olsun istikrar arayışı olduğunda önce TSK akla geliyor. Ben son YAŞ toplantısında aldığım bilgilerden Silahlı Kuvvetlerimizin ulaştığı düzey konusunda büyük gurur duydum, her bir komutanımızı ve her bir erimizi tebrik ediyorum, Allah onları muhafaza eylesin.
Bu çerçevede iki önemli değerlendirme yaptık. İnşallah önümüzdeki aylarda daha fazla üzerinde duracağımız bir konu, Silahlı Kuvvetlerimizin yapısal bir reform sürecine girmesi, buradan kast ettiğimiz teknoloji yoğun savunmaya geçiş imkanlarının güçlendirilmesi. Zaten 2 hafta önce Genelkurmay’da aldığım brifingde de 2033 yılına kadar Silahlı Kuvvetlerimizin teknoloji kapasitesinin artırılması konusunda önemli kararlar almıştık. Bundan sonra da yurt savunmasının ötesinde etkin bir Silahlı Kuvvetler yapılanmasına gidecek şekilde savunma sanayimizi güçlendireceğiz ve TSK herhangi savunma ihtiyacı için yurt dışına bir talepte bulunmaya gerek kalmadan kendi ihtiyacını ülke içinde karşılayacak hale gelecek. İkincisi Silahlı Kuvvetlerimizin personel yapılanması bağlamında da biran önce uzmanlaşmış ve daha profesyonel bir yapıya dönüşmesi bağlamında da önemli kararlar aldık ve Silahlı Kuvvetlerimizden gelen talep üzerine ve bu talebi de dün Bakanlar Kurulu’nda görüştük, sözleşmeli er ve erbaş alımlarıyla ilgili ciddi konuda araştırmalar getiriyoruz. Bu alımları 20 yaşına kadar indireceğiz. Silahlı Kuvvetlerimiz askerlik yapmamış olanlardan da er ve erbaş, sözleşmeli olarak alabilecek. Böylece askerliği meslek edinmiş Silahlı Kuvvetler mensuplarının oranını artıracağız ve kısa süreli askeri görevini, vatani görevini onurla yapan vatandaşlarımızın üzerindeki yükleri de azaltmaya çalışacağız."

"YOĞUN DIŞ VE İÇ GÜNDEMLE BİR HAFTAYI DAHA TAMAMLADIK"
Başbakan Davutoğlu, yoğun bir dış ve iç gündemle bir haftayı daha tamamladıklarını dile getirerek, "Önümüzde bütçe maratonu var. Bütçede de AK Parti Grubu olarak çok aktif bir çalışmayla ve bereketli bir bütçe müzakere döneminden sonra bütçe imkanlarımızın bereketle, rahmetle kullanılacağı bir yıla gireceğiz" dedi.
Bütçe çalışmaları için kolaylık dileyen Davutoğlu, yeni bütçenin ve alınan yeni kararların millet için hayırlı olmasını diledi.
(İHA)