Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 2014 yılının 10 aylık döneminde erkeklerin 235 kadını öldürdüğünü söyledi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, öldürülen ve şiddet gören kadın ve kız çocuklarına ilişkin rakamları açıklayan Aylin Nazlıaka, kadınların yüzde 39’unu erkeklerin öldürdüğünü açıkladı. Erkeklerin Ekim ayında 28 kadın ve kız çocuğunu öldürdüğünü belirten Nazlıaka, 35 kadın ve kız çocuğuna şiddet uygulandığını, 6 kadına cinsel tacizde bulunulduğunu söyledi. Nazlıaka, “2014 yılının 10 aylık döneminde erkekler 235 kadını öldürdü, 88 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 499 kadına şiddet uyguladı. Kadınların yüzde 21’inin boşanmak için öldürüldü” açıklamasında bulundu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın kadın politikalarına ilişkin kurduğu cümlelerin gaf olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, gafın bir kere yapıldığını, Bakan İslam’ın eril dili içselleştirmiş bir politikacı olduğunu ifade etti. Bakan İslam’ın ‘son 4-5 yılda kadına yönelik şiddette artış yok, ama azalmada yok’ ifadelerini kullandığını söyleyen Aylin Nazlıaka, “Eylül 2014’de erkekler 23 kadın öldürmüştü, Ekim’de 28 kadını öldürdü. Sadece bir ayda şiddet artarken bu açıklamayı yapmak için vicdansız olmak gerekir” dedi.
Suriye’den gelen kadın ve çocukların istismar edildiklerini, Şanlıurfa’nın Akçakale Belediye Başkanının çadır kentte evlenen 17 yaşındaki kız çocuğunun şahitliğini yaptığını, düğün masraflarını üstlendiğini de basına yansıdığını belirtti. Nazlıaka, “Karar mekanizmalarında bulunan, siyaset insanların söylemleri ve eylemleri toplumu etkilemektedir” diye konuştu.
(İHA)