‘Global Somali Diaspora Konferansı’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Somali halkı artık geleceğe daha umutlu ve daha güvenle bakmaktadır” dedi.
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Green Park Hotel’de düzenlenen ‘Global Somali Diaspora Konferansı’na katıldı. Konferansın kapanış konuşmasının yapan İşler, konferansta Somali’de yaşanan sorunlar ve çözüm yollarının etraflıca ele alındığını dile getirdi.

“SOMALİ HALKI GELECEĞE GÜVENLE BAKMAKTADIR”
Somali’de 2011 yılında yaşanan kuraklık ve kıtlık sonucu yaşanan acı ve gözyaşlarının artık geride kaldığını dile getiren İşler, “O günden beri el ele verdik ve birbirimize yaptığımız destekler sonucunda Somali’de birlikte pek çok ilerlemeler kaydettik. Bu süreçte Türk haklı Somali’nin derdini kendi derdi bilmiş ve sevgiyle aynı şekilde paylaşmıştır. İki ülke halkının dayanışması sonucu önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Somali halkı artık geleceğe daha umutlu ve daha güvenle bakmaktadır” dedi.

“SOMALİ POLİTİKASI, ÜÇLÜ BİR SAÇ AYAĞI ÜZERİNDE YÜRÜMEKTEDİR”
Türkiye’nin öncülüğünde Somali’de yaşanan insani dramın hafifletilmesi ve ülkenin güven ve istikrara kavuşması için girişimler başlatıldığını hatırlatan İşler, şunları söyledi: “Türkiye ekonomik ve insani işbirliğinin yanında etkin bir kamu sisteminin oluşturulması için de katkıda bulunmaya devam etmektedir. Türkiye’nin başlattığı sürecin Somali’ye kalıcı barış ve huzuru getirmesi Somali diasporasının organize olarak sürece sahip çıkması kritik öneme haizdir. Türkiye’nin Somali politikası üçlü bir saç ayağı üzerinde yürümektedir. Bunlar kısaca Somali’de iç istikrar ve güvenliğe katkı vermeyi amaçlayan çaba ve çalışmalar, Somali’nin de içerisinde bulunduğu Afrika boynuzundaki bölgesel istikrar çabalarına destek vermek ve son olarak tüm bu süreçlere bölgesel ve küresel aktörlerin pozitif destek vermesi için işbirliği imkanlarının gelişmesi için çaba göstermektir. Bu çabaların asıl amacı Somalilileri kendi sorunlarını çözmeye katkı sunmaktır.”
Somali’de barışın tesisi sürecinde esas sorumluluğun Somali halkının omuzlarında olduğunu ve bu sorunları dışarıdan hiç kimsenin çözemeyeceğini vurgulayan İşler, Türkiye’nin Somali’nin yanında olmaya devam edeceğini söyledi.
Konferansın ardından davetliler Başbakan Yardımcısı İşler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
(İHA)