Türkiye ve Sri Lanka arasında Karma Ekonomik Mutabakat Zaptı imzalandı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Karma Ekonomik Toplantısı 2018 yılında Kolombo’da gerçekleştirilecektir ve bundan sonra Karma Ekonomik Toplantıları düzenli olarak gerçekleştirilecektir" dedi.
Türkiye ve Sri Lanka arasında Karma Ekonomik Mutabakat Zaptı imzalandı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Türkiye-Sri Lanka Karma Ekonomik ve Teknik İşbirliği Komitesi 1. Dönem Toplantısı Açılış Töreni’ne katıldı.
Bakan Yılmaz, Türkiye ve Sri Lanka arasında Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nın 26 yıl aradan sonra gerçekleştirilmiş olmasından memnuniyet duyduğunu söyleyerek, "Az önce imzalamış olduğumuz Türkiye-Sri Lanka Karma Ekonomik Mutabakat Zaptı teknik heyetlerimiz arasında gerçekleştirilen uzun süreli çalışmaların ürünüdür. Karma Ekonomik Komisyon süreci ülkelerimiz arasındaki coğrafi uzaklığın yakın ve dostane ilişkilerin kurulmasına engel olmayacağının en açık kanıtıdır. Aramızdaki mutabakat çok geniş bir çerçeveyi kapsamaktadır. Bundan sonra bize düşen çalışmalarımıza çok daha büyük bir gayretle devam etmek ve anlaşmada belirlenen konuların her birisini gerçekleştirmektir. Hali hazırda iki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 150 milyon dolar civarındadır. Fakat 2020 yılına kadar her iki ülkenin de bu rakamı 500 milyon dolara çıkarabileceğine inancı var ve bu doğrultuda önüne bir hedef koydu. Tabi bunu gerçekleştirecek alt yapının oluşturulması gerekli" diye konuştu.

"YENİ İŞBİRLİĞİ ALANLARI DA TESPİT EDİLECEKTİR"
Yatırımların korunması, karşılıklı çifte vergilendirmenin önlenmesi, gümrük alanında, tarım alanındaki anlaşmaların imzalanması, müteahhitlik alanında kendi müteahhitlerin ortak girişimde bulunması hususlarının desteklenmesi ve eğitim konusunun da işbirliği yapılacak alanlar arasında olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, "Gerek yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması gerek çifte vergilendirmenin önlenmesi gerek gümrük, tarım ve eğitim alanındaki anlaşmaların en kısa zamanda gerçekleştirilmesi için birebir takipçisi olacağız. Yine Türkiye-Sri Lanka İş Konseyi Kuruluşları tamamlandı. Önümüzdeki yıl bu toplantının gerçekleştirilmesini istiyoruz. Muhakkak ki mevcut durumu daha ileri götürecek iş adamlarımızdır. İşbirliği çalışmalarımız sadece bu metinlerde yer alanlarla sınırlı değildir, ilgili kuruluşlarımızın karşılıklı çabalarıyla yeni işbirliği alanları da tespit edilecektir. Sri Lanka Heyeti bu çerçevede Megapolis Projesi’ni bizim müteahhitlerimize tanıtacaktır ve ümit ediyorum bu da iki ülke arasındaki kurulacak ortaklıklara yeni kapılar açacaktır. Bunu takip eden Karma Ekonomik Toplantısı 2018 yılında Kolombo’da gerçekleştirilecektir ve bundan sonra Karma Ekonomik Toplantıları düzenli olarak gerçekleştirilecektir" ifadelerini kullandı.
(İHA)