Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, “Türkiye’de bundan sonra kimse darbeye teşebbüs etmeyecek. Bu ülkeyi böldürmeyeceğiz, bayrağı indirmeyeceğiz, bir başka devlet kurdurmayacağız” dedi.
TBMM Başkanı Kahraman, sivil toplum kuruluşları temsilcilerini kabul etti. Tören Salonu’nda düzenlenen kabule, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve diğer sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Kahraman, kürsüde yaptığı konuşmada "Sayın Öcalan" diyen HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in konuşmasını eleştirerek, “Bu tip konuşmaların olmaması gerektiği dersini verdiniz. Böyle konuşma yapılır mı? Kardeşliğimizi devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.
Kahraman, darbe teşebbüsünün ders alınacak bir olay olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de bundan sonra kimse darbeye teşebbüs etmeyecek. Bu ülkeyi böldürmeyeceğiz, bayrağı indirmeyeceğiz, bir başka devlet kurdurmayacağız. Bunlar istisna, gel geç. Mühim değil” dedi.

"GÖZLERİNDE DE BİRAZ GÖRME BOZUKLUĞU VAR"
Önder’in kendisine tepki gösteren Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’a "Türk-İş Başkanı" diye hitap ettiğini belirten Kahraman, "Hak-İş ile Türk-İş’i bilmiyor. Gözlerinde de biraz görme bozukluğu var bazı insanların. Hendekleri görmüyorlar" ifadelerini kullandı.
AK Parti Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen ise, sivil toplumu kuruluşlarının darbe girişiminin önlenmesinde katkıkları olduğunu söyleyerek, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, bütün bombalamalara rağmen Meclis Başkanımızın çağrısıyla parlamentoyu açık tutmuştur. Bundan güç alan aziz Türk milleti milli iradeye sahip çıkmıştır” şeklinde konuştu.

CHP VE MHP TEMSİLCİLERİ
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, sağduyuya sahip herkesin bin defa düşünmesi bir kez konuşması gereken bir dönemden geçildiğini belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak karşılaşacağımız suçları bilmeden, görmeden, etkisinin ne olduğunu tahmin etmediğimiz bir durumda dahi AKP’deki arkadaşlarımıza, bakan arkadaşlarımıza, Meclis Başkanımıza şunu ilan ettik; ‘Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak milli iradenin yanındayız, darbenin karşısındayız’” diye konuştu.
TBMM İdare Amiri ve MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, darbe girişiminin hesabının milli irade ve millet tarafından sorulacağından kuşkusu olmadığını söyleyerek, “Bugün bu darbenin bertaraf edilmesinde Türk milleti, milli irade, Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakanımız sayesinde olayın hemen akabinde hükümete destek veren Milliyetçi Hareket Partisi Sayın Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhuriyet Halk Partisi Sayın Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sayesinde” ifadelerini kullandı.

TOBB BAŞKANI
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sivil toplum kuruluşlarının ortak açıklamasını okudu. Hisarcıklıoğlu, Meclis’in geçen cuma günü demokrasiye kasteden alçakça saldırıların hedefi olduğunu belirterek, “Vatan hainleri tarafından tarihinde ilk defa bombalandı. Kahramanca direndi. Gazi unvanını bir kez daha hak etti. Açıktır ki, demokrasi ve hukuk devleti yoksa sivil toplum kuruluşları da yoktur. Bugün burada bir araya gelen bizler, ülkemizin geleceği için demokrasi dışında başka seçenek görmüyoruz. Cuma gecesinden sabahın ilk ışıklarına kadar halkımızın direnişi, ülkemizin geleceğine dair hepimizi umutlandırdı” şeklinde konuştu.
Daha sonra Kahraman, STK temsilcileri ile birlikte darbe girişimi sırasında TBMM’ye yapılan saldırıda hasar gören yerleri inceledi.
(İHA)