TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Dilimizden düşürmediğimiz çağdaş toplum olmak istiyorsak, sanat, kültür ve bu alana ilgi göstermeliyiz yoksa maç kalabalığı gibi oluruz” dedi.
Antik A.Ş’nin sosyal sorumluluk projesi kapsamında TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in katılımıyla Dolmabahçe Sarayı Milli Saraylar Resim Müzesi’nin özel tanıtımı yapıldı. Tanıtıma Çiçek’in yanı sıra Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, sanatçı İzzet Günay, ünlü tarihçe İlber Ortaylı ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Tanıtım öncesi bir konuşma yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, böylesine zenginliği ve güzelliğin insanların farkında olmadıkları zaman çok fazla bir şey ifade etmediğini belirtti. Çiçek, “Onun için istedik ki, değerli dostlarımızın katkısıyla böyle bir güzellikten öncelikle İstanbullularımız farkında olsun. Hem de teşvik etmek bakımından bunu yaptık. Türkiye’yi ziyarete gelenler bakımından burası önemli bir mekan oldu. Buranın eski halini bilenler biliyor. Nasıl oldu da, öylesine perişan halde bu hale getirmeyi başarabildik, doğrusu zihnen izahını yapamadık. Ancak şöyle bir şey var; biz tarihimizle övünen ama tarihi değerlerimizi korumaya geldiği zaman aynı hassasiyeti göstermeyen bir toplum olduk. Bizim çok fazla Dolmabahçemiz yok. İstanbul’a ayrı bir güzellik katan bu eserleri korumamız ve gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Bugün burada teşrif eden sizlerin beğenisine ve ilgisine sunulacak olan bu eserler, depolardaydı. İnanıyorum ki, başka yerlerde depolarda olanlar var, kimsenin sorumluluğunda olmayan. Biz istiyoruz ki, bunları gün ışığına çıkaralım. Yeni müzeler, özel müzeler kurulsun. Ülkenin buna gerçekten ihtiyacı var. Dilimizden düşürmediğimiz çağdaş toplum olmak istiyorsak, sanat, kültür ve bu alana ilgi yoksa bir maç kalabalığı gibi oluruz. Çağdaş toplum olamayız. Bu anlayışla böylesine bir imkanı kazandırdık ve o perişanlıktan kurtardık. Eserlerin önceki haline ve sonraki haline baksınlar, onları nasıl o hale getirdik onları görsünler, sonra kimi eleştireceksek onları da bir eleştirelim. Halen müzelerin envanterinde oraya buraya göndermiş, vermemek için de direnen iktisat kuruluşlarımız var. Ya toplumun istifadesine sunsunlar ya da bizden aldıklarını bir an evvel versinler. Vermedikleri taktirde bu işin sorumluluğu kendilerine ait olacak. Onun da gereğini yapmak için uğraşıyoruz” diye konuştu.
Konuşmanın ardından TBMM Başkanı Çiçek, sanatseverlerle birlikte Resim Müzesi’ni gezdi.
Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Albdülmecid Efendi, Halil Paşa, Süleyman Seyyid, Hüseyin Zekai Paşa, Hoca Ali Rıza, Şevkat Dağ, İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi usta isimlerin yanı sıra saraya resim yapmış Ayvzazovski, L. Gerome, Zonaro, Chelbowski gibi birbirinden değerli sanatçıların eserlerinin yer aldığı müze, Pazartesi ve Perşembe hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
(İHA)