Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, kabul ettiği gençlere, “Yıllar sonra sizler bilimde, sanatta, sanayide ve siyasette belli noktalara gelecek ve göğsümüzü kabartan başarılara imza atacaksınız. Birbirinize karşı diyaloğunuz, desteğiniz, sevginiz, birbirinizin haklarını korumada göstereceğiniz hassasiyet ve başka ülkelerde yaşanan elim hadiselere karşı sorumluluk duygunuz çok önemli” dedi.

TBMM Başkanı Şentop, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla 81 ilden ve yurt dışından gelen gençleri Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile birlikte Tören Salonu’nda kabul etti. Şentop, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın önemine işaret ederek, “Bu yıl 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan, önce Türkiye Büyük Millet Meclisinin, ardından yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla sonuçlanan milli mücadelenin 100. yıl dönümü. 19 Mayıs 1919 milletimiz ve ülkemiz için öylesine büyük bir anlam ifade eder ki, Türk milletinin tarihinde bir büyük geleceğin ilk adımı ve başlangıcı olması münasebetiyle bayramlaşmıştır. Bildiğiniz gibi 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal ve mücadele arkadaşları Samsun’a ayak bastıktan sonra ülkemize yönelen işgale ve istilaya karşı Kurtuluş Savaşı’nın meşalesi yakılmış, milli bir direniş örgütlenmiştir. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan istiklal meşalesi Amasya, Sivas ve Erzurum’dan geçerek elden ele, dilden dile, gönülden gönüle tüm vatan sathına yayılmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’dan başlatılan mücadele, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşu ile neticelenmiştir. Bu sebeple Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Türk milletinin kurtuluş müjdesi olan 19 Mayıs, milletimiz için iftihar tarihidir. Türk Devleti’nin kuruluşunun başlangıç noktası ve milli egemenlik ilkesinin ilham kaynağı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşu, tarihimizin eşsiz siyasal oluşumlarından birini teşkil etmektedir. Milli mücadelemizi yürüten ve Cumhuriyetimizi kuran Gâzi Meclise sahip olmanın tarihi onur ve gururunu daima yaşamaktayız. Bu onur ve gurur ile Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 99 yıllık tarihinde olduğu gibi bugün de ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkılması için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Gençlere Meclisi iyi tanımaları tavsiyesinde bulunan Şentop, “Meclisimizi iyi tanımalısınız. Yıllar sonra sizler bilimde, sanatta, sanayide ve siyasette belli noktalara gelecek ve göğsümüzü kabartan başarılara imza atacaksınız. Birbirinize karşı diyaloğunuz, desteğiniz, sevginiz, birbirinizin haklarını korumada göstereceğiniz hassasiyet ve başka ülkelerde yaşanan elim hadiselere karşı sorumluluk duygunuz çok önemli. Sizleri başarıya ulaştıracak olan da bahsetmiş olduğumuz bu değerlerdir. Burada nasıl bir arada duruyorsanız hayatınız boyunca da öyle olmanızı temenni ve tavsiye ediyorum. Farklı bölgelerden, farklı kimliklerden, farklı etnik yapılardan geliyor olmanız sizi birleştiren ve güçlendiren bir unsur olmalı. Çünkü bizim için farklılıklarımız birer çatışma bahanesi değil, zenginleşme imkânıdır” dedi.

Bakan Kasapoğlu ise, bugün istiklal meşalesinin aydınlığını hissettiklerini belirterek, “Dünkü meydan savaşları yerini bugün güçlü olma mücadelelerine ve her alanda inanılmaz bir rekabete bırakıyor. Devletler ekonomiden sanayiye, savunma sanayiinden teknolojik akımlara kadar hayatın tüm alanlarında birbirlerine üstün gelmek için tüm mücadelelerini ortaya koyuyorlar. Zamanı kötü kullanan, istikrarını tesis edemeyen, dünyadaki değişim ruhunu ve heyecanını yakalayamayan geri kalıyor” şeklinde konuştu.

(Ahmet Umur Öztürk - İbrahim Berat Yılmaz/İHA)