TBMM (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ÇED raporuna göre, Cerattepe'de açık işletme yapılmayacağını, tamamen galeri işletmesi olacağını, ormanlık alana zarar verilmeyeceğini söyledi.

Eroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin, Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetiyle ilgili değerlendirmelerini yanıtladı. 2013 yılında bu alana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED raporu verildiğini belirten Eroğlu, kendilerinin de bu alana gerekli izinleri verdiklerini ancak 2014 yılında, Rize İdare Mahkemesi tarafından ÇED raporu iptal edildiği için kendilerinin de orman izinlerini iptal ettiklerini vurguladı.

Eroğlu, şunları söyledi:

"Ancak daha sonra, firma ÇED raporundaki olumsuzlukları giderecek şekilde bir çalışma yaptı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu, yeniden ÇED raporu alındı. Bu ÇED raporuna göre, buradaki bakır maden işletmesi açık işletme şeklinde yapılmayacak, tamamen galeri işletmesi olacak, yani oradaki herhangi bir ormanlık alana zarar vermeyecek.

Ayrıca buradan çıkan malzeme teleferikle Murgul işletme tesislerinde işletilecek. Yani, burada herhangi bir tesis kurulmayacak, sadece galeriden bu malzemeler alınacak, yeni yol açılmayacak, mevcut yol iyileştirilmek suretiyle kullanılacak.

Galeri için sadece 10 bin 475 metrekarelik bir alanda galeriye giriş yeri için izin verdik. Bir de 66 bin 965 metrekare enerji nakil hatları, yolun iyileştirilmesi, altyapısı için izin veriliyor. Gerçekten çok cüzi bir alanda izin veriliyor."