61SAAT HABER SERVİSİ - Hasan Tüncel

Özgürlükçü Dayanışma Partisi Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenledi.
Türkiye ve Dünya'da yaşanan son olayları sert bir dille eleştiren ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinglerdeki tutumları ve işlediği politikalar hakkında sert konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından Türkiye Genelinde yapılan operasyonları sivil darbe olarak nitelendiren ÖDP Başkanlar kurulu üyesi Alper Taş 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından AK Parti'nin sivil darbe süreci başlattığı iddia edildi. 

'SİVİL DARBE BAŞLATTI'

Alper Taş '15 Temmuz darbe girişiminin ardından AKP, OHAL altında sivil bir darbe süreci başlattı. Şimdi, bu darbe süreci Başkanlık Sistemi'ne geçişle kurumsalla şıkıştırılmak isteniyor. Başkanlık sistemi'ne geçişin, MHP Başkan Devlet Bahçeli eliyle gündeme getirilmesi ise dikkat çekicidir. Bahçeli, MHP'de iktidarını sürdürebilmek için aldığı destek karşılığı Partisini Saray'a teslim etmiş görünüyor. Bu şekilde, dün itiraz ettikleri AKP'nin yolsuzluklar başta olmak üzere tüm suçlarına ortak oluyor. Cumhurbaşkanı bugün ülkeyi Meclis 'siz ve Anayasasız yönetiyor. Başkanlık sistemi ile bu anayasal düzen haline gelmesini, sözün, yetkinin ve kararın kendi elinde toplanmasına istiyor Başkanlık sistemi, bugün ülkenin yaşadığı siyasal, ekonomik ve sosyal krizin çözümü değildir. Başkanlık sistemi ne ülkenin ne de halkın ihtiyacadır. Bu yalnızca Erdoğan'ın ihtiyaca olarak dayatılmaktadır. Başkanlık sistemini dayatma ve buna dayalı politikalar, ülkemizin bugün yaşadığı sorunların kaynağıdır. Ülkemizin ihtiyaca Başkanlık Rejimi ile demokrasinin daha da daralttmas değil, AKP'nin birikliminin ortadan kaldırılmasıdır." dedi. 



PARLEMENTER SİSTEM

İhtiyacın Başkanlık Rejimi değil demokratikleşmiş parlamenter sistemdir diye Taş,  'İhtiyacımız Başkanlık Rejimi değil, demokratikleştirilmiş her Parlamenter sistemdir. Öncelikli olarak OHAL kaldırılmalı, seçim ve siyasi partiler yasası değişmeli, fikrin temsiline olanak veren barajsız, milli bakiye seçim sistemi ile eşit ve adil koşullarda seçime gidilmelidir. Ülkemizi ağar riskler altına sokacak bu adıma karşı çakmak tüm toplumun ortak getiren bu siyasi Başkanlık sistemi' ni OHAL baskısıyla herkesin susturulduğu bir ortamda gündeme ve dışarda savaş karaborsacılığa karşı her yerde hep birlikte mücadeleyi yükseltmeliyiz. İçerde siyasetleri ile ülkemizi etnik ve mezhep dağılmanın eşiğine getiren, tüm yetkiyi Saray'da toplayarak devletin içsel bütünlüğünü dağıtan Erdoğan ve AKP iktidarından ülkemizi kurtarmanın zamanı gelmiştir. İçerde OHAL uygulamalarıyla Meclis siz ve Anayasasız bir yönetim altında baskı yoğunlaştırılırken dışarıda da savaş politikalarına hız verildi. " ifadelerini kullandı. 



SAVAŞ NARALARI ATIYOR

Taş, sözlerine şu şekilde devam etti: "AKP, çöken yeni Osmanlıcı tezlerini yeniden canlandırmak için Suriye ve Irak'ta komşu ülkelere dönük fetihçi ve mezhepçi bir siyaset izliyor. Erdoğan, her gün bir kürsüde savaş naraları atarak, fetihçi bir propaganda eşliğinde esas olarak içerde milliyetçi bir hava yaratarak Başkanlığın yolunu açmaya çalışıyor. Gerçekler ise başka bir yerden akmaya devam ediliyor. Mezhepçi, fetihçi diş politikanın sonucunda ülkenin ne itibarı kaldı ne de ciddiyeti Bu savaş politikaları ülkemizi çok büyük risklerin altına sokuyor. Suriye'de ve Musul uzun zamandır süren vekalet savaşlarının ardından, emperyalist güçlerin doğrudan askeri olarak müdahale ettiği bir bölgesel paylaşım savaşı sürüyor. AKP, ülkeyi bu yangının orta yerine atarak içerde de etnik ve mezhepsel bir çatışmanın dinamiklerini güçlendiriyor. Türkiye'yi Suriyeleştirerek iç savaşa doğru sürüklüyor.



TOPLUMU AYRIŞTIRIYOR, NEFRETİ KÖRÜKLÜYOR
'Ülkenin bütünlüğünü, bir arada yavam zeminlerini adım adım tahrip ediyor. Her gün onlarca insanimiz ölmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı freni patlamış kamyon misali her konuşmasında bu parçalanmaya körüklüyor. Geçtiğimiz günlerde Trabzon'da düzenlediği mitinginde, "Ermeni piçleri yıldıramaz bizleri sloganları eşliğinde keyifle konuşan, "Madam gibi ölmek değil Adam gibi ölmek' diyen Cumhurbaşkanı, toplumu birbirinden ayrıştırıyor, nefreti körüklüyor. Ülkemizi kanlı darbe girişimiyle yüz yüze bırakan, toplumu milliyetçilikle ve mezhepçilikle bölen bu anlayışla ülke yönetilemez. AKP, 14 yıllık iktidarının sonucunda ülkeyi felaketin eşiğine getirmenin tüm politikaları ve tezleri çökmüştür. Alttakine din iman üsttekine han hamam felsefesiyle birileri zenginleşirken, halk yoksullaşmıştır. Şimdi, elinde avucunda hiçbir şeyi kalmayan halka ve parçalanan bir ülkeye fetih nutukları atılmaktadır. "

14 YIL YETER, YENİDEN KURALIM

14 yıl olarak, "14 Yıl Yeter Değiştirelim Türkiye'yi Yeniden Kuralım" çağrısı yaptıklarını kaydeden Taş, "Bu iktidara bu çürümüş anlaysa artık son vermenin zaman gelmiştir, o yüzden ÖDP olarak '14 Yıl Yeter Değiştirelim Türkiye'yi Yeniden Kuralım' çağrısını yapıyoruz. 14 Yılda geldiğimiz noktaya baktığımızda bir yanda AKP'nin eski ortağa Fetuhullah Gülen cemaati eliyle gerçekleşen ülke tarihinin en kanlı darbe girişimi var. Diğer yanda ancak OHAL baskısına dayanılarak yönetilebilen bir ülke var. Etnik ve mezhepsel temelde ayrışan ve kopan bir toplum var, hakkına el konulan, hayata ve geleceği güvencesizleşen emekçiler var. Her yani talan edilmiş, doğas katledilmiş bir ülke var. Kamuya ait tüm birikimleri satılarak şirketleştirilmiş bir devlet var, 14 yılda ülkeyi buraya getiren AKP'nin ülkeye tek vaadi ise Erdoğan'ın kazanacağı başkanlık. Artık Yeter, 14 Yılda Yeterli insanların birlikte yaşaman mutluluğunu tadabildiği, her gün onlarca insani ölmediği, emekçinin hakka alabildiği, doğamızın tahrip e iç barışını tesis etmiş, komşularıyla düşman olmayan bir ülkeyi, Türkiye'yi yeniden kurmak için bütün yurttaşlarımızla birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.' dedi

Açıklamalarının ardından basına teşekkür eden Taş, ÖDP Trabzon İl Başkanı Bilal Akçelep'in Pazartesi günü genişletilmiş bir basın toplantısı düzenleyeceğini kaydetti.