CHP Trabzon Mv. Av. Haluk Pekşen Cumhuriyet’in simge mekanlarından Marmara Köşkü’nün yıkılması konusunu TBMM gündemine taşıdı. 

Pekşen , TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde “Cumhuriyet’in simge mekanlarından Marmara Köşkü’nün yıkılması, bir bir yok edilen Cumhuriyet değerlerine bir yenisini daha eklerken, geleceğe bırakacağımız manevi ve maddi miraslar giderek azalmaktadır. Taşınmaz Kültür Varlıklarının Gruplandırılması, Bakım ve Onarımları 660 nolu İlke Kararı’na göre, “Toplumun maddi tarihini oluşturan kültür verileri içinde tarihsel, simgesel, anı ve estetik nitelikleriyle korunması zorunlu yapılar”ın yaşamını sürdürebilmesi için, gerekli bakım ve onarımının yapılması gerekmektedir. Cumhuriyet yapılarıyla birlikte başlayan yıkımlar, Cumhuriyet rejimin yıkılmasına gidişin mekansal adımlarıdır.” diye vurgulayarak, Başbakan Davutoğlu tarafından cevaplanması istemiyle aşağıdaki soruları yöneltti:

Cumhuriyetin çağdaşlaşma projesinin ilk örneklerinden olan, tarihsel, simgesel, anı ve estetik nitelikleriyle korunması zorunlu yapı olarak tescillenmiş olan Marmara Köşkü’nün yıkılmasının gerekçeleri nelerdir?
660 nolu İlke Kararı’na göre, kültürel miras olarak tescillenmiş bir yapının risk taşıması halinde yıkılmasının değil, bakım ve onarımın yapılması gerekmekte değil midir?
Marmara Köşkü’nün yasal mevzuat uyarınca bakım ve onarımın yapılması gerekirken hangi yasal mevzuata göre yıkılması gerekli görülmüştür?
Koruma Kurulu’nun riskli yapı ilan edip, yıkım izni vermesine yönelik kararına yönelik açılan dava, yıkım izniyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olması ve yapılan itirazlarla devam eden yargı sürecine rağmen Marmara Köşkü’nün yıkılması ile Anayasa’nın Cumhuriyetin “bir hukuk devleti” olduğu 2 nci maddesi ve “tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasıyla ilgili” 63 üncü maddesi ihlaliyle Anayasamızın ihlaline neden göz yumulmuştur?