İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MOBESE sistemine yönelik çalışmaların KKTC ile bir protokol çerçevesinde yürütülmesine karar verildiğini belirterek, "Savunma Sanayi Müsteşarlığı aracılığıyla ASELSAN bu çalışmaları Türkiye’de yürüttüğü gibi KKTC’de de yürütecek" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC) Hükümeti arasında, KKTC’de kurulacak olan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve sınır kapılarında yapılacak güvenlik arttırıcı çalışmalara ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Protokol, İçişleri Bakanlığında düzenlenen tören ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve KKTC İçişleri Bakanı Kutlu Evren tarafından imzalandı. Burada konuşan Bakan Soylu, işbirliği protokolü kapsamında 20 Ekim 2016’da görüşmelere başlandığını belirterek, şehirlerin güvenliğinin, vatandaşların huzuru, rahatı ve özgürlüğünün daha iyi sağlandığı Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri’nin, halkın deyimiyle MOBESE’lerin KKTC’ye de yapılması hususunda görüşüldüğünü kaydetti.

"YAKLAŞIK MALİYETLER NİHAİ HALİNİ ALACAK"

Bu kapsamda, 01-04 Kasım 2016 tarihlerinde Türkiye’den teknik bir heyetin KKTC’ye gittiğini anlatan Bakan Soylu, "Orada hem teknik incelemeler yaptı hem de bir takım üst düzey görüşmelerde bulundu. KKTC ile gerçekleştirilen bu temaslar sonucunda MOBESE sistemine yönelik çalışmaların KKTC ile bir protokol çerçevesinde yürütülmesine hep birlikte karar verildi. Bu çerçevede MOBESE sisteminin kurulmasına yönelik çalışmalarımız başta Emniyet Genel Müdürlüğümüz ve Başbakanlık Kıbrıs İşleri Başmüşavirliğimiz ile koordineli bir şekilde yürütüldü. 25 Ağustos 2017 tarihinde Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ bu konuya hemen müdahil oldu ve bu protokolün bir an önce imzalanması ve Kıbrıs’ta Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’nin hemen başlaması konusundaki değerlendirmelerini bizimle paylaştı. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından KKTC’de kurulacak olan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ve sınır kapılarına yapılacak olan güvenlik arttırıcı çalışmalara ilişkin protokol 8 Eylül 2017 tarihinde Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ ve İçişleri Bakanlığı ile karşılıklı olarak imzalanmıştır. Bugün de bu projeyi hayata geçirecek olan protokollerden hükümetler arası imzalanacak olan işbirliği protokolünü imzalamak üzere buradayız. Ülkeler arasında imzalanacak olan protokollerin yürürlüğe girmesine takiben yaklaşık maliyetler nihai halini alacak ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı aracılığıyla da ASELSAN bu çalışmaları Türkiye’de yürüttüğü gibi KKTC’de de yürütecektir" diye konuştu.

KKTC İÇİŞLERİ BAKANI

KKTC İçişleri Bakanı Evren ise "Sayın Bakanım Süleyman Soylu’ya, 1 yıl önce geldiğinde anlattığım KKTC’nin içinde olduğu sıkıntıların bir noktasındaki iç ve dış güvenlik konusunda verdiğim malumattan sonra büyük bir teşekkür borçluyum. Çünkü 3 veya 4 gün gibi kısa bir sürede İçişleri Bakanlığı teşkilatının bütün birimleri Kıbrıs’a geldiler. Burada yoğun bir çalışma ve etüt kapsamında bugüne gelmiş durumdayız. Çalışmalarımız önce Girne ve Lefkoşa, daha sonra diğer 4 kentte olmak üzere devam edecektir. Bugün KKTC’de 134 milletten insan yaşamaktadır. Gerek çalışma, gerek eğitim, gerek ikamet maksatlı. Bu vesileyle geldiğimiz noktada yaşama alışkanlıklarında bir değişiklik, MOBESE kameralarının kurulması ve bunların hem iç de hem dış da çok yönlü olarak çalışmasını gerekli bulduk. Bizleri şahsen bu noktaya taşımışlardır" ifadelerini kullandı.

(Abdullah Sarica - Fatih Erdoğan / İHA)