İran Meclis Başkanı Ali Laricani, "Türkiye IŞİD’i terörist bir grup olarak tanımlıyor. Onun çok tehlikeli bir grup olduğunu söylediler. Bu terörist grubun tehlikeli olduğunu yaptıklarıyla görüyoruz” dedi.
İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİB) 10. Konferansı nedeniyle iki gündür Türkiye’de bulunan İran Meclis Başkanı Laricani, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütü terör örgütü olarak gördüğünü söyledi. Basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine kısa bir süre kala Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk heyetinin kaldığı otele yönelik düzenlenen saldırıya da değinen İran Meclis Başkanı, İslam ülkeleri olarak, birliğin korunmasına işaret ederek, “Böyle olaylara, böyle terör saldırılarına karşı çıkmalıyız” dedi.
Yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı basın toplantısında soruları yanıtlayan Laricani, İran’da devam eden yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili Meclis Komisyonu’nun raporunu inceleyip incelemediği, Türkiye’de de benzer sebeple kurulan komisyonla ilgili TBMM Başkanı Çiçek’le herhangi bir görüş alışverişinde bulunup bulunmadıklarının sorulması üzerine, “Bu konu İran’da savcılıkça takip ediliyor. Bizim savcılık kurumu gerektiğinde Türk yetkililerle diyaloga geçer. Bizim aldığımız bilgilere göre şimdiye kadar böyle bir diyalog kurmaya gerek duymamışlar” şeklinde açıklama yaptı.

“TERÖR GRUPLARININ İÇİNDE BAZI ÜLKELERİN İSTİHBARAT TEŞKİLATI ÇOK FAAL”
Ortadoğu’daki terör gruplarıyla ilgili işbirliği konularına da değinen Laricani, “Bu gruplar içinde bazı ülkelerin istihbarat teşkilatları çok faal. IŞİD’in elindeki silahlar gökten inmedi. Bunlar bazı yerlerden gelip onların eline ulaştı. Bizce Amerikalılar gerçekten teröristlerin peşinde değil. Belki sadece onlarla oynamak istiyorlar. Bölge ülkelerini gezdim ve bu sonuca vardım. Gerçekte terör gruplarına yönelik pratikte bir saldırı yoktur. İsrail Siyonist rejimi bu olaylardan çok yararlanmaktadır. Son zamanlarda Suriye’ye yönelik saldırı bunu gösteriyor. İsrail neden, hangi amaçla saldırıyor? Ülkeler gerçekten samimiyetle terörizme karşı çıksınlar” dedi.
İran’ın Yemen’de Husilere destek verip vermediğinin sorulması üzerine ise Laricani, ülkesinin her zaman demokrasileri desteklediğini kaydederek, “Biz Mısır’daki halkı Hüsnü Mübarek’e karşı destekledik. Tunus’ta da aynısını yaptık. Libya’daki durum farklıydı, haklı olduğumuz ortaya çıktı. Suriye’de de durum farklıdır. Suriye, İsrail’e karşı direnişte en önde gelen ülkedir. Tabii demokratik sorunları yoktur demiyoruz. Bu sorunlar topla, mermiyle çözülmez. İran İslam Cumhuriyeti’nin stratejisi demokratik yöntemleri savunmaktır” diye konuştu.

ERDOĞAN’IN TAHRAN ZİYARETİ
Suriye krizi konusunda Türkiye ile aynı düşünmediklerini anlatan Ali Laricani, “Suriye konusunda Türkiye ile farklı görüşlere sahibiz. Ama bu konularda sürekli Türk kardeşlerimizle görüşmelerimiz devam edecektir. Zannediyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamandaki Tahran ziyaretinde bu konu detaylı görüşülecektir” dedi. Terör örgütü IŞİD’in bölgedeki varlığı ve Türkiye’nin bakış açısını değerlendiren İran Meclis Başkanı, “Türk arkadaşlarımız zaten bu grubu terörist bir grup olarak tanımlıyorlar. Onun çok tehlikeli bir grup olduğunu söylediler. Bu terörist grubun tehlikeli olduğunu yaptıklarıyla görüyoruz. DEAŞ grubunun içinde özellikle bazı istihbarat teşkilatlarının elleri var. Pratikte gördüğümüze göre, sadece Irak ve Suriye halkı birebir IŞİD’le savaşıyor. 40 ülkeli ittifakın şimdiye kadar bir iş yaptıklarını görmedik” dedi.
Geçtiğimiz günlerde İsrail’in hava saldırısında öldürülen İran Kudüs Gücü Komutanın bölgedeki görevinin ne olduğu ve bu saldırıya İran’ın bir yanıtı olup olmayacağı şeklindeki bir soruya ise Laricani, "Hizbullah bu bölgede düşünceli bir gruptur. Kendisi ne yaptığını iyi bilir. Başkalarının yardımına ihtiyacı yoktur. Hizbullah bir şey söylerse, kesinlikle bunu yapar. Bu da hafif tutulacak bir olay değil. İranlı komutanlar zaten oraya gidiyorlardı. Biz teröristlerle savaşmayı gizlice yapmıyoruz. Filistinli grupları desteklediğimizi gizlemiyoruz. Biz Filistin’deki direniş gruplarını askeri ve mali yönden her zaman destekledik. Biz Suriye’de ve Irak’ta terörizmle mücadeleyi destekliyoruz. Biz gerçekten terörizmle mücadeleyi bir oyun olarak görmüyoruz" şeklinde yanıt verdi.
(İHA)