Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Türkiye’nin batısının Kürtleri anlamadığını belirterek, “Türkiye’nin batısı bizi anlamadı. Biz hep teröristtik, bölücüydük, bu ülkenin düşmanıydık. Böyle anlatıldık” dedi.
Diyarbakır iş çevresi cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş onuruna yemek düzenledi. Bir otelde düzenlenen yemeğe Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Kamuran Yüksel, Diyarbakır’da faaliyet yürüten çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Demirtaş, yakalaşan seçimlerin önemine vurgu yaparak, bu seçimin yeni bir kırılma yaşatacağını söyledi. Demirtaş, Türkiye’nin batısının Kürtleri anlamadığına dikkat çekerek, Kürtleri terörist olarak gördüklerini dile getirdi. Türkiye demokratik siyasi tarihinde yeni bir kırılma yaratılmak üzere bu cumhurbaşkanlığı seçimi kırılmaya neden olacağını aktaran Demirtaş, “Bu cumhurbaşkanlığı seçimi eğer yeni bir kırılmayı yaratamasaydı, bu seçimde halklar lehine asla etkili bir sonuç çıkmayacaktı. Bizler bu seçim kampanyasının başladığı daha ilk günlerde yeni bir yaşam çağrımızı, teklifimizi Türkiye halklarına sunarken, bugüne kardeşiz, etle tırnağız, bir ayrılmaz bir bütünüz, eşitiz söyleminin içinin ne kadar boş olduğunu, kardeşlik hukukunun kurulamadığını sözde kaldığını işlevlik olarak adalet taşımayan, içeriği itibariyle aslında kardeş söyleminin tek bir etnisite üzerinden diğer kimlikleri yok etmeye, yok sayma örtüsü olarak belirttik. Devlet bugüne kadar bütün halklara biz kardeş olarak davranıyoruz, hepsi bizim kardeşimiz derken, aslında sizin hiçbir hak hukukunuz yok, siz yoksunuz anlamında bir kardeşlik sundular bize. Biz bunu Kürt halkı olarak en fazla, en derinden hisseden kesimiz. Biz sadece yeni bir Cumhurbaşkanı seçmiyoruz. 100 yıla aşkındır inşa edilmeye çalışılan bu deli gömleğinden kurtulacak mıyız, kurtulamayacak mıyız? Bunun kararının verileceği seçimi yaşıyoruz. Bizi öyle yaptılar ki, Kürt halkı sadece kendi derdine düşürülmek istenildi. Geri kalanlar bizi anlamıyor ki. Kürtlerin duysu budur. Sizler bu ayrımcı duyguyu yıllarca yaşadınız ve halen bir yönüyle devam ediyor. Türkiye’nin batısı bizi anlamadı. Biz hep teröristtik, bölücüydük, bu ülkenin düşmanıydık. Böyle anlatıldık. Ve buna öylesine derin, incelikli bir politikayla medyanın, yargının bürokrasinin desteğiyle yön verdiler ki, kalıcı bir düşünceye dönüştü. Kürtlerin kendi içine kapanma dışında bir çareleri yoktu. Aleviler, Türkmenler, Azeriler bu ülkede yaşayan her kesim bu pozisyona düştü. Bütün kimlikler içine kapanmak zorunda kaldı. Herkes Kürtler kadar da sesini yükseltemedi” diye konuştu.
(İHA)