Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Şüphesiz başta PKK olmak üzere pek çok yasa dışı örgütün amacı ne olursa olsun gelir temin etmek amacıyla uyuşturucudan istifade ettiğini, silahlı terör faaliyetleri için kaynak olarak kullandığını biliyoruz” dedi.
Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu 2. toplantısı Başbakanlık Yeni Bina’da yapıldı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Arınç, ilk toplantının 21 Ekim’de yapıldığını hatırlatarak, uyuşturucu ile mücadele konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.
Arınç, ilgili bakanlıkların konuya ilişkin çalışmalarını anlatarak, “Bugün ki toplantımızda strateji belgemizin acil eylem planımızın ve çalıştay sonuçlarının değerlendirmesini yapacağız. Bundan sonra ki yüksek kurul toplantımızı da gelişen şartlar içerisinde uygun bir zamanda gerçekleştirmek isteyeceğiz. Uyuşturucu konusu Türkiye’nin sorunudur, gençlerimizin, geleceğimizin konusudur” diye konuştu.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, ‘Uyuşturucu ile mücadele de bütçe ayrıldı mı?’ sorusuna, “Acil eylem planımız ve bundan sonra bütün bakanlıklarımız yapacağı çalışmalar bir bütçeye ihtiyaç gösteriyor. Bu takriben 200 milyonluk bir bütçedir. Bunun karşılığı da bütçemiz de temin edilmiştir. Maddi hiçbir sorumuz yoktur” şeklinde cevapladı.
Uyuşturucuyu temin eden belirli bir örgütler var mı? sorusuna Arınç, “Uyuşturucu konusu genel de örgütlü bir faaliyettir. Ama bunun dışında bireysel olarak da yapılabilir. Şüphesiz başta PKK olmak üzere pek çok yasa dışı örgütün amacı ne olursa olsun gelir temin etmek amacıyla uyuşturucudan istifade ettiğini, Uzak Doğu’dan da olsa yakın planda Afganistan’dan da olsa Türkiye’de de kenevirden elde etmek suretiyle de olsa bir şiddet eylemleri için, silahlı terör faaliyetleri için kaynak olarak kullandığını biliyoruz. Terörle mücadele ederken aynı zamanda biz uyuşturucuyla da mücadele etmiş oluyoruz” şeklinde cevapladı.
(İHA)