Başbakan Binali Yıldırım, “Tek taraflı bir kazancın geleceği olmaz. Tek tarafın mutlu olduğu bir ticaretten de hayır gelmez. Ticaret ekonomi, büyüme esastır” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Belarus temasları kapsamında Türkiye-Belarus İş Forumu’nda konuştu. Başbakan Yıldırım İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Bu iş forumları, üst düzey ziyaretlerimizin bir geleneği haline geldi. Fırsat buldukça iş alemini de biraraya getiriyoruz. Dördüncüsü gerçekleştiriliyor. Dün Sayın başbakan ve beraberindeki bakanlarıyla çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. 2016’daki tarihi ziyarette ortaya konan hedeflerin gözden geçirilmesini yaptık. Bundan sonra neler yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Belarus, bölgede istikrar ve güvenin hakim olduğu bir ülke, gittikçe büyümeye, daha da fazla imkanlar elde etmeyi arzu ediyor diyen Yıldırım, “Türkiye, Doğu ile Batı’nın buluştuğu bir nokta. Belarus- Türkiye potansiyeli birleştiğinde hem bölgeye hem iki ülkenin refahına kalkınmasına hem de üçüncü ülkelere yönelik işbirliği müşterek yatırımlar gerçekleştirilebilir. 1 milyar dolara yaklaşan ciddi bir ticaretimiz var. Potansiyel bununla sınırlı değil. Bunun birkaç katı, orta ve uzun vadede 10 milyar dolara ulaşabiliriz. Bunları yapmanın yolu altyapıyı, lojistiği daha iyi hale getirmek. Mesela hava trafiğini daha da arttırmak lazım. İki ülke arasında mutlaka her gün sefer olmalı. Belarus-Türkiye ilişkilerinde kazan kazan esasına göre işlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Tek taraflı bir kazancın geleceği olmaz. Tek tarafın mutlu olduğu bir ticaretten de hayır gelmez. Ticaret ekonomi, büyüme esastır” şeklinde konuştu.

Türkiye etrafında yaşanan iç savaşa, karışıklığa rağmen dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi diyen Yıldırım, “Üçüncü çeyrekte yüzde 11’in üzerinde büyüdük. Bu istikrardan, güvenden, güçlü ekonomiden geliyor. Türkiye’nin özelleştirmede güzel tecrübeleri var” diye konuştu.

Dün imzalanan anlaşmalara değinen Yıldırım, “Dün altı anlaşma imzaladık. Yatırımların korunması, çifte vergilerin önlenmesi ve standardizasyonun ortak noktaya getirilmesi, kombine taşımacılık ve bilimsel teknik işbirliğinin geliştirilmesi ve daha birçok anlaşma imzaladık. Tamamlanmaya yakın bir okulu Türkiye-Belarus ortak anaokulu şeklinde işletilmesi konusunda güzel bir işbirliği için imkan sundu. Bunun anlaşmasını da burada imzalayacağız ” ifadelerini kullandı.

(İHA)