61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, merkez üssü Elazığ’da olan 6.8 şiddetindeki depremle ilgili yorumlarda bulunurken, Trabzon’un nasıl etkileneceğini, Trabzon’daki yapılaşmaların depreme dayanıklılık durumunu ve toplanma alanlarının güvenlik derecesini anlattı.

DEPREMİ TRABZON’DA YAŞADIM

Elazığ’daki depremin beklenen bir deprem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Bektaş, “Çünkü 1700 - 1800’lü yıllardan itibaren bir deprem olmamış. Deprem tahmini zamana bağlı bir deprem tahminiydi. Büyük depremler eskiden burada yaşanınca 200 yılı aşan zaman geçmiş, bu tür depremler zaten bekleniyordu. Bu deprem buranın ana şoku olarak değerlendiriliyor. Ben bu depremi Trabzon’da yaşadım. Trabzon-Elazığ haritasal mesafesi 250 km olmasına rağmen deprem ivmesi beklenenden çok daha fazla. Trabzon’un jeolojik özelliği bu tür depremleri büyütmesi söz konusu” dedi.

TRABZON FAYLARLA ÇEVRİLİ BİR HAVZADIR

Bektaş, “1939 Erzincan depremi ve 1992 Erzincan depremi ile bugün yaşanan Elazığ depreminin Trabzon’un beklenenden daha fazla hissetmesinin sebebi Trabzon’un jeolojik özelliğinden kaynaklanıyor. Trabzon faylarla çevrili bir havzadır ve genç çökerler var. Bundan dolayı bu kadar uzaklıkta olan bir deprem bu bölgede olduğundan daha fazla hissediliyor. Buna 1985 Meksika depreminden örnek verebiliriz. Buradaki deprem 400 km özellikteki bir yeri, deprem odağından daha fazla bir şekilde tahrip etti. Deprem dalgaları yayılırken yayıldığı yerin jeolojik özelliği ve tortuların özelliğine bağlı olarak deprem şiddeti artabiliyor” ifadelerini kullandı.

TRABZON’DAKİ FELAKETİ DÜŞÜNEMİYORUM 

Karadeniz fayının Trabzon’un 10 km açığında olduğunu söyleyen Bektaş, “Üretebileceği deprem de bu depreme yakın bir deprem. Bugünkü deprem tehlikesi haritasına göre önümüzdeki 50 yıl içinde olacak deprem en büyük 6.6’dır. 10 km açıklıkta böyle bir deprem olma olasılığı varsa Trabzon’daki felaketi düşünemiyorum. 250 km uzaklıktaki deprem bizi bu şekilde sallıyorsa 10 km uzaklıktaki deprem Trabzon’da heyelanlı sahalarda, dolgu alanlarında, sahil kesimlerinde çok büyük hasar oluşturacak orası kesin” diye konuştu. 

AKYAZI STADI 1996’YA GÖRE YAPILDI

Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapı stokları Trabzon’da güvenli değil. 20 yılı aşkın bir sürede depreme dayanıklı olmayan yapı stoğu gelişti. Dolgu alanları son derece riskli. Eski binalarımız var. O yüzden Rize bunun en büyük örneğidir. Rize kentsel dönüşüme gidiyor. Niye biz Rize’den örnek almıyoruz. Bırakın bilimi dikkate almayı, yapılan hatadan dahi ders almıyoruz. Akyazı Stadı da dolgu alanı içerisinde. Buradaki tehlikeyi daha önce söyledik. Oturma sorunları var. Bilimsel görüşlerimizi ilgili makamlara bildirdik. Bu görüşleri doğrulayan veya ‘bunlar yanlıştır’ diye bilgi vermediler. Aynı şey Eskişehir stadında oldu. Buradaki yapı çöküyordu. Maçları dahi ertelemişler. Akyazı Stadı eski deprem haritasına göre yapılmıştır ve doldurulmuştur. Akyazı’nın dolgusu 1996 yılındaki deprem yönetmeliğine göre yapılmıştır. Üstündeki yapı da aynı şekilde yapıldı. Bugünkü deprem tehlikesi haritasını dikkate alırsak hem dolgu hem de stat depreme açıktır.”