Aile ;  toplumun temel taşı olarak nitelendiren bir  kurumdur. Tarih boyunca aile ile toplum ilişkisi hep paralel gelişmiştir. Sağlam bir aile yapısı olan toplumlar kendi problemlerinin tespiti ve çözümü noktasında daha yetkin olmuştur. Aile içerisinde meydana gelen problemler; toplumun geri kalanını da etkileyebilmektedirBu Yüzden bugün sizler için  aile danışmanlığı üzerine güzel bir röportaj hazırladık. Aile danışmanlığı üzerine 9 yıldır hizmet veren birçok ilde eğiitm ve seminerler veren Psikoterapist / Aile danışmanı Mehmet Ulubey ile aile danışmanlığı üzerine tüm merak edilenleri sorduk.

               " Aile danışmanlığı ne zaman meslek oldu? Aile danışmanı nasıl olunur? Aile danışmanlığı mesleğinin kriterleri nelerdir? Aile danışmanlığı merkezi nasıl açılır gibi soruları sizin için Psikoterapist / Aile danışmanı Mehmet Ulubey sorduk."

Aile Danışmanlığı Ne Zaman Meslek Haline Gelmiştir?

                Toplumun en küçük birimi olan aile, bir toplumun ve milletin var olabilmesinin en önemli unsurudur. Aile toplumun içinde yaşayan anne, baba, kardeş, abla, dede, amca, hala gibi tüm paydaşların ortak buluşma noktasıdır. Bu sistemin sağlıklı işlemesi içinde her zaman çalışmalar yapılmıştır. Örf, adet ve geleneklerle toplum kendi içinde gizil kurallar oluşturmuştur.

                Toplumun bu çabası ve gizil kuralları zaman içerisinde değişen toplum yapısına uyum sağlayamamıştır. Değişen toplum yapısı, teknolojik gelişmeler ve yeni yaşam koşulları aile yapısının korunması ve güçlenmesinde profesyonel desteğin önemini artırmıştır.

                Toplumun var olmasını sağlayan ailedeki boşanma oranları, aile içi şiddetin artması, kadın cinayetleri ve anne babasız çocukların ruh sağlığı noktasında ülkemizde bulanımlar yaşamıştır. Tüm bu sebeplerden dolayı ülkemizde 2012 yılında aile ve sosyal politikalar bakanlığı tarafından çıkartılan “Aile danışmanlığı Yönetmeliği” ile aile danışmanlığı bir meslek olarak anılmaya başlamıştır.

Aile danışmanlığının bir meslek olmasıkimlerin aile danışmanı olacağı ve aile danışmanların çalışma koşulları gibi birçok sorunun cevabı bu yönetmelikte uzun uzun verilmiştir. Bu yönetmeliğe göre üniversiteler ve üniversiteler ile işi birliği yapan kurumlar ülkenin birçok yerinde aile danışmanlığı eğitimleri açmıştır.

Aile danışmanlık eğitimlerini ülkemizin 67 ilinde 658 grup şeklinde başarı ile organize eden ömür boyu eğitimde bu kurumlardan biridir. Ömür Boyu Eğitim; aile danşmanlığı sertifikası programına;   Selçuk üniversitesi, Adnan menderes üniversitesi, Okan üniversitesi, İstanbul üniversitesi gibi birçok özel ve devlet üniversitesi ile iş birliği içerisinde aile danışmanlığı eğitimlerinin organizasyonlarını yapmıştır.

Kısaca, aile danışmanlığı 2012 yılında aile ve sosyal politikalar bakanlığının çıkarmış olduğu aile danışmanlığı yönetmeliği ile birlikte meslek haline gelmiştir diyebilir. 2014 yılında ise mesleki yeterlilik kurumu tarafından 6. Seviye meslek olarak kabul edilmiştir.

Aile danışmanlığının ne zaman meslek olduğu konusu üzerinde ayrıntılı bilgiler için Aile Danışmanı / Psikoterapist Mehmet Ulubey çok teşekkür ederiz. Bir sonraki aile danışmanlığı röportaj konumuz     “ Aile Danışmanı Nasıl Olunur? “ bir sonraki yazımızda sizlerle en kısa zamanda bulaşacak.