Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, geçen hafta Ankara’ya yaptığı ziyaretlerin ardından Raylı Sistem Proesinin onaylandığını duyurdu. Buna göre projenin güzergahı çoğunluğu metro gibi yer altından gidecek. Projenin Akyazı - Meydan arası bölümü bu dönem bitirilmesi hedefleniyor. 

Trabzon’da uzun zamandır beklenen projeler arasında yer alan Raylı Sistem Projesinde son durum belli oldu. Buna göre Raylı Sistem Projesinin Güzergahı Ankara’da bakanlık tarafından onaylandığı kaydedildi. Projenin görsellerine ise 61saat ulaştı. Akyazı’dan başlayarak, önce Meydan’a ardından da KTÜ’Den havalimanına giden projenin diğer etaplarında Akçaabat ve sonrasında da Yomra yer alıyor. 

RAYLI SİSTEM ÇOĞUNLUKLA YER ALTINDAN GİDİYOR

Raylı Sistemin Güzergahı şu şekilde oldu: 

Akyazı’dan başlayarak,  Beşirli istikametine sahilden devam eden Raylı Sistem, Orman Bölge Müdürlüğünün biraz ilerisinden yer altına giriyor. Yerl altından devam ederek Tanjant’a, oradan da Avni Aker Millet Bahçesi’nin altından geçecek Raylı Sistem, Atapark’a yöneliyor. 
Atapark’tan da karşıya köprüyle geçecek ve Maraş Caddesi istikametine dönen Raylı Sitem, buradan da Meydan Parkı istikametine yöneliyor. 
Meydan Parkı’ndan da Tanjant ve daha sonra Değirmendere, KTÜ ve ardından da Havalimanında ilk etap son buluyor. 
Raylı sistemin bir çok güzergahında yer altından gitmesi ise Metro’ya benzetildi. Akyazı’da ve sahil bölümünde yer üstünden gidecek Raylı Sistem Projesi, daha sonra şehir içinde bir çok noktaya yer altından ulaşacak. 
 

AKYAZI - MEYDAN ARASI BU DÖNEM BİTECEK

Başkan Ahmet Metin Genç ise Akyazı - Meydan arasını bu dönem bitirmek istediklerini söyledi. Başkan Genç, “2 açıdan bakıyorum, birisi şehir içi trafik sirkülasyonu, diğeri de ayrı bir projeyle şehrimiz bir değer daha kazansın. Hafif Raylı Sistem Samsun’da var, olsun ama benim şehrimde mutlaka olsun. Şehrin gündemindeydi, göreve gelir gelmez bunu 1. Sırada söyledim. Ay gün saat bunu takip edeceğim dedim ve ediyorum. Zaten göreve geldik,  Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumun 20. Gününde protokol imzaladım. 12 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı Stratejiden çıktı. 15 Ekim’de de uygulama projesinin ihalesini yaptık. 2 Aralık yapımcı firmaya projeyi teslim ettik, şu anda çalışılıyor. Ankara’daydık, güzergahı kesinleşti. Bir amacımız şu: 825 bin nüfusun 500 bini Akçaabat, Yomra ve Ortahisar arasında yaşıyor. Trafik sirkülasyonunun en yoğun olduğu alan. Projemizin bir ucu Akçaabat, bir ucu Yomra. Ama şu anda en yoğun alanımız Akyazı, yan hem Stadyum hem de Şehir Hastanesi’nin olduğu alanımız. Bu dönem amacımız Akyazı’da başlayıp, Meydan’a ulaşmak. İnşallah daha sonrasında Meydan’dan Havalimanına ulaşmak. Şehrimize hayırlı olacak ve bende bunu ay gün takip ediyorum. 
Uygulama projesin normal şartlarda 1,5 yıl sürüyor. Ama bunu da hızlı takibimizle inşallah 1 yıla indirdik. Seneye bu zaman arazide olacağız. Yıl başında başlamak istiyoruz” dedi.

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ