Niye dünkü miting, direkt ve endirekt olarak Ak Parti’nin Trabzon’da yaptığı en kalabalık mitinglerden biri oldu.
Niye, ötekilerinden daha görkemliydi.
Dünkü mitingin anlamı neydi ki, millet meydanı hınca hınç doldurdu.
Çünkü…
Ülkede şöyle bir algı var.
Hayırlar ile evetler baş başa gidiyor.
İşte bu algı başta Ak Parti ve partiye gönül verenler ile R.Tayyip Erdoğan sevenlerini Trabzon’da harekete geçirdi.
Reis’e öyle bir sahiplenelim ki, dünya görsün.
O nedenle, nasıl olsa seçim garanti dendiği önceki seçimlerde yapılan mitinglere katılım oranı disiplini olmadıysa, bu kez tam tersi oldu. Katılım disiplini herkesi durumdan vazife çıkarmaya mecbur etti.
Ak Parti teşkilatları ve tabanı hakikatten yorulmak nedir bilmiyor. Dünkü mitingi bunu gösterdi.
Alkışlar, dünkü mitingi hazırlayan ve katılanlara

++++

Elbette Soylu farkı hissedildi
AK Parti kurulduğundan bu yana Trabzon özelinde hep lokomotif bir isim ile yürüdü. Faruk Özak, Asım Aykan, Kemalettin Göktaş ve Erdoğan Bayraktar. Şimdi de Süleyman Soylu.
Soylu’nun kendinden önceki lokomotif güçlerden biraz daha farkı var.
Teşkilatçı olması.
Engin siyasi tecrübesi.
Siyasi olayları tahlildeki becerisi.
Lider olma özelliği
İnatça ve kararlı tutumu
Ve elbette iç işleri bakanlığında gösterdiği büyük başarı. Terör ile mücadelede öyle azimli dik ki, Trabzon’un hepsi O’na sahiplenmiş durumda.
Dünkü mitingin katılım konusundaki başarısı, Trabzon’un aynı zamanda teröre karşı mücadelede usturaya yumruk atar gibi gidin yiğit evladına sahip çıkma mesajıdır da aynı zamanda.

++++

CHP Trabzon ve Deniz Baykal
Deniz Baykal, partisinin genel başkanıymış gibi alanlarda. Gücü yettiğince “Hayır” için deyim yerindeyse avazı çıktığı kadar bağırıyor.
Peki neden?
Kaset operasyonu ile teslim ettiği koltuğu yeniden ele geçirmek için mi?
Bu sorunun en güzel cevabını CHP tabanı verir diye düşünüyorum. Trabzon özelinde CHP’li dostlara Baykal’ın hayır performansını sordum. Çok çeşitli yorumlar tahliller geldi. İşte üzerinde yoğunlukla hem fikir olunan Deniz Baykal değerlendirmeleri;
-Evet çıkarsa CHP’de  ciddi bir genel başkanlık sorunu çıkacak. Burada da Deniz Bey belirleyici olacak
-Deniz Bey, durumdan vazife çıkartan bir yurtseverdir. Kemal Bey çok istemese de alanlara kendi sorumluluğunu bilerek iniyor.
-Deniz Bey’in bundan sonra siyasette bir beklentisi olamaz, önce vatansa gerisi teferruattır düşüncesi ile sokakta.
-Deniz Bey, yurtseverdir. Bu hassasiyeti ile halkı aydınlatıyor.
-Deniz Bey iyi bir CHP’lidir partisinin fikirlerini sahada açıklıyor.
En son tahlil bana göre de yerinde bir değerlendirme. Diğer ihtimalli görüşler en son tahlil yanında çok  güdük kalıyor.
Deniz Bey iyi bir CHP’li olduğu için alanda, sahada; şehir şehir geziyor.
 
++++
 
AK Parti Trabzon  VE ABDULLAH GÜL
Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın özellikle FETÖ terör örgütüne karşı mücadelesinde, yalnız kaldığını zaman zaman söylemesi, referandum sürecinde ortaya çıktı.
Deniz Baykal’ın Hayır için sokaklara indiği bir süreçte, Ak Parti’nin kurucularının evet için sin külahımı oynamaları ne yazık ki acık bir gerçek.
 Abdullah Gül, Bülent Arınç ve partinin son Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun  alanda olmamalarını da  Trabzon’da ki  Ak Parti’li dostlara yorumlamalarını istedim. İşte onlardan edindiğim ortak değerlendirmeler;
-Gül, Reisi yalnız bıraktı. Doğru yapmıyor.
-Kardeşim Abdullah Gül Cumhurbaşkanı adayımızdır dediğinde Reis, hata mı yaptı?
-Gül ve diğerleri Deniz Baykal’ı örnek almalı.
-Ahmet Davutoğlu, stratejik derinliğinde kayboldu.
-Bunlar dava adamı mı koltuk adamı mı?
-Eğer Ak Parti’de bir karşılıkları vardıysa da referandum sürecindeki sessizlikleri  tabandaki güvenirliliklerini sarstılar.
Trabzon’daki Ak Partili dostların değerlendirmesi böyle.
Bu değerlendirmedeki en son yorum da bence en doğru tespit.
Bir gün Ak Parti öyle ya da böyle kendine lider arayacak konuma geldiğinde son şıktaki tespitler nedeni ile ne Gül’ün de Davutoğlu’nun ne de Arınç’ın bir etkisi olacaktır.
 
+++
 
REFERANDUMUN GİZLİ KAHRAMANLARI
Güzide Önsel Uzun: Hayır platformunun en çalışkan isimlerinden. Kadınlarla bire bir yüz yüze görüşmelerde etkileyici konuşması ile dikkat çekiyor.
+++
İlyas Bayraktar: Of, Ak Parti gençlik kolları başkanı. Hem KPSS’ye hazırlanıyor hem referanduma. İki işi de bayağı iyi götürüyor. Of’ta ekibi ile kapısın çalmadığı ev kalmadı.
+++
Ahmet Kaya: Alanlarda en çok görülen isim. Hayır broşürleri elinde bir Uzunsokak’da bir kırsal alanda.
+++
Nurten Şahin: Evet’çi cephesin en çalışkan ismi. Özellikle evetin kırsal alan çalışmalarında önde. Yorulmak nedir bilmiyor. Güleç yüzü ile karşısındakine de sinerji veriyor.
+++
Burhan Bekar: Ülkücü ve milliyetçilerin neden hayır demesi gerektiğini somut örneklemelerle iyi anlatıyor. Özellikle kafası karışık ülkücüleri iknada başarılı oluyor.
+++
Ali Faik Hacıoğlu: Halil İbrahim Demirtaş ile birlikte evet platformunun karargahının her türlü yükünü çekenlerden. Gün geliyor iki saat uyku ile ayakta kalıyorlar.
+++
Fahri Coşkun: Evetçi platformun mücadelesinde bir karşılık beklemeyen dava adamı. Yoğun süreç kalbini de hırpalamasına rağmen bana mısın demiyor. Sahada aktif koşturuyor.
………………………..