Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, 61saat.com’u ziyaret etti. Burada İmtiyaz Sahibi Erhan Esaspehlivan’ın sorularını yanıtlayan Ekim, dikkat çeken açıklamalar yaptı. 

Ekim’in açıklamaları özetle şu şekilde: 

Şehrin merkezinde İstiklal Caddemiz, Milli Egemenlik Caddemizin Cephe Sağlıklaştırması ve sokakla ilgili düzenlemelerimizin ihalelerini gerçekleştirdik. İhale süreci yürüyor. İnşaat devam ediyor. 

Orta Mahalle’de 17 tescilli, 13 tescilsiz yapıda restorasyonlarımız devam ediyor. Bölgede ki sokak duvarlarının yapımı devam ediyor. 
Önceki dönem başlanılan Kilisenin restorasyonu da tamamlandı. 
Orta Mahalle kendi içerisinde bir turizm merkezi olma adına ilerliyor. Dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. 
İnşallah bunu başaracağız. 


(ORTA MAHALLE’DE KARAYOLLARININ YOL ÇALIŞMASI) 

Karayolları tarafından burada geçmiş dönemde proje çalışması yapılmıştı. Bu proje onaylandı İmar Planına girdi. İnşaatı tamamlandı. Dönüşümünü (farklı
Bir proje ile yapımı) bu aşamadan sonra bilemiyorum zor gibi. Bununla ilgili (kökü görüntünün giderilmesi adına) gerekli düzenlemeleri Karayolları yapacağını söylüyor bize. 

(Anladığım kadarıyla sizin de çok içinize sinmemiş) 

Evet… Bir şeyler düzelmesi gerekiyor aslında. Orada ki duvarların süslenmesi gerekiyor vayahut farklı çözüm oluşturulması gerekiyor. Bununla ilgili bir iki çalışma gerçekleştirdik. İnşallah zaman içinde onlarda yürürlüğe girecekler. 

ORTA MAHALLE’DE 2. ETAP DÜZENLEMELERİ
Biz Orta Mahallenin koruma planını revize ediyoruz. Orta Mahalle içinde ki ulaşımın bir şekilde çözümlenebilmesi için bir iki model belirledik. Bunları kurula onaylatma niyetindeyiz. 
Bununla beraber o bölgede yapılacak yeni restorasyonlarda, cephelerde ki iyileştirmelerin ne şekilde olacağını Kentsel Tasarım Rehberi doğrultusunda hazırlanıp kuruldan onaylanması için çalışma yürütüyoruz. 
Aşağı da restorasyon yürürken, yukarısının da ne şekilde, şekilleneceğini projeleri hazırlanmış oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yürütüyoruz. Önümüzdeki yıllarda 2. Etabı tamamlayıp Orta Mahallenin silüetini yenilemiş olacağız. Bu sayede Orta Mahalle, dünyadan turistlerin gelip gezebileceği bir destinasyon olacak. 
Orta mahalleye ulaşım sıkıntısı Pulathane Bulvarı ile çözümlemesini yapmış olacak. Bu yıl ulaşımın Orta Mahalle’ye kadar olan kısmın asfaltlamasını yapacaklar. Yaylacık veya Yıldızlı’dan girildiğinde Orta Mahalle’ye ulaşılmış olacak. 

SAHİLDE YAPILAN DÜZENLEMELER
Şehir içinde özellikle sahil yolu yürüyüş yolu ve bisiklet yolu, hafif taşıt iziyle beraber turizm gelişmesi adına bir şeyler oluşturmaya çalışıyoruz. Planlama çalışmamız var o bölgede. Bunun içinde spor aktivite alanları da var. Doğu’ya doğru ilerledikçe günü birlik tesisler, kafeteryalar, konaklamalar şeklinde hat oluşturmuş oluyoruz. Bunun batıda örnekleri var. 
Şu anda kendi imkanlarımızla çalışıyoruz. Kendi imkanlarımızı bitirdikten sonra üst yapısını ihale edeceğiz. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un bize desteği var. Belli noktalarda sıkıştığımızda sağ olsun gittiğimizde, hem Cephe Sağlıklaştırması  hem de sahilde ki düzenlemelere destekleri var. Bunları bu şekilde çözümleyip ilerliyoruz. 


5 BİN SEYİRCİ KAPASİTELİ STAT YAPILACAK
Sahil de ki düzenlemeler yapıldıktan sonra Spor Bakanı ile burada ki komplekslerin yaılması için projelerimizi ve orada ki yapılacak alanları oluşturup bu tahsisleri tarafımıza aldık. Spor Bakanlığı’ndan bunların yapılması için Spor Toto Genel Müdürlüğü üzerinden reklam karşılığı ile yapılması hususunu protokole bağladık. Gençlik Merkezi, Spor Salonu, Yüzme Havuzu ve bir tane de Stat ya Yaylacık ya da Darıca bölgesinde 5 bin seyirci kapasiteli statyum Akçaabat’ımıza kazandırmış olacağız. Ancak henüz yeriyle ilgili karar vermedik. Darıca tarafında yer sıkıntımız var, gerçekleştirebilirsek oraya koyacağız, gerçekleştiremezsek Yaylacık bölgesinde yerimiz var orayı yapma niyetindeyiz. Bu arada nerede olsun diye fikir topluyoruz. Finansman noktasında çalışmaları yapıldı. 

KÜLTÜR MERKEZİ YAPILACAK
Ayrıca Söğütlü Sahilinde bizim binamızı da Kültür Merkezi yapıyoruz. İhalesini gerçekleştirdik. Giren olmadı bu şartlardan dolayı, Şimdi 1 ay içinde tekrar ihale edeceğiz. Burada da 600 kişilik bir salon olacak. İçerisinde Kütüphanesi, çalışma salonları, sergi salonları, Kitap Kafesi, Kafeteryası olacak. Bunlarla beraber orada yaşayan bir Kültür Merkezi oluşturma niyetindeyiz. 

MERKEZ İLKÖĞRETİM MÜZE OLUYOR 
Merkez İlköğretimin müze olarak dönüştürülüp, önündeki okulun yıkılıp arkada bizim verdiğimiz araziye yeni okulun yapılması projemiz var. Önde ki okul fiziki ömrünü tamamladı. Günümüz şartlarında belki mukavemeti ile ilgili problemleri olabilir. Sağ olsun bu konuyla ilgili Vakıf Bank Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında Genel Müdürümüze gittik. Konuyla ilgili talepte bulunduk. Sağ olsun o da bizi kırmadı. Yönetimdekiler, bu konunun olabileceğini, uygun gördüler. Bu projemiz de hayata geçiriyoruz. Yakın zamanda okulun ihalesini ve Merkez İlköğretimin müze olarak oluşması için bir inşaat sürecine girmiş olacağız. 

Fen İşleri Şantiyemizi taşıdık. Daha profesyonel şantiyeye taşıdık. Bu sayede hem de hizmet kalitesini arttırmış olduk. 
Belediyenin yazılım alt yapısı noktasında düzenlemelere gittik. Daha çok programlarla işi yönetmeyi tercih ediyoruz. Müdürlüklerin kendi içinde raporlamaları var. Her ay ölçümlerimiz var. O ölçümler neticesinde sorunu tespit edip hızlı pozisyon alma gibi çalışmalarımız var. 

MEVCUT HASTANE YIKILACAK
Yapmış olduğumuz işlerle Fatih Parkı dediğimiz Meydanı da yeniliyoruz. Bu konuda İçişleri Bakanımız  Süleyman Soylu bizi yalnız bırakmadı. Ödeneği kaynağı oluşturdu, bize aktardılar. Bu sayede o meydanı da düzenlemiş oluyoruz. 
Meydan düzenlendikten sonra mevcut eski hastaneyi yıkarak o bölgenin altını otopark olarak düzenleme niyetindeyiz. Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile protokol aşamasındayız. Eski hastaneyi yıkacağız ki onun da mukavemeti ve zeminiyle alakalı probleminden kaynaklı yıkım kararı geldi. Bu sayede orayı da dönüştürmüş olacağız. Merkez İlköğretimin önünde ki okulu yıktığımızda oranın altında da otopark planlayabiliriz. Orayla beraber Akçaabat’ın araya sıkışmış bölgesini çözmüş olacağız. 
Yeni yaptığımız İmar Planlarıyla beraber otoparkı olmayan yapı oluşturmuyoruz. 


OTOPARK VE PAZAR YERİ İNŞAATI
Bunların hepsi Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürütmemiz gereken projeler. Büyükşehir’in de Akçaabat’ta Büyükşehir Belediyemizin projeleri var. Eski Pazar yerinin olduğu bölgede Katlı Otopark ve Pazar Yeri inşaatı var. O da Temmuz ayı içinde inşallah ihale olur. Bu sayede Akçaabat güzel pazar yerine ve en az 200 araçlık otopark yerine sahip olacak. 

VAZGEÇTİĞİ PROJE VAR MI?
(Vadettiğiniz bir çok şey var. Vadedipte vazgeçtiğiniz veya şu an yapamayız dediğiniz proje var mı?)

Şu an da yok. Zaman içinde ki gelişmeler ne olur bilmiyorum! Günümüz şartlarında bir projenin finansmanını bulmadan ihaleye çıkmıyoruz. Önemli olan burası. Bakanlıkların desteğini almadan ihaleye çıkmıyoruz. Bu şekilde ilerliyoruz! 

Bir yere bir tesis kurmaya kalktığınızda maliyetler 1 liradan 2 lira 3 lira olabiliyor. Bunun gibi etkenler var. Ama buna göre de projelerimizi yürütmemiz gerekiyor. 

SİYASETTEN İSTEDİĞİNİZİ ALABİLİYOR MUSUNUZ?
(Siyaseti sever gibi durmuyorsunuz? Siyasetten istediğinizi alabiliyor musunuz, siyasetten beklentiniz var mı?) 

Ben üretmeyi seven birisiyim. Bu konuda da elimden gelenin gayreti gösteriyorum. Doğrularım var. Sınırlarım var, bu işin içinde. Bu sınırlar çerçevesinde hareket etmeyi kendime benimsemiş birisiyim. Bu sınırların dışına çıktığımı gördüğüm anda bundan vazgeçerim. 

SİYASETÇİNİN RİCASIYLA OLMAYACAK İŞ YAPAR MISINIZ?
(Bir siyasetçinin ricasıyla siyasi iradenin baskısıyla  olmayacak iş yapar mısınız?) 

Böyle bir taleple karşılaşmadım. O intibayı benden göremiyorlar her halde bana gelmiyorlar! 

Bizim anlayışımız vatandaşa hizmet etmek. Hedefimiz bu! Kişiye özel işimiz olmaz. Bana gelenlerin hepsine bunu söylüyorum. Vatandaşlarımız bizim için önemli olan. Çünkü kişiye özel işler için bana bir kaynak gelmiyor! 

Vatandaş ile iç içe olmayı severim. Bu konuda bir olumsuzluk hissetmiyorum. 

İŞSİZLİK NOKTASINDA NELER YAPILIYOR?
(En çok ne talep ediliyor)

İssizlik noktasında belli başlı sıkıntılarımız var. Zaman içinde bunların da hallolacağını düşünüyorum. İşle ilgili süreçleri biz belediyeler olarak istihdam noktası değiliz. İstihdam oluşturacak, projeleri gereçleri bir şekilde hayata geçirmek ve oralarda çalışacak insanları oluşturmaktır bizim temel hedefimiz. Bunun için küçük sanayi siteleri oluştururuz insanlar orada istihdam olur. OSB’ler oluştururuz, orada firmalar işletmeler kurulur o işletmelerde insanlar istihdam edilir. 

OSB’DE İSTİHDAM 4 BİN KİŞİYE ÇIKACAK
Şinik Organize Sanayi Bölgemizde, geçmişte sağ olsun, Allah razı olsun o dönemde milletvekilimiz rahmetli Mustafa Cumur ve Şefik Başkanımızın katkılarıyla beraber, OSB oluştu. Şimdi de bizim dönemimizde işletme sahipleri verdiğimiz arazileri, tahsis ettiğimiz arazileri sahiplendiler. Sahiplenmeyene de bunu yapmazsanız sizden alacağız dedik. Onlarda yapabilen yaptı, yapamayan araziyi geri verdi. Başka fabrika sahiplerine verdik. Kendisi orada işletmelerini kurdu. OSB’de şu anda yüzde yüz doluluk var. ve ikinci etaba başladık. 1. Etap’ta şu an faal olan 16 fabrikada 430 kişi çalışıyor. 

Yıl sonuna kadar 26 fabrika ve bununla beraber istihdam 1500 , 2000 bin arası rakama çıkacak. İkinci etabı gerçekleştirdiğimizde OSB’de 3 bin 4 bin kişi kişi istihdam sağlanmış olacak. 

Küçük Sanayi Sitesinde de istihdamı destekleyecek alt yapıyı oluşturduğumuz da orada da aynı şekilde iş yeri açılacak ve istihdam noktaları oluşmuş olacak. 

Turizm alt yapısını yapmış olduğumuz işletmelerle beraber veya yaptığımız planlamalarla beraber destekleyeceğiz ve oralarda açılacak tesis ve konaklamalarda istihdama katkı sağlayacağız. Bu sayede işsizliğe bir nebze dokunmuş olacağız. 

Bu şeklide biz belediyeler iş noktasında çözüm olabiliriz. 

Kendime gelen kaynağın tamamını personel olarak düzenleyebilirim. Öyle bir özgürlük alanım var. Ama diğer taraftan iş yapamaz pozisyonuna düşerim. Benim ihtiyacım neyse ben onu almak durumunudayım. Onunla beraber verimli şekilde hizmet etmek hedefimiz olmalı. Ondan sonra da o hizmetimizi, projelerle besleyip şehrin kalkınmasını sağlamaktır belediyeler olarak hedefimiz. 

Sosyal kısmı da vardır. Gerçek ihtiyaçlının elini tutacak, onun bir şekilde toplum içinde sıkıntılı sürecinde ona yardım edecek işleride hamleleride ihmal etmiyoruz. 

SİYASETTE HEDEFİ NEDİR?
(Siyasette hedefiniz var mı?)


Yapacaklarımızı yapalım. Önümüze koyduğumuz hedefleri koyalım. Yolumuz uzun. Ama yolumuzda nelerle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Ama biz iyi niyetliyiz. Bir şeyler ortaya koymaya çalışıyoruz. Ortaya koyduğumuz hedefleri yerine getirdikten sonra takdir artık nereye gidersek! Ama yaptığımız işi en iyi şekilde yapmak en doğrusu..