Son dönemlerde iş dünyasında yakaladığı büyük başarılarla öne çıkmayı başaran NKY Mimarlık ve Mühendislik CEO’su Birhan Emre Yazıcı 61saat.com Spor Müdürü Hasan Tüncel'in konuğu oldu.

NKY ile Cumhuriyet tarihinde ilk 100’e giren tek Türk mühendislik ve mimarlık firması olmanın gururunu yaşayan Birhan Emre Yazıcı, Trabzon şehrinin yapısından Trabzonspor'a bilinmeyen yönlerini anlattı.

40 YILLIK BİR FİRMAYIZ

Yaklaşık 30 yıl önce hala Uzunsokak’ta bulunan ofiste temelleri atılan NKY'yi anlatan Birhan Emre Yazıcı  "Size 61saat ailesine bir konuda daha teşekkür etmek istiyorum. Riva’da inanılmaz bir kamp gerçekleştirdin, canlı yayınlarla kulübümüzü izlettirdin. Birhan Emre Yazıcı Trabzon Akçaköylü'dür. Trabzon’da doğdum, ilk ve ortaokulu, Anadolu Lisesini Trabzon’da okudum. Üniversite için Ankara’ya gittim. Endüstri Mühendisiyim. NKY Mimarlık Mühendislik firması Necdet Kırhan Yazıcı’nın kurmuş olduğu bir firma. Bu firma Trabzon Uzun Sokak’ta kurulmuş 40 yıllık bir firma. NKY dünyada açıklanan ve ilk 100’e girebilen tek Türk firması. Bu bizi gururlandıran bir başarı. Bir taraftan da Üzerimize inanılmaz sorumluluk ekleyen bir başarı. 97. Olarak girdiğimiz sıralamada 88. olduk. Bu listenin Üstünde ve altında İngiliz ve Amerika firmaları var. Bizim için müthiş bir mutluluk vesilesi. "

"TRABZON BAŞKA İMKAN SUNMUYOR, MÜCADELE EDECEKSİN"

Trabzonlu olmanın kendisine ayrı bir güç kattığını ifade eden Yazıcı "Kendi bünyesinde 17 milletten 1890 mimar ve mühendis çalıştırıyor. 3 farklı kıtada operasyon yönetme kabilesine sahip bir firma. Trabzonlu olmuş olmamızın bir katkısı var mı? Bence kesinlikle var. Burası dağların ve denizlerin arasında sıkışmış bir şehir. Şehir zaten başka bir imkan sunmuyor, mücadele etmek zorundasın. Bu bölgede yaşayan insanın azimli olması gerekiyor. Rakiplerimiz büyük ama isteğimiz ve hayallerimiz daha fazla. NKY çok çalışkan bir ekibe sahip. Bizim şirketimizde ışıklar hiç sönmez. Hatta bundan yıllar önce Amerikalılarla iş yaparken bize soru sormuşlardı. Siz kaç kişisiniz ve hiç uyumuyor musunuz? Pes etmek yok diyeyim. Her anlamda her sektörde başarmak zorundayız.

"TRABZON'UN SAHİLİYLE GEÇİŞKENLİĞİ SAĞLAMASI LAZIM"

Trabzon şehrinin mimari yapısını değerlendiren yazıcı "Trabzon’u yakından takip ediyorum. Burada esas konulardan bir tanesi, Trabzon liman kenti. Diğer kentlere bakıp analiz etmek lazım. Trabzon kadim bir kent, baktığın zaman farklı coğrafyalardan dillerden farklı kültürlerden  insanları misafir etmiş bir şehir. Gelinen durumu anlamak için eski ve yeni Trabzon fotoğrafına bakmak yeterli. Diğer Anadolu kentleriyle kıyasladığın zaman Trabzon’un durumunu çok iyi görüyorum. Bizim vizyonumuz hiçbir zaman lokal değil, global düşünen insanlarız. Napoli ve diğer kentlerle yapılması gereken çok şey olması gerektiğini düşünüyorum. Trabzon’un sahiliyle şehir arasındaki geçişkenliğin sağlanması gerekiyor. Resmi kaybetmiş gibiyiz, toparlanır mı ona çalışmamız gerekiyor. Trabzon ile ilgili genel intibamız pozitif yönde…"

"KTÜ İLE GENÇLERE YÖNELİK PROJEMİZ VAR"

Trabzon’a yatırım yapma düşünceniz var mı sorusunu yanıtlandıran Yazcı "Trabzon ile alakalı olarak, birileri burada inşaat yatırımı içerisinde görmeyi hayal ediyorsa pek yapmaya niyetim yok. İnanılmaz bir genç nüfusu var. İhtiyacı olan şeyler belli. Bu genç nüfus eğitim ve iş imkanı yaratılmasını istiyor. Trabzon ile ilgili hayalim hiçbir zaman apartman AVM olamayacak, herkesin yapabileceği şeyler. Benim yatırım yapacağım iş gençlerle olacak. Gençlerle interaktif bir diyaloğumuz var. Sosyal medyadan zaman zaman konuşuyoruz ve talepleri oluyor. Hepsine benim cevap verebilme şansım yok. Son 2 yılda borsaya giren yüzde 67 coin piyasasına giren 70’lerde.. Tehlikeli görüyorum, karşı değilim. Bazı sektörlerin büyümesiyle gençlerin hızlı para kazanma düşüncesi var. Şu an sana bakalım, emek verip buralara geldin. Üzerine çalıştığımız projeler var. Yurt dışına özel projeler yapıyoruz.  Bunla alakalı Trabzon’da üniversite şehri olmasından dolayı eğtim odaklı projemiz var. Çalışma aşamasında olan bir durum. Kadim Üniversiteyi seçmemiz gerekecek yani KTÜ’yü seçmemiz gerekecek, teklifi götüreceğiz farklı bir işbirliği çıkarabiliriz. İş yapmış olduğumuz coğrafyalarda çok kalifikasyonlu olmadıklarını ve kendilerini çok iyi yetiştirmediklerini gördük. 80 milyonluk ülkenin  istihdamında sürekli sıkıntı yaşanıyor.  Çözümü var, Türkiye’de okumuş üniversite eğitimi almış gençlerin bir şekilde yurt dışında mesleklerini icra edebilmeleri yani döviz getirebilmeleri. Bunların başaran bazı ülkeler var, Filipinler, Ürdün, Mısır bunları başaran ülkeler. Okullarından mezun olan mühendisleri yurt dışına gönderebiliyorlar. Trabzon’un da bunu başarması gerekiyor. "

"SİYASETÇİDEN BEKLENEN İŞLERİ YAPTIM" 

Siyasete girmeyi düşünüyor musunuz sorusunu yanıtlayan Yazıcı "Siyasetten beklentimiz, ülke için hizmet etmekse, ülke için mücadele etmekse ve bir şeyler yapmaksa bunu yaptığımı düşünüyorum. Bu ülkenin mühendislik firmasının CEO’su olarak dünyanın 100 firmadan bir tanesi yaptım. Ülkeme 15 yıldır döviz kazandırıyor, istihdam yaratıyorum. Böyle bakılınca eğer siyasetten beklentimiz ülke için güzel işler yapmaksa yaptığımı düşünüyorum. Siyasi olarak bir kariyer beklentin var mı diye soruyorsanız asla düşünmüyorum. Siyasetin biraz daha iş adamlarından ziyade daha vakti bol insanların yapabileceği etkinlik olarak düşünüyorum. Bu yoğunluk içinde sanki siyasete ayıracak vaktimin olmadığını düşünüyorum. Bir siyasetçiden beklenen işleri yaptığım için o topa girmeyi düşünmüyorum." 

"TRABZON KÖRFEZ'DE MÜTHİŞ ANCAK AVRUPA'DA AZ BİLİNİYOR"

Dünyada Trabzon'a bakış açısı nasıl, sizce tanınan bir yer mi sorusunu cevaplandıran Yazıcı "Özellikle son 5-6 senedir Trabzon Körfez ülkelerinde memleketül cennet olarak tarif edilen bir şehir. ciddi bir Arap turist geliyor, olumlu buluyorum. Hepsi harcıyor. Bu kıymetli bir durum. Doğa cenneti Körfez ülkelerinde çok seviliyor. Doğa harikası bir şehir. Avrupa'ya gittiğimiz zaman daha az bilindiğini görmeye başlıyoruz. Buraya Trabzonspor markası önüne geçmiş durumda. Ben olaya şöyle bakıyorum. İki yapı birbirinden beslenen bir yapı. Trabzon olmasaydı Trabzonspor’un ortaya çıkma şansı yoktur. Trabzonspor’da büyümeseydi, Avrupa'da bu kadar bilinen bir şehir olamazdı. Trabzonspor’un öne çıkması bence iyi. Hayırlı bir şeyidir. Trabzonspor’un Avrupa'da kendini duyurması önemlidir. Öne çıkması için. Trabzonspor’un önden gittiğini söylemek doğru bir çocuğun babasını geçmesine benzer. Baba hiçbir zaman kıskanmaz öyle değil mi,?"

"TATLI BİR TRABZONSPOR VAR, NİYE OLMASIN"

Trabzonspor Kulübü'nün transferlerini ve yeni sezon yapılanmasını değerlendiren Yazıcı "Trabzonspor hepimizin sevdası, aşkıdır. Ciddi bir beklenti içerisindeyim. Güzel bir kamp dönemi geçirdik ve sayenizde yakından inceledik. Kariyerli oyuncular Trabzonspor bünyesine geldi. Maçtan da birkaç tane dokunuşa ihtiyaç olduğu görünüyor. Tatlı ve keyifli bir Trabzonspor gördüm. Bizim gönlümüzde her zaman şampiyonluğa oynayan bir kulüp olması durumu var. Şehir olarak ihtiyaçlıyız. Yaşatacağı stres ve baskı var. Trabzonspor’u yıpratmamak gerekiyor. O sene, bu sene niye olmasın? "

"YÖNETİM CANINI DİŞİNE KATARAK ÇALIŞIYOR"

Ağaoğlu yönetimini değerlendiren Yazıcı "Trabzonspor için taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun. Yönetim canının dişine katarak çalışıyor. Baktığın zaman takımda Napoli’de Maradona’dan sonra en önemli oyuncu alındı. Bu yönetimi başarılı buluyorum. Benim için başarı bitiş çizgisi olmayan yol. O zaman başka şeyler de bekleniyor. O zaman daha çok yapılacak iş var. Kulübü, yönetimi, futbolcuları, takımı desteklememiz gerekiyor. "

"İŞ İNSANLARININ ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI LAZIM"

"Trabzonspor'a ne gibi destekler de bulunacaksınız sorusunu cevaplandıran Yazıcı "Aslında başladık, formalar alıyoruz. Forma dağıtıyoruz, 2 sebebimiz var. Bir tanesi Trabzonspor sevgisini yüreğinde yaşatanlara ufak bir jest yapmak, diğeri Trabzonspor’a destek olmak. Futbol zor bir dönemden geçiyor, hasılatların durumu ortada bu ortamda  iş insanları elini taşın altına koyması lazım. Biz de yaparak öncülük yapmaya çalışıyoruz. Trabzonlu bir çok iş insanı da yapıyor. Yeter mi? Hayır. Kulübün daha çok desteğe ihtiyacı var."

"TELEFONUN ÇEKMEDİĞİ YERLERE GİDİYORUM..."

Trabzon’u sevmek için birden fazla neden olduğunu söyleyen Yazıcı "Trabzon dünyanın her yerinde göremeyecek olduğun sıcak bir şehir, sokağa çıktığında keyfi alabileceğin yüzlerce insan görürsün. Herhangi bir kafeye, kıraathaneye git teknik direktörleri ve futbol menajerleri seninle oturuyor. Hiç sıkılmazsın. Bu şehrin ruhumuza fısıldadığı şeyler var. Bu şehir mücadeleyi öğretti. Atapark’ta doğdum, hayatımıza farklı dokunuşlar yaptı. Binlerce sebep var. Burası benim yoğun tempolardan kaçıp sığındığım özgür hissettiğim bir yer. Yaylaya çıkmayı seviyorum. Telefonların çekmediği yerlerde kafa dinliyorum. 

"KUYMAĞA BAYILIRIM..."

"Özellikle yurt dışındaysan gurbetteysen, insan hiç sevmediği özlemediği şeyleri özlüyor. Kuymağa bayılırım, acıktım şimdi. Mısır ekmeğine bayılırım. "

"1996'DA FENERBAHÇE'Yİ KARŞILAYANLARDANDIM..."

Son olarak 1996'da Trabzonspor-Fenerbahçe mücadelesinde yaşadığı anısını anlatan Yazıcı "Trabzon ile ilgili birçok anımız var. Gençlik yılıma gelen 1996 vakası var. O haksızlığı unutamam. O günü hatırlayan arkadaşlar bilir her taraf polis ve asker doluydu. O dönemin devlet yetkilileri Trabzon’a baya pres yapmışlardı. Fenerbahçe’yi karşılayanlardan bir tanesiydim, unutmam o anları…" ifadelerini kullandı.