61saat/Ropörtaj

 
Bazen imkansız denilen bir cinayeti aydınlatırlar...

Kimi zaman çözülmedik bir sırrı ortaya koyarlar..

Hiç ummadık anda toprağa gönderilmek istenen karanlıkları aydınlatırlar...

Kimi zaman bir annenin toprağa gönderdiği oğlunun arkasından 'kuşkuyla' bakmasını önlerler..

Hayatta görmek isteyeceğimiz en son kişidirler, fakat o acı gerçekleri de duymak isteyeceğimiz tek kişidirler.

***

İşte o;

Her gün ölü görerek yaşayan adli tıp uzmanlarını hiç merak ettiniz mi?

Şimdi o'nların yaşantılarına sizi biraz olsun sokacağım.

Sizi otopsili dünyalarına götürmek istiyorum.

***

Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığı eski Başkanı olan ve aynı zaman da KTÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmail Birincioğlu ile 'adli tıp uzmanlarını' konuştum.

 
Ruhalitelelerini şu cümlelerle özetledi;

 
BİRİNİ DİĞERİNE KARIŞTIRMIYORUZ

 
  Biz beynimizi ikiye böldük. Birinde otopsi var diğerinde kendi yaşantımız. Birini diğerine karıştırmıyoruz. Aksi takdirde bizim için yaşam bunaltıcı, çekilmez, acılarla dolu olurdu. Bizim de yaşantımız sanıldığının aksine duygulu ve coşkuludur.

  
ÖLÜNÜN SOĞUKLUĞU

Öğrencilerimizi de bu yöne eğitiyoruz. Öğrencilerimizle kadavra (Ceseti parçalara ayırmak, kesmek)'nın üzeirnde ders yapıyoruz. Çünkü bunu yapmak zorunda. Kimisi için çok zor oluyor ama yapacak birşey yok. Ölünün soğukluğunu hissetmeyen doktor olamaz!

 
ACIKLI SAHNEDE GÖZYAŞI DÖKERİM
 
Bir filmde geçen acıklı sahnede ben de gözyaşı dökerim. Bir yakınımın ya da yakın tanıdıklarımın cenazelerini görmekte zorlanır otopsilerine giremem.

  NORMAL İNSANLAR GİBİ DÖNER YERİZ

 
  Otopsi bizim işimiz. Onu iş olarak görmek zorundayız. Zira en doğru sonuca ulaşmakta duyguya yer yoktur, kanıtlarla gitmek zorunluluğu vardır. Tıp ve adli tıp eğitimlerinde bu yönde de tecrübeler kazandırılmaktadır.  İşimizi bitirdikten sonra mesai bitmiştir. Normal insanlar gibi biz [x10] de döner yiyebiliriz, gülebiliriz, eğlenebiliriz.

 
2 DOKTOR 6 SAAT KURŞUN ARADIK

 Daha önce metal parçaları vücutta gösteren bir cihazımız yoktu. Bu nedenle bir gün cinayet olayı geldi. Acilen otopsiye aldık. Kurşun o kadar içe girmişti ki iki doktor tam 6 saat kurşunu aradık. Halbuki, normal bir otopsi 40 dakika sürüyor …
 
ÜÇ BOYUTLU TESPİT
 
  Şimdi yeni cihazlarla kolaylıkla vücut içindeki metal parçaların yerleri üç boyutlu olarak tespit ediliyor ve otopside rahatlıkla çıkartılarak kriminal laboratuarlara gönderiliyor.



OTOPSİLER ARTIŞ YAŞANDI

  Yeni yasaların da verdiği uygulamalar neticesinde otopsi daha da önem kazandı ve otopsilerde son yıllara göre artış yaşandı. Bu durum hem şüpheli ölüm olgularında bilinmedik hususların ortaya konmasını, şaibelerin en aza indirilmesini sağladı hem de Minnesota Protokolüne göre otopsi yapılıyor olması uluslar arası düzeydeki ülkemiz aleyhinde olan tartışmaları en aza indirdi.[x13]

 ÖZAL’A YAPILANLAR

   Otopsi uygulaması hem sanıkların, suçluların ortaya çıkarılması için elzem olduğu kadar gereksiz yere suçlanan veya suçlanması ihtimali olan kişiler için de elzem bir uygulamadır. Zira yıllar sonra ortaya çıkabilecek iddialarda ortada incelenecek delil bulunmayacaktır.

Bugün eski Cumhurbaşkanlarımızdan sayın Turgut Özal’a otopsi yapılmaması ve hatta bir damla kanının bile saklanmamış olması nedeniyle yaşananlar buna en iyi bir örnektir