61saat.com İmtiyaz Sahibi Erhan Esaspehlivan’ın sorularını yanıtlayan SP Trabzon İl Başkanı Cevat Kurt Ak Parti’ye yönelik ağır eleştirilerde bulunurken Trabzon yerelinde Boztepe’deki tünel inşaatı tam bir facia olarak yorumladı. 

Genel siyasette Ak Parti’nin ülkeyi algı operasyonu ve havuz medyasıyla yönettiğine dikkat çeken Kurt, yapılacak ilk seçimlerde Saadet Partisi’nin gücünü herkesin göreceğini, bunu bilen AK Parti’nin ve havuz medyasının SP’yi karıştırmak için operasyon çektiğini ileri sürdü. 

İşte Cevat Kurt’un açıklamaları:

TRABZON’DA 14 İLÇEDE 100 BİN BROŞÜR

Saadet Partisi Genel Merkezinin Türkiye’de asıl gündemi olan “Milletin derdi, seçim değil geçim” başlığı altında kampanya başlattı. 81 ilde il başkanları aracılığıyla bu kampanya yürütülüyor. Bizde Trabzon’da 14 ilçemizi bitirdik. 14 ilçede bastırdığımız 100 bin broşür, pankartlarla esnafımıza dokunuyor, dinliyoruz ve SP’nin çözüm önerilerini anlatıyoruz. 
Trabzon insanı artık daha önce durduğu noktada değil. Özellikle esnaf, çok ciddi mağdur içinde. Burada bir kesim daha var, mağdur, sıkıntı içinde ama sesini sandıkta çıkartacak sessiz bir çığlık var. Biz kampanyayı, Ağustos ayına kadar sürdüreceğiz. 

AK PARTİ İHANETLE SUÇLUYOR 

AK Parti’nin 19 yıllık iktidarında bana göre en iyi yönettiği, konu algı. İktidarın medya gücü, farklı yansıtılıyor. AK Parti bu algıyla toplumu kutuplaştırıyor. Yani kendisi gibi düşünmeyen herkesi ihanetle suçluyor. Bizim insanımız mağdurda olsa, devletin bekası için bu yürütülen algıdan etkileniyor. Yani sankim, bugün ki iktidarın dışındaki insanlar, ihanetle suçlanıyor, vatan hainliği ile suçlanıyor. Bu sefer mağdur olan esnaf, asgari ücretli, işsiz genç “Vatanıma bir şey olmasın” Bir kısım iş adamları yatırım yapmışlar. “Acaba bu iktidar giderse benim yatırımlarım ne olur?” 
Çok açık yüreklilikle söylüyorum, bu seçim bundan önceki gibi değil. 


RÖPORTAJIN TAMAMINI İÇİN İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

SÜRECİN İYİ PLANLANMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

(Trabzon’da ki çalışmalar- Trabzon iyi yönetiliyor mu?) 
Şöyle demek istemem: Hiç bir şey yapılmıyor demek istemem, her şey kötü yapılıyor. Bu olmaz, muhalefet böyle davranmamalı. Hepimiz her şeyden önce üzerimizde ki kimlikleri bir kenara bıraktığımız zaman bu şehrin evladıyız. Bu şehirde bir taş üstüne koyulduğunda bundan bende mutluluk duymak zorundayım. Yoksa burada sırf iş olsun diye tenkit değil. 
Mesela, Zorluoğlu… 
Kendisine teşekkür ediyoruz. Bir Büyükşehir Belediye Başkanı, alt yapı çalışmasına her belediye başkanı girmez. Siyaseten risktir. Bu manada kendisine teşekkür ediyoruz. Bu önemli bir adımdı. Ama bu teşekkürden sonra bu sürecin iyi planlanmadığını düşünüyorum. 
Doğrudur her tarafta başlarsınız en hızlı şekilde yapıp çıkmak istersiniz.Ama burada pandemiden bunalmış esnafımız vardı. Biz ne yapacaktık? Bölge bölge başlanmalıydı. Mağduriyet daha aza indirilmeliydi. Bütün bölgede başlatılınca bu sefer sıkıntı oluyor. 

BUNA KÖTÜ DEMEM MÜMKÜN MÜ?


Özellikle Maraş ve Uzunsokak’ta daha köklü çözüm yapabilirdik. Hep batı, batı deriz dururuz ya… Batıda siz alt yapıya araçla inip gidiyorsunuz kapalı mekanda… 
Biz en azından şehrin merkezlerinde kanal yapmalıydık. Bunu yapabilirdik. Hem ekonomik açıdan daha uygun, hem de yarın arıza olduğunda mağdur etmezdik. 
AK Parti’nin yerel yöneticilerinde gördüğüm en temel sorun, plansızlık, istişare ve işi ehline sormamak. 
Hangi yerel yatırıma bakarsak bakalım, planlama sorunu görüyoruz. 
İskenderpaşa Otoparkı yapılıyor. Buna kötü demem mümkün mü? Teşekkür ediyoruz emeği geçenlere. 
Ama benim gönlüm arzu eder ki bu planlanırken, bizim otopark sorunumuz var. Doluluk oranı ne olacak? Keşke daha fazla olsa. Hemen önünde ki binalarla bütünleştirilebilirdi… 
Biz Trabzon’da kısa vadeyi değil, 50 yılı 100 yılı planlamalıyız. 
İşi ehline sormak.. Bunlar hiç sormuyor demiyorum. Soruluyor mutlaka. Önce karar verici kararını veriyor, sonra sorar gibi yapıyor.  Sıkıntı burada. 


BOZTEPE’DE Kİ BU HADİSE AKIL TUTULMASI

Ben mesela iktidar partisi il başkanı olsam, etkili bir yerde görevde olsam emin olun bana en ağır tenkitte bulunan STK’yı gider dinlerim. Ben Trabzon’a bir çivi çakacaksam Şehir Plancıları Odasını, Mimarlar Odasını dikkate alırım. 
Bu projelerle ilgili bu odaların görüşü alınmış mıdır, yoksa alınan kararlar tebliği edildi mi? 
Öyle olsa Boztepe katledilmezdi, dere yatağına Otogar ısrarı devam etmez diye düşünüyorum. 
Bunlar doğru şeyler değil. Bunu dediğinizde yola karşı mı olsun SP İl Başkanı. 
Şu Boztepe’de ki bu hadiseyi akıl tutulması olarak görüyorum. Bunu vicdan sahibi hiç bir Trazonlu içine sindiremez. Ama yapılıyor. 


AK PARTİ, TRABZON’DA 2 ŞEYİ MÜKEMMEL YAPIYOR

Mesela AK Parti Trabzon’da 2 şeyi mükemmel yapıyorlar. Bir tanesi her seçim öncesi çok güzel maketler hazırlıyorlar. Bende bu şehrin evladı olarak böyle bir şehirde yaşayacağım diye umut ediyorum. Mesela Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi. Hayran kaldık. Ama maket başka, gerçek başka. Nerede soruyorum… Çömlekçi Kentsel Dönüşüm. Şimdi parça parça yapıyoruz. 
Nerede her seçimde önümüze koyulan Arsin Yatırım Adası, nerede Çevre Yolu… 

Millet Parkı yapıldı. Bizim 2 eleştirimiz var. Millet Parkı yapmışsınız, şunun altını komple otopark yapsak iyi olmaz mıydı. Bizim merkezde arsa sorunumuz var. Park güzel şey, ben işimden çıkacağım alacağım torunumu, parka gideceğim. Ben çekimi ödememişsem, parka mı giderim, hastaneye mi, Bahçecik’e mi? 
Önce üretim. Önce iş, sonra hayatı kolaylaştıran yatırımlar.



TİSKİ İLE YAŞADIĞI SORUN?


(TİSki Genel Müdürü Ali Tekataş ile diyalog sorunu oldu. Cevat Kurt, Belediyenin çalışanı olarak, belediyeyi nasıl eleştirir. Cevat Kurt’un kendi çalışanı, çıkıp kamuoyunda kendi partisini, şirketini eleştirse kabul eder mi?) 

O gun benim gündeme taşıdığım konular konuşulmadı, bu sizin bahsettiğiniz pencereden hadiseye bakıldı. Normalde şöyle bakılması gerektiğini düşündüm: Bir insan düşünün. Bir emekçi, emekçi olmaktan onur duyuyorum. Çalıştığı kurumda, iktidar partisine bağlı bir büyükşehir belediyesinin, TİSKİ kuruluşunda çalışıyor. Muhalefet partisi il başkanlığı yapıyor. Ondan sonra da Trabzon halkının hakkını korumaya çalışıyor. Trabzon halkının derdini, gündem ediyor. Bu adam baskıdan, kendi rızık endişesinden, öyle ya bunun bedeli var. Bunu düşünmüyor. Hakaret etmeden, iftira etmeden, Trabzon kamuoyunun hassasiyetlerini, haklarını savunuyor. Böyle bakılması gerekirsen, “Bu nasıl olur” diyor. 
Bir mesele size göre veya bana göre yorumlanmaz. 
Biz hukuk düzenindeyiz. Cevat Kurt Başkan hukukun dışında siyaset yapamaz. Burada hukuk ne diyor? Siyasi partiler kanunu ne diyor? 
Diyor ki, “Siz devlet memuru değilseniz, siyaset yaparsınız. Burada yönetici olursunuz, başkan olursunuz. Bu Anayasa teminatı altındadır” Aksi davranış biçimi, anayasada siyaset yapma hakkı olan bir siyasetçiyi, siyaset yapamaz hale getirsiniz. Bu suçtur. Ben bunu sayın Zorluoğlu ile görüşmemde de söyledim. 
Orada sadece şu yapılabilir. Cevat Başkan, ortaya attığı iddialar iftiraysa mahkeme yolu var. Şahsi hakaret varsa tazminat yolları var. 
Ben ne söylemişi o zamanlar, tekrarlıyorum. 
Demişim aynı bugün plansızlık var. Benden 1 ay sonra Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tadilatı gündemdeydi.. Makam odası falan.. İlgililer açıklama yaptı. Sadece makam odası değil. Toplam harcama 5 - 6 milyondan bahsetti. Bende buna itiraz ettim. Ben dedim ki, “Bu bina yeni yapılmış” 
Buradan Ortahisar İlçemiz çıkmış. Siz burada tekrar tadilat yapıyorsunuz. 
TİSKİ, burada Ortahisar’ın boşalttığı yere değil bir başka yere kirayla gidiyor. 
Bunların doğru olmadığını söylüyorum. Burada iftira mı var, hakaret mi var? Çalıştığımı kurum amirini rencide edici bir şey var. Burada bir rızık endişesi taşımadan, kendimin gelecek kaygısı duymadan… 

RÖPORTAJIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

TİSKİ’DE OTURDUĞU LOJMANI BOŞALTTIM MESAİMİ YÖNETİCİLERİM PLANLADI 

(Kardeşinin TİSKİ’de çalışması ve mesaisi.) 
O zaman bu konuları gündeme getiren iktidar partisinin il başkanına da söyledim. Dedim ki başkanım, “Cevat Kurt ile ilgili yorum yapılacaksa buna dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Beni sizlerin yanında tanıyan arkadaşlarınız var” 
Cevat Kurt emlak vergisi vermeyen siyasetçi. Ne demek bu? Vergi mi kaçırıyor. Hayır! Gayri menkulu yokta ondan.  Babasının mirası yok. 30 yıldır bedel ödeyerek siyaset yapıyorum. Bundan da onur duyuyorum. 
Benim belediyede çalışma formatımla ilgili benim dahlim yok. 
İki türlü çalışır TİSKİ’de. 
Bir gündüz mesai ile çalıştırılan personel, iki vardiyalı 16 saat çalıştırılan personel. 
Bana da ilgili amirler, benim talebim üzerine değil onların görevlendirmesi üzerine ben vardiyalı çalışıyorum. 
Akşam 16:00’da alıyorum, sabah 08:00’da çıkıyorum. Bir daha 3 gün sonra vardiya işe gidiyor. 16 saat çalıştığı için. Bu bana özel iç hukuk değil, bu sistem. 
Benimle ilgili bir disiplin suçu, mesaiyi bırakın 1 saat, ilgili amirin haberi olmadan, izin yazdırılmadan ispat etsinler… 
Cevat Kurt’un kardeşinin belediyede olması… 
Orada sıradan bir işçi vasfı var. Belediyeye girmiş bu şehrin evladı olarak. Bunun gündem edilmesi çok garip bir şey. Ben bunu da sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız söyledim. 
Lojman.. Şimdi boşalttım lojmanı. Ben orada CHP’li, AK Partili, emekçi arkadaşlarımız var.


CHP İLE İTTİFAK TEPKİLERE NEDEN OLDU MU?

İl Başkanı olarak SP’nin oylarının düşmesi veya benim başarılı olup olmadığım da tartışılabilir. Trabzon’da bizim eksiklerimiz olmaz mı? Mutlaka var. Oyla ilgili biz Türkiye’de Genel Merkezin aldığı oylardan 3 il olarak en yüksek düzeyde oy aldık. 
CHP ile ittifak.. Türkiye yeni sisteme geçmiş, eski sistemde koalisyonlar, iş birlikleri seçimden sonra yapılıyordu. Yeni sistemde iktidar partisi MHP ile ittifak kurmazsa sonuç alamayacak. 
İttifak yapacaksınız. Burada SP’nin duruşu şu: Geçmişten ders alır. Geçmiş kurcalanmaz. Oradan ders alır herkes. 
Biz burada ne diyoruz? İlkeler üzerinden. Türkiye’de bütün partiler içinde, tüm partilerle görüşen tek partiyiz, kapımız da bütün partilere açık! 

MİLLET İTTİFAKINDA HDP VAR MIYDI?


24 Haziran’da ben aday oldum. Biz 3 parti ile ittifak yaptık. Bir CHP, İYİ Parti ve Biz. Millet İttifakı 3 parti, Cumhur İttifakı 23, Büyük Birlik AK Parti listelerinden girdi. HDP denilen parti tek başına seçime girdi. 
olay böyleyken, Havuz Medyası nasıl yansıtıyor. 4 partinin bayrağı. Millet İttifakı, CHP, İYİ Parti, SP ve HDP. Bunu gören hacı amca ne yapacak? Bana tepki gösterecek. 
28 şubatı çok söylüyorsa AK Partililer.. 28 Şubat’ta Milli Görüşçülere yapılan iftira, hakareti, montajı aynısını yapmayın. Aynısını yapıyorsunuz. O gün Erbakan hoca 28 Şubat’ta Havuz Sistemini kurmaya çabalarken, D8 Küresel Manada İslam Birliğini kurmaya çalışırken o gün kartel medyası bu milleti suni gündemlerle başka tarafa getirdi. Bu millete bedel ödetti. Şimdi aysını siz yapıyorsunuz. O medyaların isimleri değişmemiş. Kadroları değişmiş. Bunu yapmayın. 
SP’yi nasıl HDP ile yan yana getirirsiniz. 

HDP’YE HAZİNEDEN PARA… 


Ben HDP ile ilgili size soruyorum: Trabzon’un bir evladı olarak?
Ey AK Partili kardeşim, ey AK Parti’yi yöneten kadro! HDP eşitti PKK mı? PKK, peki öyle diyorsun dimi! 
Peki Türkiye Cumhuriyetinin, meclisini nasıl bir terörist yönetir. Nasıl bir teröriste siz kırmızı plaka araç verirsiniz. Siz Güney Doğu’da millet iradesi ile seçilmiş belediyeleri, dolaylı yoldan HDP’ye para aktarıyor diye kayyum atamadınız mı? Şimdi ben de size soruyorum: Dolaylı yoldan demiyorum, direkt hazineden HDP eşitti PKK dediğiniz partiye para veriyor musunuz, vermiyor musunuz? Nasıl veriyorsunuz, nerede bu savcılar?

RÖPORTAJIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

AK PARTİ İLE İTTİFAK YAPILIR MI? ŞART NE OLUR? 

Ben buna biraz kendi yüreğimle cevap vereyim. Bizi kimse AKP’nin günahlarına bulaştırmasın. Erbakan hoca, rahmetli öyle söylemişti…

AK PARTİ İSLAMA UYGUN HAREKET EDİYOR MU?

Bu iktidarda, adalet, emek, özgürlük, dinimiz bunları emrediyor. Dindar adam iftira atmaz, ama ben Ak Parti’de bunları görmüyorum. Ak Parti’nin müslümanlığın şartlarını yerine getirerek ülkeyi yönettiğini düşünmüyorum. 
Bireysel olarak bunu yorumlamıyorum. Benim dindarlığımdan yönetimime adalet, hukuk yansımalı. Bunu uyguluyorsam dindar olurum. Bu ülkede özgürlük yok. Bizim inancımızın temel ölçüsüdür özgürlük. İşi ehline veriyor muyuz. Hayır. Bunu Ak Parti’de görüyor munusuz. İnancımızda bu var mı? Var. İşi ehline veriniz diyor. Ben Ak Parti’de dinimizin gerektirdiği bu hususları göremiyorum. Yolsuzluk, iftira, israf. Bunlar bizim inancımızda yok. Ak Parti ülkemizi inancımıza aykırı olarak yönetiyor.  

AK PARTİ İKİ YÜZLÜ SİYASET YAPIYOR

(AK Parti’nin Erbakan hoca ile ilgili sözleri)


AK Parti ik yüzlü siyaset yapıyor. Böyle şey olmaz. Erbakan hoca üzerinden, Milli Görüşün 50 yıllık temiz mazisi üzerinden siyasi rant kazanacaksınız. Siz partiyi 2002’de kurdunuz, Erbakan hoca 2010 yılında vefat etti. Bakın o zaman Erbakan hoca ile ilgili ne söylenmiş, en yüksek tepede.. 
Erbakan o terleri, boncuk boncuk, nur yüzünden akarken AK Partililer kimlerle temas kurup, AK Partiyi kurmak gayretindeydiler.. O gün acaba o aziz liderin yayında mıydılar, terler olduğunda arkasında mıydılar? O gün o ter aktığında neredeydiler? 
Erbakan hoca, Fazilet Partisi kapanmasın diye çırpındığında bugün AK Partiyi kuran kadrolar meclis oylamasında nereye rey verdiler? 
Beni en çok üzen o! Milli Görüş davasına daha önce hizmet eden insanların algıyla aldatılması beni çok üzüyor. Böyle bir şey yok. Biz AK Partili kardeşlerin düşmanı olabilir miyiz, ama üzülüyoruz… 
“Erbakan FETÖ ile hiç bir araya gelmemiş” Grup toplantısında söylüyorsunuz. Ya Allah aşkına siz niye geldiniz o zaman. Ne söylüyorsunuz siz. Söylediğinizi duyuyor musunuz siz!

OĞUZHAN ASİLTÜRK’ÜN ZİYARETİ! 

SP’nin önemli bir parti olduğu tüm bu gelişmelerden anlaşılıyor. Belli süre, belli yıllar kapatmayla geçmiş. Bu 5. partiyiz. O imtihanları geçtik, sonra bölünmeleri yaşadık. bu seçim ülkemiz için, insanlarımız için Erbakan hocanın ifadesiyle tarihi seçim. SP’de bu seçimde önemli misyon üstlenecek. Asla duygusal ve siyaseten söylemiyorum. 
SP yapılacak seçimde, Türkiye’nin kaderine yön verecek. 
Bu görüldüğü için, bu bilindiği için SP üzerine oyun oynanmak isteniyor. Ama SP’nin ak saçlıları, 50 - 60 yıldır dünyada hiç bir hareket yok ki, o hareketi kurup lider kadronun son nefese kadar o harekete baki olan başka hareket göremezsiniz. 
insanız, hepimizin eksiği var. O kadro çok mayınlı kadrodan geçti, badire atlattı, bu uzağa düşmeyecek. SP’nin başında bilge başkan var, tecrübeli başkan var. Türkiye teşkilatları emrinde. Trabzon İl Başkanlığı, bütün teşkilatları, Genel Başkanın iradesinin arkasındayız. Parti içi meselelerde farklı düşünenler vardır, bunlar doğaldır. 
Farklı düşünen arkadaşlarımız, büyüklerimiz vardır. Nitece itibariyle partimizin genel başkanı, genel idare kurulu üyeleri, il başkanlarının yapacağı istişare ile Yüksek İstişare Kurulunun tecrübeli kadrosunun fikirlerinden istifade ederek SP’yi iktidar yapacaklar. Artık AK Parti’nin sonu ve yolun sonu gözüyor. SP üzerinde oyun tutmaz.

RÖPORTAJIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN