TRABZON (AA) - Trabzon Sağlık Müdürlüğünce 0-6 yaş arası erken müdahale programları ile özel eğitim almış ve normal gelişim çizgisine ulaşmış down sendromlu çocukların normal okul ve sınıflarda eğitim görebildikleri bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğünden, "21 Mart Down Sendromlular Günü" dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, en basit tanımıyla down sendromunun, vücuttaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma yani 47 kromozoma sahip olması şeklinde tanımlanabileceği belirtildi.

Down sendromunun hastalık değil, genetik bir farklılık olduğuna dikkat çekilen açıklamada, otozomal kromozom anomalileri içerisinde en sık görülenin down sendromu olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ilave 21 No'lu kromozomun (Trizomi 21) zihinsel gelişmenin az veya çok geri kalmasına yol açtığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Toplumda her 800-1200 gebeden birinin çocuğunun down sendromu olma olasılığı vardır. Yüz görünümleri oldukça tipik olan bu bebeklerde kalp ve diğer iç organ anomalileri de sık olarak bulunur. Down sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir. Down sendromlu çocukların karakterleri, yapıları birbirinden farklıdır. Sadece dış görünüşleri birbirine benzer. Eskiden 'okuyamaz' bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirmekte, ikinci dil öğrenmekte, çalışmakta, bağımsız veya yarı bağımsız hayat sürebilmektedir."

Her çocuk gibi down sendromlu çocukların da kendilerine özgü gelişimleri, yetenekleri, kişilikleri, düşünceleri, sosyal yaşantıları olduğu aktarılan açıklamada, şunlara yer verildi:

"Yaşamları boyunca edinecekleri davranışlar, huylar vardır. Bunların şekillenmesi her çocukta olduğu gibi down sendromlu çocuklarda da aile, eğitim, sosyal çevre ile yakından ilişkilidir. Down sendromlu çocukların ihtiyaçları, diğer çocukların ihtiyaçlarından farklı değildir.

Çevrelerini keşfetmek, oynamak, öğrenmek, gülmek isterler. 0-6 yaş arası erken müdahale programları ile özel eğitim almış ve normal gelişim çizgisine ulaşmış down sendromlu çocuklar normal okul ve sınıflarda eğitim görebilmektedirler. İl Sağlık Müdürlüğü olarak, onların hak ettiği ilgi ve sevgiyi hep birlikte göstereceğimizi umut ediyoruz."