Dünya genelinde 220 milyondan fazla kadın doğum kontrol yöntemlerine ulaşamıyor ve her yıl 80 milyondan fazla kadın planlamadan gebe kalıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Fonu, açıkladığı 2012 Dünya Nüfus Raporu'nda yoksul ülkelerde 220 milyondan fazla kadının, yoksulluk, sosyal baskılar ve cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle doğum kontrol yöntemlerine ulaşamadığına dikkat çekti.

Aile planlaması imkanlarına ulaşamadıkları için her yıl ortalama 80 milyon kadının istemeden gebe kaldığına yer verilen raporda, bu nedenle planlanmayan gebeliklerin yaklaşık yarısının kürtajla sonlandırıldığına işaret ediliyor.

Doğum kontrol olanaklarının özellikle Güney Asya ve Afrika ülkelerinde yetersiz olduğu belirtilen raporda, doğum kontrol yöntemlerine ulaşamayan kadınların çok büyük bir kısmının, kırsal kesimlerde yaşadığı ve eğitim seviyelerinin oldukça düşük olduğu vurgulanıyor.

"Bu temel bir hak"

Etkili bir doğum kontrolü önündeki başlıca engelin bu yöntemlere erişememek olduğunu ifade eden BM Nüfus Fonu yetkililerinden Babatunde Osotimehin, hükümetlerin de bu sorunu çözmekte aciz kaldığı eleştirisinde bulundu.

Osotimehin, gebelikten korunma olanaklarına sahip olmanın temel haklardan biri olduğunu vurguladı.

BM uzmanları, doğum kontrol yöntemlerinin hamileliğe bağlı anne ölümleri ve hastalıklarıyla mücadelede büyük başarı sağlayacağına da dikkat çekti.

Daha fazla maddi kaynak gerekiyor

Raporda bütün kadınların korunma yöntemlerine ulaşmasını sağlamak için yılda 8 milyar 100 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde anne ve çocuk sağlığına yapılan yılık harcama ise 5 milyar 700 milyon dolar civarında.