Bu kitle önce bulunduğu ortamda büyür, daha ileri aşamalarda ise çevre dokulara ya da dolaşım yolu ile kendinden uzak organlara yayılarak hasarlara yol açar. Akciğer kanseri tüm kanser türleri arasında erkeklerde ölüme sebep olan ilk, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür. Dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon gibi ciddi rakamdaki sayıda insan, akciğer kanseri sebebi ile ölmektedir. Ancak teknolojinin ilerlemesi ile akciğer kanseri tedavisi için yeni geliştirilen yöntemler ile ortalama yaşam süresi ve kalitesi artmıştır.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri belirtileri tümörün akciğerdeki yerleşim yerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Akciğerin üst bölgesinde meydana gelmiş olan bir kitle, belli başlı sinirlere baskı uygulayarak kol ve omuzda ağrıya, ses kısıklığına ve göz kapağı düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu belirtiler birçok hastalığın habercisi de olabileceği için ihmal edilmemelidir. Bu belirtilerin süresi birkaç haftayı aştığı takdirde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Akciğer kanserinin en belirgin belirtilerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir;

  • Sürekli nefes darlığı, hırıltılı solunum

  • Geçmeyen ve giderek kötüleşen öksürük

  • Kanlı balgam

  • İştah kaybı ve zayıflama

  • Göğüs ağrısı

  • Ses kısıklığı

  • Yutma güçlüğü

Akciğer Kanseri Tedavi Süreci

Ciddi bir kanser türü olan akciğer kanserinde belli başlı belirtiler ışığında tedavi yöntemleri uygulanıyor. Ancak tedavi yöntemine karar verilmeden önce kanserli hücre tipine, hastanın performansına, hücrelerin yayılım duruma göre karar verilmektedir. Kullanılan tedavi yöntemleri Palliativecare yani destek tedavisi, cerrahi uygulamalar, kemoterapi, radyasyon tedavisi gibi yöntemlerdir. Hastalık süreci hakkında bilgi almak isterseniz https://www.drozdogan.com/ adresinden yararlanabilirsiniz.