Alerji çağımızın hastalığı...

Yakın zamana kadar alerjiye aşırı hijyenin yol açtığı sanılıyordu.

Ancak İngiliz bilimadamları, alerji ve bazı bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlıkların asıl sebebinin, topraktan, doğadan uzak yaşam olduğunu ortaya çıkardı.

Alerji, Astım Vakaları, Bütün Dünyada Hızla Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Avrupa'da 1999-2004 yılları arasında astım vakaları yüzde 5 ile 20 arttı. Dünyada yüz milyonlarca kişi saman nezlesinden muzdarip, 300 milyon da astım hastası var.

Önceden alerjiye aşırı steril ortamlarda büyümenin yol açtığı tahmin ediliyordu.

Londra'da Temizlik ve Tropikal Tıp Okulu ile Ev Temizliği Bilimsel Forumu tarafından yürütülen ortak araştırmaya göre, asıl sebep, doğada bulunan bazı mikroorganizmaların ortadan kalkışı...

Profesör Sally Bloomfield, bunun sebebinin bağışıklık sistemimize katkısı olan mikro organizmaların, kentleşme ile birlikte azalması, hatta ortadan kalkması olduğunu belirtiyor.

Bloomfield sözlerini şöyle sürdürüyor: “İnsanlar binlerce yıl önce henüz avcılık dönemindeyken, bağışıklık sistemleri oluşurken, çeşitli mikro organizmalara maruz kaldılar. Bağışıklık sistemleri bu mikro organizmalarla, mikroplarla birlikte gelişti.”

İnsanları alerjiden ve diğer bağışıklık sistemi hastalıklarından koruyan mikro organizmalar, kırsal kesimde bulunuyordu. Kentleşmeyle birlikte hastalıklar da tetiklendi. Zira kentlerde yaşayan mikro organizmalar, kırsal kesimden farklı.

Bilimadamları, sadece alerjinin değil, şeker, MS ve kronik inflamasyon hastalıklarındaki artışı da bu eski mikro organizmaların yokluğuna bağlıyor.

Hangi mikro organizmaların yokluğunun alerjiye ve astıma yol açtığının henüz tespit edilemediğini belirten bilimadamları, bunlar ortaya çıkarılıncaya kadar temizlikten taviz verilmemesi gerektiğini belirtiyor.