Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinmekte olan hastalığın tıp dilindeki ismi Pilonidal Sinüs olarak geçmektedir ve ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi mümkündür. Kıl dönmesi genellikle 15 ile 25 yaş arası yaş grubunda karşılaşılan bir hastalıktır.Bu durumu da çözmek isteyen modern tedavi kurumları, birbirinden farklı tedavi yöntemleri ortaya koymaktadırlar. Ameliyatsız olan tedavinin dışında en bilinen diğer yöntemlerde gümüş tedavisi, fenol tedavisi olmaktadır. Bu tedaviler de bir süre hastayı rahatlatmaktadır. Yöntemler giderek çoğalmakta ve alternatif olarak yeni tedaviler meydana getirilmektedir. Ameliyat olmak istemeyenler için ise bu yöntem ideal bir yöntem olacaktır.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Mikro sinüsektomi ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi olarak bilinmektedir. Şu şekilde özetlemek mümkündür; klasik olarak kıl dönmesi ameliyatlarında sinüsü çıkarmak için ciltte 12-25 cm arasında bir kesik açılır. Bu açıklık açık bırakabileceği gibi dikilebilir. Ameliyatsız olan yöntemde ise sinüsü cildi 1-1,5 cm kesilen delikten çıkartmak ve oluşan 1 cm-1,5 cm açıklığı gizlemek için dikiş atmak gerekir. Bu yöntem ile hasta tedaviden 10 dakika sonra rahatlıkla arabasına binerek işine geri gidebilir. Cildin altında başka yabancı cisim veya kol kırıntısı kalma ihtimali varsa eğer boşluk kristalize fenolle yıkanmaktadır.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Avantajları

  • Hasta rahatlıkla işine geri dönebilir, iş gücü kaybı oluşmaz, ameliyatlı olan yöntemde 15 gün yüz üstü yatmak ve 1-2 ay istirahat etmek gerekirken ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi bu konuda avantajlıdır.
  • Ağrı oluşmaz.
  • Açık ameliyatta gerginlik nedeni ile ağrı meydan gelirken, bu yöntemde ağrı kesici almanıza bile gerek kalmayacak kadar küçük ağrı olabilir.
  • Pansuman veya yara bakımı gerektirmez.
  • Açık ameliyatta 2-5 ay, kapalı ameliyatta 15 gün pansuman gerekirken, bu yöntem ile 48 saat sonra banyonuzu dahi yapabilirsiniz.
  • Tekrar ihtimali alçaktır. Tekrar etmesi klasik ameliyatlarda %5-40 arası ilen ilk uygulama tekrarı %3 civarı kadar düşüktür.
  • Narkoz riski be narkoz yoktur. Lokal anestezi uygulanarak 1-2 cmlik bir delikten işlem yapılır
  • Yaralama alanı çok küçük olduğundan dolayı iltihap riski de çok düşüktür.
  • Yara izleri genellikle önemsenmese de, kadınlarda görülen kıl dönmesinde ameliyattan sonra her bir bacakta 8 ila 14 cm arasında Z harfi şeklinde büyük bir iz kalması maalesef olmaktadır. Bu nedenle kadınlar ameliyatsız olan yöntemi tercih etmelidirler.