Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Türkiye'de piyasaya sunulan çamaşır sularının, gıda ile temasa uygun ürünler olmadığı belirtilerek, bu ürünlerin taze meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanılmasının tavsiye edilmediği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde yazılı ve görsel basın ile internet medyasında yer alan "sebze ve meyvelerin çamaşır suyu ile yıkanabileceğine" yönelik haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

Çamaşır sularının, genellikle içeriğinde sodyum hipoklorit bulunduran solüsyonlar olduğu ifade edilen açıklamada, sodyum hipokloritin, antimikrobiyal etki göstermesinden dolayı "dezenfektan" olarak kullanıldığı belirtildi.

Klorlu bileşiklerin, genellikle içme ve kullanma sularının dezenfeksiyonunda sıklıkla kullanıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ancak, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Birliği (AB), söz konusu ürünlerin kontrolsüz kullanımında ciddi sağlık risklerine neden olabileceği, sodyum hipokloritin mutajenik etki gösterdiği, kullanımı sırasında diğer bazı organik maddelerle reaksiyona girerek tehlikeli yan ürünlerin oluşmasına neden olabileceği gibi risklerden dolayı meyve ve sebzelerin direkt olarak bu tür ürünlerle dezenfekte edilmesini önermemektedir.

Ülkemizde piyasaya sunulan çamaşır suları, gıda ile temasa uygun ürünler değildir ve ürünlerin gerek bileşikleri gerekse konsantrasyonları farklılık göstermektedir. Dolayısıyla bu ürünlerin evlerde taze meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanımı Bakanlığımızca tavsiye edilmemektedir. Evlerimize ulaşan şebeke suları yetkili makamlar tarafından klor ve klorlu bileşikler kullanılarak dezenfekte edildiğinden, Bakanlık olarak meyve ve sebzelerin bu sularla bolca yıkanmasını öneriyoruz."

''ÇAMAŞIR SUYU İLE YIKAYIN'' DEMİŞTİ

Türkiye Gıda Güvenliği Derneği, tüketicilerin gıda güvenliği konusunda bilgi düzeyini araştırdı. Araştırma sonuçlarını İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında paylaşan Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, özellikle yeşil sebze ve meyvelerin hijyeninin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, ilginç bir öneride bulunmuştu. Saner, "Meyve ve sebzeleri çamaşır suyuyla temizleyin" demişti.