Tunceli’nin Alacık Köyü’nde PKK’lıların düzenlediği saldırıda şehit düşen Şemdinlili İlhan Zerender için Gelişen Köyü Ulaşan Mezrası’nda aile taziye çadırı kurdu. Bugün taziye için köye BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre ve BDP’li yöneticiler gitti. Aile büyükleri tarafından karşılanan BDP’liler ilk olarak dua etti. BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, geçmiş dönemlerde de kanın durması için defalarca toplantı yaptıklarını anlatırken, devletin politikasının kardeşleri karşı karşıya getirerek savaştırmak olduğunu iddia etti.

"BAYRAK İÇİN NÖBET TUTMAYIN"

Milletvekili Canan, Türk Bayrağı’nın herkesin olduğunu ve kimsenin bayrak için nöbet tutmasına gerek olmadığını söyledi. Canan, şunları söyledi:

"Hepimiz bayrak için zaten nöbet tutuyoruz. Köydeki, evindeki de bu bayrak için nöbet tutuyor. Çünkü bayrak hepimizindir. Kimse bayrağı kendisine görev yapmasın. Bayrağı bahane etmesinler. Bayrak olmasa sanki bu topraklar olmayacak mı? Bir Müslüman başka bir Müslüman’ın ana dilini yasaklamamalı. Bir Müslüman başka bir Müslüman’ın kimliğini, köyünün adını değiştirmez. 80 yıldır Türkiye’de Kürt kimliği yasaklıdır. Nasıl ki bir insanın annesinin sütü helal ise, insanın ana dili de o kadar helaldir. Şimdi deniliyor ki; Kürtçe serbest. Hayır, serbest değil. On binlerce insan halen hapishanelerde. Bunlar kendi dillerinde bile savunmalarını yapamıyor."

"ÇÖZÜM SİLAHLA DEĞİL DİYALOGLA"

Barış için büyük çaba gösterdiklerini belirten Canan, sorunun, barış, demokrasi ile çözümünden yana olduklarını söyledi. Milletvekili Esat Canan, "Bu iş silahla operasyonlarla çözülmez. 20 yıldır haykırıyoruz. Elimizi uzatıp çözüm istiyoruz. Biz Kürtler Allahın verdiği ve istediğinden başka bir şey istemiyoruz. Fazlasını istemiyoruz. Kardeşlik istiyoruz. Biz bölgenin barışını istiyoruz. Maalesef her gün şiddet var. Evlatlarımızın yarısı askerde, yarısı da dağlarda öldürülüyor. Devlet isterse bu dakikada bu savaşı durdurabilir. İlhan, hepimizin evladıdır. Başta ailesi olmak üzere hepimizin başı sağ olsun. Ölen Kürt olsun veya Türk fark etmez. Hepsi bu ülkenin evlatlarıdır. Askerlerin de ölmesini istemiyoruz. Hepsinin acısı aynıdır yüreğimizde" diye konuştu.