Bebeğin uyku düzenine alışması için uyku rutini oluşturulması uyku düzenine geçişleri kolaylaştıran bir uygulama biçimidir. Uyku eğitimi ile anne ve babalar çocuklarının rahat ve kendi kendine uyku saatinde uyumalarını sağlayacak eğitimi verebilirler.
Uyku rutini nedir? Uyku düzenine geçişi hızlandıracak olan birkaç uyku öncesi hazırlık ile bebeğin kendini uyumaya hazır hissetmesine uyku rutini denmektedir. Biraz açacak olursak; uyku saati yaklaştığında daha sakin hareketler, ılık bir banyo ve masaj bebeğin gevşemesini sağlayan önemli bir faktördür. Bunun yanı sıra uykuya hazırlık aşamasında pijamalarını giyme ve süt içiyorsa sütünün içirilmesi ya da emiyorsa emerek uykuya tamamen hazır hissetmesi sağlanmalıdır. Bebeğe ılık bir ses tonuyla biraz sonra uyuman gerekiyor, şimdi uyku zamanı gibi şeyler söylenmelidir. Sonrasında bebek yatağına yatırılır. Ve hangi uyku düzeni uygulanıyorsa o düzenle devam edilmelidir.
                Bebeğim neden uyumuyor diye soran annelerin bebeklerinin rahat ve huzurlu bir uykuya geçişini hızlandırmaları gerekmektedir. Bebek uyumuyor diye ayakta sallamak, battaniyede sallamak bebeğin kendi kendine uykuya dalmasına engel olmakla birlikte sersemlik uykusu denen kısa süreli bir uykuya dalma şeklidir. Bebeğin kendi kendine uyumaya alışması ve kendi kendini sakinleştirebilmesi açısından çok önemlidir. Bebeklerin rahat uyuyabilmesi anne ve babasının bilinçli olarak bebek uyku düzenine sadık kalmalarıyla bağlantılıdır. Dünyanın en temiz ve en masum varlıkları olan bebeklerin uyku ve beslenme alışkanlıkları doğdukları andan itibaren başlayan bir süreçtir. Yani anne baba bebeğini nasıl uyutuyor ise ve nasıl besliyor ise bu yetişkin bir hal aldığında onların hayatlarını etkileyecek bir dönemdir.
                Bebek uyutma yöntemleri Uyku rutini oluşturulan bebek her uykuya dalacağı zaman alışmış olduğu şeyleri istemektedir. Örneğin uykudan önce duş almaya alışkın ise her uyku öncesinde duş almak isteyecektir. Uyku rutininde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de ebeveynlerin uyku öncesi bebeği hazırlamak adına yaptıkları her şeyin aynen kalmasıdır. Her gün değişen uyku rutinleriyle bebeğin uyuması zorlaşacağı gibi eğitim de verilemeyecektir.