SAMSUN (AA) - Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir, kurbanlık nakli yapacak besicilere, bu konuda belirlenmiş kurallara uymaları uyarısında bulundu.

Demir, yaptığı açıklamada, hayvan hastalıklarının bir çoğunun uygunsuz ve kontrolsüz hayvan hareketlerinden kaynaklandığını belirtti.

Kurbanlık hayvan alım ve satımlarında insanların ve hayvan sağlığının korunması ve ülke ekonomisinin zarar görmesinin engellenmesi noktasında hayvan yetiştiricilerin, satıcılarının ve alıcılarının tedbirli davranmaları gerektiğine işaret eden Demir, "Nakli yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahipleri il veya ilçe müdürlüklerinden veteriner sevk raporu almaları zorunlu. Hayvanların aşılarının yapılmış ve kulak küpeleri takılı olmalı." dedi.

Demir, hayvan ve hayvansal madde sevklerinde yetkili kuruluşlardan veteriner sağlık raporu alınması gerektiğini belirterek, hayvan taşıyacak araç sahiplerinin nakliyeci yetki belgesi, hayvanların bakımından sorumlu kişi de bakıcı yeterlilik belgesinin zorunlu olduğunu hatırlattı.