GİRESUN (AA) - Varis hastalarının kendilerini rahatlatmak için bilinçsizce yaptıkları masaj ve ovmaların, toksik serumun dokulara yayılmasını kolaylaştırarak şikayetleri artırdığı bildirildi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nezihi Küçükarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücudun bacakta artan kirli kan volümüne, damar içi kan hücrelerinin toksik olan serumundan ayrılması şeklinde cevap verdiğini söyledi.

Toksik serumun damar dışına sızarak damar içi volümünü hafifletmeye çalıştığını belirten Küçükarslan, "Doku beslenmesi bozulur, şikayetler başlar. Kaşıntı, uyuşma, karıncalanma hissi, akşamları ayaklarda diz altında çuvallanma, huzursuzluk, ayaklarda şişlik. Varis hastalığının şikayet ve komplikasyonlarının çoğundan bu toksik serum sorumludur" dedi.

Küçükarslan, varisli hastaların bacaklarına yaptıkları masaj ve ovmalarla kendilerini rahatlatmaya çalıştığına dikkati çekerek, "Varisli bacağa yapılacak normal masajın zararı vardır. Toksik serumun dokulara yayılmasını kolaylaştırır, şikayetleri, oluşabilecek komplikasyonları artırır" ifadesini kullandı.

-"Masaj doğru yöntemlerle yapılmalı"

Varis hastalarının rahatlaması için toksik seruma karşı doğru yöntemlerle masaj yapılması gerektiğini dile getiren Küçükarslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hastalar bacaklarını, kalçadan vücut doksan derece olacak şekilde sırt yerde duvara yaslayıp havaya kaldırmalıdır. Masaj ayak bilekleri iç kısmından baldır iç kısmına ve ayak bileğinden kasığa doğru sıvazlama tarzında yapılmalıdır. Bu sıvazlama araları diz altı ve diz üstü baldır kısımlarını aşağıdan yukarıya doğru aralıklı pompalama sıkmaları şeklinde desteklenmelidir. Bu masajla varisli damarlardaki hareketsiz kanın yukarı doğru çıkması sağlanacak, zayıf ve yetersiz kalmış baldır kası pompası desteklenecektir."

Prof. Dr. Küçükarslan, akşamları bir kaç kez yapılan masajın sık tekrarlarla kasıktan aşağı soğuk suyla şoklama yıkamalarının gün içerisinde giyilen sağlıklı varis çoraplarıyla desteklendiğinde varis hastalarının şikayetlerinin azaldığının görüleceğini ifade etti.