BOLU (AA) - Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Metin Tahaoğlu, kalbi duran hastanın yeniden kalbinin çalışmasını sağlayabilen cihaz olarak tanımlanan mobil sistemli tam otomatik Kalp Masajı (CPR) cihazını Bolu'da hizmete girdiğini söyledi.
Tahaoğlu, yaptığı açıklamada, Amerika Kardiyoloji Cemiyeti tarafından önemle tavsiye edilen cihaz sayesinde ani kalp durması kaynaklı ölümlerin önüne geçilebileceği belirtildi.
"Genel sekreterlik çatısı altında bulunan ve büyük hayırsever İzzet Baysal'ın ölümsüz ismini taşıyan tüm hastanelerin acil servislerine mobil sistemli tam otomatik Kalp Masajı (CPR) cihazı kazandırdık" diyen Tahaoğlu, "CPR cihazı, kalbi duran hastanın yeniden kalbinin çalışmasını sağlayabilecek bir cihaz. Kullanımı oldukça kolay olan bu cihaz, kalbi duran hastanın göğsüne basit bir aparat yardımıyla takılıyor ve cihaz kollarından hastaya sabitlendikten sonra göğüs masajı yaparak, hastanın kalbinin yeniden hayati fonksiyonlarını sürdürmesini sağlıyor." dedi.
Tahaoğlu, cihazın kullanımı ile göğüs masajının daha uygun, efektif ve bilimsel kriterlere uygun gerçekleştirileceğini ifade etti.
Ani kalp ölümünün çok önemli bir sağlık problemi olduğunu ifade eden Tahaoğlu, şunları kaydetti:
"Gerek hastane dışında, gerek hastane içinde hastaların azımsanmayacak bir bölümü kalp durması sonucu ani bir şekilde kaybedilmektedir. Hastane dışında gelişen ve yaralanmalar (trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, düşmeler vb.) dışındaki ölümlerin en sık nedeni kalpten kaynaklanmaktadır. Cevapsız, solunum ve dolaşım bulguları olmayan hastaya ilk dakikalar içinde müdahale etmek hayatını kurtarmak açısından çok önemlidir. CPR işleminin erken ve doğru bir şekilde yapılması ilk 3 temel yaşam desteklerinden önemli bir adımını oluşturmakta. İşte bu noktada devreye sokulacak kalp masajı cihazı, acil servislerde, yaralanmalı trafik kazalarında, göğüs yaralanmalarında, 112 ambulansları hastayı transfer ederken veya ambulansla üniteler arası nakil yapılırken, hastaya kalp masajı yapacak."