Cilt bakımı ürünlerinizi ne zaman ve hangi sırayla uyguladığınız gerçekten önemli mi? Diye sorduk çünkü yemeğimizi yediğimiz sıradan endişe duymamıza gerek olmadı. (Sonuçta, en son yememize rağmen şekerlerin içinde aynı miktarda şeker emmez miyiz?) Bu yüzden cilt uzmanlarına her yeni bir cilt bakım ürünü satın alırken ya da başka bir adım eklerken kendimize sorduğumuz soruyu sorduk. Rutin: Cilt bakım ürünlerimi hangi sırayla uygulamalıyım ve önemi var mı?

Sıra Önemli, İşte Neden?

Oje ve Kurulun onaylı dermatolog ve dermatolojik cerrahlarına göre, Dr. Heather Rogers, cilt bakım ürünlerinizi doğru sırayla uygulayarak cildinizin her ürünün tüm avantajlarından faydalanmasını sağlar.

Rogers, “Başvurunun sırası inanılmaz derecede önemlidir” diyor. “Cildin işi bir şeyleri dışarıda tutmaktır, ancak kullandığımız cilt bakım ürünlerinin birçoğunun içine girmek istediğimiz içerikler var. Bu temel bileşenlerin çok küçük bir kısmı mükemmel formüle edildiğinde ve mükemmel uygulandığında bile cilde nüfuz edebilir. Ürünleri doğru sırayla uygulamazsanız, cilt bakım rejiminizden en iyi sonuçları göremezsiniz. ”

Oje.gen.tr sitesi de bu sıralamayı sizler için uygulamaktadır.

Cilt Bakım Ürünleri Katman nasıl: Adım Adım Kılavuzu

Peki hangi ürün neyin üstüne çıkıyor? Uygulanacak kolay bir kural, ürünlerinizi en kalınlığa en kalın veya sıvıdan yağa uygulamaktır. “Genel olarak, ince kalın düşünün, ancak aynı zamanda ilk olarak ürünleri cilde nüfuz etmesi en önemli bileşenlerle (serumlardaki antioksidanlar gibi) kullanmak ve üzerine oturması gereken ürünlerle bitirmek istersiniz. cilt (nemlendiricilerdeki yumuşatıcılar ve nemlendiriciler gibi), ”diyor Dr. Rogers.

Gündüz Rejiminiz

Rogers'a göre sabah rutini güneşten, kirlilikten ve elementlerden korunma ile ilgili. Bu yüzden peel pedlerinizi ve retinol gibi bakım ürünlerini gece için bırakın.

1. ADIM: TEMİZLEYİCİ

Sabahları yüzünüzü ılık suyla sıçrayarak başlayın ya da gerekirse cildiniz için tasarlanmış yumuşak bir yüz temizleyiciyle yıkayın.

2. ADIM: TONER

Çoğu insan toner atlamayı tercih eder, çünkü kısmen çoğu tonerin sert olduğu ve cildi tahriş ettiği konusunda uzun zamandır devam eden bir varsayım vardır. Neyse ki, artık durum böyle değil. Gözenekleri fiziksel olarak “küçültmez” olsa da , yeni toner cinsleri, antioksidanlar, B vitamini türevleri ve hatta tonlama asitleri için bir dağıtım sistemi gibi davranma gibi birçok amaca hizmet edebilir. Ek olarak, her toner türü farklı bir cilt sorununa yöneliktir, bu nedenle cilt sorunlarınız için doğru türü kullanmak önemlidir.

Bununla birlikte, bir ömrünüz toner kullanmadan yaşadıysanız ve cildiniz sağlıklı görünüyorsa, Dr. Rogers bir tane kullanmaya başlamanız gerekmediğini söylüyor. Rogers, “Sert sabunlardan çok temel hale geldikten sonra cildin pH değerini geri döndürmek için tonerler üretildi” diye açıklıyor Dr. “Yüz temizleyicileri artık tonerlerin benim için çok daha dengeli olduğundan, özellikle yüzünüzün önceki gece yıkanmasından temiz olduğu sabahları benim için gerekli bir adım değildir. Alkol bazlı tonerler, koruyucu yağları sıyırarak cildin aşırı kurumasına katkıda bulunur ve su bazlı tonerler, cilde aktif bileşenler almak için zayıf bir araçtır. ”

ADIM 3: ANTIOXIDANT SERUM

Serumlar , özel kaygıları gideren süper konsantre, besleyici yoğunluklu tedavilerdir, bu nedenle onları cilde mümkün olduğunca yakın tutmak daha iyidir. Bugün piyasada çeşitli serumlar bulunmaktadır, ancak gündüzleri Dr. Rogers , cildinizin enflamatuar tepkisini körüklemekten UV ışınlarından ve çevresel kirleticilerden gelen nötralize edici hasara kadar çeşitli yararlar sağlayan antioksidan serumlar önermektedir .

ADIM 4: GÖZ KREMİ

Kurul onaylı dermatolog Annie Chiu'ya göre, 20'li yaşlarınızdan başlayarak, günde iki kez olmasa da, en azından her gece bir göz kremi uygulamak çok önemlidir . “Bu göz kapağı derisinin sağlığını ve kalınlığını korumakla ilgili. Bu alandaki cilt kalitesinin erken dönemde iyileştirilmesi, göz kapağı cildinin daha sonra gevşekliğini ve pürüzsüz görünümünü kolayca kaybetmemesini sağlar. ”

En iyi sonuçlar için tutarlılık çok önemlidir. “ Zamanla göz kreminin düzenli kullanımı, göz kapağı cildinin elastik kalmasına neden olur ve bazı ince çizgilere veya kolajen kaybına karşı iyileşebilir veya önleyebilir. Unutma: Hiçbir şey sihir değildir. Sonuçlar bir gecede gerçekleşmez ”diye ekliyor Dr. “SPF ile bir göz kremi seçerek veya her gün güneş kremi uygulayarak hassas cildinizi göz çevrenizde daha fazla koruyabilirsiniz .” Dr. Chiu ayrıca UV ışınlarının zarar görmesini ve sürünebilecek çizgileri korumak için dışarıda güneş gözlüğü takmayı hatırlamalarını önerir. gözlerinin köşelerinin etrafından dolanıp durduklarını.

5. ADIM: NOKTA TEDAVİSİ

Diane De Fiori'ye göre Rosacea Tedavi Kliniği'ndeki dermatolog, reçeteli ilaçlar ve akne spot tedavileri, örneğin serumlar gibi, faydalarını en üst düzeye çıkarmak için cilde mümkün olduğunca yakın olarak uygulanmaları gerekir.

Akne lekesi tedavileri aktif bileşenlerde farklılık gösterdiğinden, ürün ambalajınızı kontrol edin veya en iyi uygulama şekli için dermatoloğunuza danışın. Estetik uzmanı ve sivilce uzmanı Ashley Wiley'e göre, yaygın bir sivilce lekesi işleme bileşeni olan reçeteli mukavemetli benzoil peroksit bir ila üç saatlik bir çalışma süresine sahiptir. “Çalışmasını tamamlamadan önce onunla temas eden herhangi bir krem, aktif maddenin düzgün çalışmasını engelleyecektir.”

Akne lekesi tedavilerinin cildinizi kuruyabileceğini unutmayın; bu nedenle her zaman yalnızca ihtiyacınız olan noktalara uygulayın.

ADIM 6: NEMLENDİRİCİ

Evet, yağlı cildiniz olsa bile herkes nemlendiriciye ihtiyaç duyar. “Vücudunuzun sert dış ortam koşullarına ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bir kaplama sağlamak için yağ salgılayan bezlerden (veya sebum) oluşan kendi doğal yağlama sistemine sahip olmasına rağmen, çoğumuz güneş, hava ve sert kimyasalların tahribatından sonra ekstra hidrasyona ihtiyaç duyarız. derimizde gıcırtı ”diyor kurul sertifikalı dermatolog Sandra Kopp.

Uzmanların çoğu, bir nemlendirici uygulamak için en iyi zamanın cilt nemli olduğu zaman olmasını önermektedir, bu nedenle serumu ve tedaviyi ne kadar erken uygularsanız, nemlendiricinizle gereken miktarda nemlendirmeyi o kadar erken kilitleyebilirsiniz.

Bir sivilce lekesi tedavisi kullanıyorsanız, nemlendiricinizi uygularken, içerdiği bileşenlerin spot işleminizdeki aktif bileşenlerle etkileşime girmemesini sağlamak için bu alanları atlamak isteyebilirsiniz.

Adım 7: SUNSCREEN

Güneş kremi, UV ışınlarını fiziksel olarak bloke ederek çalışan fiziksel veya mineral bir güneş kremi kullanıyorsanız, gündüz cilt bakım rutininizdeki son adım olmalıdır. Kimyasal bir güneş koruyucu kullanırken bu adım zorlaşır.

Dr. Rogers şöyle açıklıyor: “Kimyasal güneş koruyucularının etkili olabilmesi için cildin içine emilmesi gerekiyor, bu nedenle nemlendiricinizden sonra uygulamak bunu geciktirecek ve engelleyecektir. Bununla birlikte, kimyasal güneş koruyucunuzu nemlendiricinizden önce uygularsanız, nemlendiriciniz de çalışmaz, çünkü cilt kimyasal güneş koruyucu ile kaplanır. ”

Bu nedenle, bunu aşmak ve diğer birçok nedenden dolayı, Dr. Rogers her zaman çinko ile fiziksel bir güneş koruyucu kullanmanızı ve nemlendiricinizden sonra uygulamanızı önerir. “Çinko güvenli, etkili ve UVA ve UVB ışınlarına karşı en geniş korumayı sağlıyor.”

Kimyasal güneş kremini kullanmak isteyenler gelince, nemlendirme faydaları sunan formülleri aramaya çalışın, böylece cildinizi korurken günlük nemlendirme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Gece Rejiminiz

Rogers, cildiniz geceleri doğal olarak kendini onardığı için gece rutininizin tedavisi ve cildinize ihtiyaç duyduğu şeyleri vermesi gerekiyor. “Cildiniz mat görünüyorsa, pul pul dökülün. Tahriş olmuşsa, nemlendirin ve koruyun. ”İşte bunlardan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamak için en iyi cilt bakım ürünleri sırası:

ADIM 1: (ÇİFT) TEMİZLEYİCİ

Günün kir, kir, yağ ve makyajdan kurtulmak için bazı uzmanlar yüzünüzü nazik bir temizleyici ile yıkamadan önce makyajınızı önce özel bir makyaj temizleyici ile çıkarmanızı önerir. Daha da iyisi, önce makyajınızı eritmek için bir temizleme yağı kullanmayı ve ardından yüzünüzü normal temizleyicinizle tekrar yıkamayı içeren çift ​​temizlemeyideneyin .

“İlk adım makyajını çıkarmak. Bu, tipik olarak bir temizlik yağı kullanacağınız adımdır ”diyor kozmetik akupunktur uzmanı ve bitki uzmanı Kathleen Funk . “İkinci adım, ilk adımda gevşettiğiniz tüm fazla miktarda sebumu, kiri ve makyajı temizlemek için bir yüz yıkama kullanmaktır. Bu, cildinizi tazeler ve cildinizin rejimini emmesi için mükemmel şekilde hazırlanır. ”

İPUCU: Fiziksel bir eksfoliyan kullanıyorsanız, bir yüz fırçalaması gibi, makyajınızı çıkardıktan sonra temizleyicinin yerine kullanın.

2. ADIM: TONERLER, ESSENCES VE BOOSTERS

Bir toner kullanıyorsanız, sabahları yaptığınız gibi uygulayın.

Geceleri, bazı insanlar sis, öz, güzellik suları veya nemlendirici (hyaluronik asit) serumları olarak göreceğiniz çeşitli cilt bakım destekleyicilerini de kaplamayı severler . Bunlar farklı etken maddelerle aşılanmıştır, ancak çoğunlukla, amaç esas olarak cildi nemlendirmek ve beslemektir.

Bunlar hafif, neredeyse suya benzer formüller olduğundan, yüzünüzü bir toner gibi yıkadıktan sonra uygulayın. Rogers, “İkisini birden kullanıyorsanız toner uygulayın, sonra özü kullanın” diyor. “Toner daha temiz ve öz bir tedavi sunma konusunda daha fazla.” Birden fazla destekleyici kullanıyorsanız, aynı kurallar geçerlidir: en inceden en kalınına kadar uygulayın.

ADIM 3: GÖZ KREMİ

Karga ayaklarının ve koyu halkaların yanı sıra, göz kremleri, hassas göz alanınızı diğer cilt bakım ürünlerinizden korumaya da yardımcı olabilir.

Rogers'a göre “Genel olarak, göz alanınızı, potansiyel olarak tahrişe neden olabilecek etkili bileşenlere karşı korumak için uygulamalarınızdan önce göz kremi uygulamak istersiniz” dedi.

ADIM 4: TEDAVİ SERUMLARI, KREMLER VE PEDLER

Vücudun geri kalanı gibi, cilt de onararak, onarırken ve yeniden canlandığımız halini topluyor. Bu nedenle çoğu hedefli cilt bakım tedavileri - reçeteli ilaçlar (tretinoin, akne ve rosacea kremleri), retinol kremleri, peeling tedavileri (soyma yastıkları ve maskeleri) ve yaşlanma karşıtı serumlar (peptitler, büyüme faktörleri ve diğer biyolojik olarak aktif maddelerle aşılanmıştır) gibi - geceleri daha iyi kullanılır. Bununla birlikte, tüm bakım serilerinizi ve kremlerinizi düzenlemek yerine, Dr. Rogers, cildinizin güncel ihtiyaçlarına bağlı olarak akşam tedavinizi seçmenizi önerir.

Rogers, “Çok fazla adım, sadece tahriş riskini arttırır ve istenen sonucun olasılığını azaltır” diyor Dr. Rogers. “Akşam tedavinizi, o gece cildinizin neye ihtiyacı olduğuna göre seçin, ilaç dolabınızdakilere göre değil. Bazı geceler, sadece yıkama, nemlendirme ve yatak olabilir. Cildinize daha fazla sevgi vermek için her zaman yarın vardır. ”

İşte diğer hususlar:

  • Reçeteli ilaçları (akne veya rosacea için) VEYA eksfoliye edici tedaviler (AHA / BHA pedleri, kabukları veya detoksifiye edici maskeler gibi) arasında seçim yapın. Rogers, “İkisini aynı gece kullanıyorsanız, cildinizi tahriş etme riskinizi önemli ölçüde artırırsınız” diyor.

  • Tıpkı reçeteli ilaçlarda olduğu gibi, pulsatif tedavilerle aynı gecede retinol kremler (tezgah üstü ve reçeteli) kullanmayın.

  • Eksfoliye edici tedaviler: Bunları, haftada bir ila üç kez, az miktarda kullanın.

  • Detoksifiye / Kil Maskeleri: Çoğu insan için haftada bir kez bol miktarda bulunur.

5. ADIM: HYDRATING MASK VEYA YÜZ YAĞI

Cildiniz kuru tarafta ise, bir nemlendirici krem ​​maskesi veya yüz yağı eklemek isteyebilirsiniz. Her iki ürün tipi de genellikle hafiftir ve cildinizin ekstra bir nemlendirme ihtiyacı duyduğu sıklıkta kullanılabilir.

ADIM 6: NEMLENDİRİCİ VEYA GECE KREMİ

Bazı insanlar gündüz ve gece aynı nemlendiriciyi kullanır. Bununla birlikte, gece nemlendiricileri veya gece kremleri genellikle daha kalın ve daha ağırdır ve birkaç saat boyunca emilmek üzere tasarlanmıştır.

Rogers, “Özellikle gece kullanılan ağır malzemeler olan nemlendirici, uyurken suyun buharlaşmasını önlemek için cilt üzerinde koruyucu bir kaplama oluşturur” diyor Dr. “Cildin içindeki yüksek su içeriğini korumak, cildin iyileşmesini ve korunmasını sağlar. Doğru nemlendiriciyi kullanıyorsanız, bu sizin son adımınız olmalıdır çünkü hiçbir şey atlamayacaktır. ”

Zamanlama Önemlidir, Çok

Bazı uygulama uzmanlarının yanı sıra, bazı uzmanlar cildinizin ürünlerinizi emmesi için geçen süreyi dikkate almanın da önemli olduğunu düşünüyor. Ancak, çoğumuz sık sık bir yerlere ulaşmak için acele ettiğimizden (veya çuvala çarptığımızdan), Dr. Rogers bunun her zaman mümkün olmadığını anlar. Onun tavsiyesi? Cilt bakım rutininizi basit tutun.

“Pek çok ürün uygun emilimi sağlamak için bir sonraki adımdan önce 5 ila 30 dakika beklemeniz gerektiğini söylüyor, ancak bunun için kim zamanı var? Çok karmaşık yaparsanız, sadece yapmayacaksınız ”diyor Dr. Rogers. “Çok fazla adımınız varsa, her ürünün ciltle reaksiyona girmesine izin vermek için biraz bekleyin. Mesela geceleri yüzümü yıkadıktan ve serum ya da akşam tedavimi uyguladıktan sonra günümü tamamlayıp yatağa giriyorum. Nemlendirici cihazımı yatağımın başucunda tutuyorum ve uykuya dalmadan hemen önce uyguluyorum, bu tipik pahalı, özel tedavileri cildime krema ile doldurmadan önce cilde nüfuz etmek için daha fazla zaman tanıyorum. ”

Başka bir tavsiye mi? Cildini dinle. Unutma ki sen benzersizsin ve başka hiç kimsenin cildine sahip değil. Uzmanların ne dediği önemli değil, sizin için neyin işe yaradığını bulmak ve her zaman cildinize nazik davranmak önemlidir.

Cilt bakım rutininize nasıl devam edileceğine dair hızlı bir referansa mı ihtiyacınız var? Nihai hile sayfamıza bir göz atın.