Cilt bakımı için çoğu zaman uzun ve zahmetli bir sürece giriyoruz. Fakat çoğumuzun yoğun bir cilt bakımına ayıracak vakti olmuyor. Fakat yine de cildimizin daha bakımlı ve sağlıklı bir görünüme kavuşması için dikkat edebileceğimiz şeyler mevcut. İşte vakti olmayanlar ve sağlıklı bir cilde sahip olmak isteyenler için 5 öneri:

  1. Cildinizi Güneşten Koruyun
Cildinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız bu konuyu es geçmemenizi öneriyoruz. Zira cilt bakımının en önemli adımlarından biri cildinizi güneşin yaydığı zararlı ışınlardan korumakla başlıyor. Güneşe maruz kalan cilt sizi bir ömür boyu kırışıklıklarla, cilt lekeleri ile ve birçok cilt problemi ile mücadele içerisine sokacaktır. En önemlisi de tabii ki cilt kanseri riskinin neredeyse 10 kat daha yüksek olmasıdır.
Peki ben cildimi güneşten korumak için neler yapmalıyım? Diye soracak olursanız işte öneriler:
Güneş kremi kullanın.
SPF yani koruyucu faktörünün en az 15 olmasına dikkat edin. Bol miktarda kullanın ve her iki saatte bir uygulamaya özen gösterin.
Güneşin en yoğun olduğu yani sabah 10 ile öğleden sonra 4 saatleri aralığında gölgede kalmayı tercih edin.
Koruyucu giysiler kullanın, daha açık renkli, biraz daha sık dokunmuş kıyafetler tercih edebileceğiniz gibi geniş süslü şapkalara da bir göz atmanızı önerebilirim.
  1. Sigara İçmeyin
Sigara cildinizin erken yaşlanmasına ve kırışıklıkların normalden çok daha fazla oluşmasına neden olur. Bunun nedeni ise cildinizin en üst tabakasındaki kan damarlarını tıkaması ve cildinizi besleyen oksijenin yeterli miktarda alınamamasıdır.
Sigara içip cilt bakımı yapmanın pek bir anlamı kalmıyor. Çünkü sigara cildinizin sıkılığını sağlayan kollajen ve elastin’e zarar verir. Dudaklarınıza da aynı ciddi zararları veriyor olması belki sizi sigaradan biraz daha uzaklaştırabilir
  1. Cildinize Nazik Davranın
Günlük cilt bakımı rutinleri bazı sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle şunlara dikkat edebilirsiniz:
Banyo saatini kısaltın ve sıcak suyu minimuma indirin.
Güçlü sabun ve şampuanlar vücudunuzdaki yağı yok edeceği için daha az kullanın.
Yıkandıktan veya banyo yaptıktan sonra cildinizi nemlendirerek cildinizi kuru bir havlu ile kurutun.
Kuru cildinizi nemlendirin. Cildiniz kuruysa, cildinizin türüne uyan bir nemlendirici kullanın. Günlük kullanım için SPF içeren bir nemlendirici düşünün.
  1. Cildiniz için Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı bir beslenme, cildinize en iyi bakımı yapmanızın ilk adımı olabilir. Bol miktarda meyve, sebze, tahıl ve yağsız gıdalar tüketmeye özen gösterin. Beslenme alışkanlıklarınız cilt üzerinde oluşan akne, leke ve benzer problemlerin önüne geçebilir. Ayrıca vücudunuzun daha sağlıklı ve genç bir görünüme sahip olabilmesi için de işlenmiş gıdalardan uzak durmanızı öneriyoruz.
  1. Stres Yönetimi

Kontrolsüz stres cildinizi daha hassas hale getirirken sivilce ve benzeri cilt problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sağlıklı bir zihin ve cilt için stres seviyenizi kontrol altında tutmaya özen göstermelisiniz. Bunun için kendinize zaman ayırmalısınız. Yapmanız gereken işleri yaptıktan sonra zevk aldığınızı düşündüğünüz şeyleri yapmaya özen gösterin. Sadece bunu yaparak sonuçlarının ne kadar şaşırtıcı olacağını göreceksiniz.
 
Cilt bakımı için çok fazla vakit ayırmanıza gerek kalmayabilir. Önemli olan cildinizin sağlığı için günlük koşuşturmacalar içerisinde sağlığınıza ne kadar dikkat ettiğinizdir.