Belirtiler farklı rahatsızlıkları işaret ediyor olsa da, bu gibi belirtiler ile çok sık karşılaşan ve belirtilerin süresi de artması gibi durumlarda, kişilerin kesinlikle bir doktora başvurması ve çölyak için gereken testleri yaptırması gerekmektedir. Bu rahatsızlık, uzman hekimler tarafından tavsiye edilecek bir takım kan testleri ile kısa sürede teşhis edilebilmektedir.

Bilindiği gibi çölyak hastalığı olan kişiler, içeriğinde gluten bulunan gıda ürünlerini hiçbir şekilde tüketememektedir. Daha çok marketlerde görmekte olduğumuz glutensiz ürünler, doğrudan bu hastalar için özel olarak üretilmekte ve bu hastalığa sahip kişilerin de ömür boyu bu gıdaları tüketmesi gerekmektedir.

Çölyak hastalığı belirtileri konusunda araştırmalarımızdan söz etmeden önce, bu hastalıkta kişilerin tek tedavi yöntemi olan beslenme alışkanlıkları hakkında detaylara da inmekte fayda vardır. Şuan bu rahatsızlık için ilaç tedavisi yerine doğrudan beslenme desteği sağlanmaktadır. Yani, kişilerin tüketecekleri gıdalara doğrudan müdahale edilmekte ve de içeriğinde gluten bulunan hiçbir besinin tüketimi yapılmamaktadır. Bu da kişilerin buğday, arpa, yulaf ya da çavdar içeriğindeki ürünleri tüketemeyeceği anlamına gelmektedir.

Çölyak hastalığı nedir aslında yaşam boyu devam eden ve gıdalara yönelik meydana gelmiş bir takım alerji rahatsızlığıdır. Beslenme bozuklukları olan hastalarda, zamanla vücut tepki vermektedir. Burada ilk olarak da 12 parmak bağırsağının yapısında bozulmalar meydana gelmekte ve ince bağırsağım başlangıç kısmının normal görevini yerine getirememesi ile karşılaşılmaktadır. Bundan dolayı, beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmez ise, kişiler doğrudan emilim faaliyetlerinden yoksun kalmakta, bu da uzun vadede daha vahim rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Çölyak Belirtileri Nelerdir?

Çölyak belirtileri ele alındığı zaman, uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre şu sıralamayı yapabiliriz.

  • Kişilerin karın bölgesinde meydana gelen öne doğru şişkinlik.

  • Kansızlık

  • Kaslarda zayıflık.

  • Dışkıda meydana gelen anormallikler ve gaz şikayetleri. 

  • Ağız içerisinde meydana gelen yaralar (aft).

  • İştahsızlık, halsizlik ve kusma. 

  • Eklemlerde ve kemiklerde meydana gelen ağrılar. 

  • Aşırı sinirlilik hali. 

  • Ciltte meydana gelecek kaşıntılar ve döküntüker.

Görüldüğü gibi çölyak belirtileri içerisinde aslında birbirinden bağımsız birçok rahatsızlığın belirtisi yer almaktadır. Durum böyle olunca kişilerin iki kat daha dikkatli olması gerekmektedir. Eğer bu belirtilerin yanı sıra kilo almada sorunlar yaşıyor ya da belirtilerin birkaçı ile aynı anda karşılaşmışsanız, en kısa sürede doktora başvurmalı ve çölyak hastalığı için gereken testlerin yapılmasını sağlamalısınız. https://glutensiz.net/