İlaçlar başka hastalıklara yol açabiliyor.

Modern dünyanın salgın hastalığı depresyon... İnsanların, bu rahatsızlıkla mücadele ederken, başka hastalıklara yakalanmamak için ilaç kullanımına dikkat etmeleri gerekiyor.

Derin bir üzüntü, isteksizlik ve karamsarlıkla geliyor, insana hayatı zindan ediyor.

Türlü kaygılar, endişe ve stresle başa çıkmaya çalışan modern şehir insanı, depresyona esir oluyor.

Hasta içe kapanıyor, enerji düşüyor, hareketler yavaşlıyor.

En basit işler bile yapılamıyor, insanlar bedenen sağlıklı oldukları halde, yataktan çıkamıyor.

Depresyon hastalarının imdadına antidepresanlar yetişiyor.

Peki acaba bu ilaçlar ne kadar güvenli? Ya da güvenli mi?

Amerikalı araştırmacılar, geçen yıl, depresyon teşhisi konan ve iki yıl antidepresan ilaç kullanan kadınlarda, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diyabet riskinin yüzde 39 arttığına ilişkin çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Antidepresanların beyin kanaması ve felç riskini arttırdığına ilişkin iddialar da var.

Kanadalı bilim adamlarının araştırmaları ise, antidepresanlarla beyin kanaması arasında henüz doğrudan ilişki kurulamayacağını ortaya koydu.

500 binden fazla kişiyle yürütülen 16 ayrı çalışmanın sonuçlarını değerlendiren araştırmacılar, bazı antidepresan kullanıcılarının beyin kanaması geçirdiğini ancak bunun çok ciddi bir oran olmadığını açıkladı.

Bilim adamları antidepresan ilaçlarının tek başına beyin kanaması ve felç riski oluşturmayacağını; ilaç alan kişilerin yaşam biçimlerinin de önem taşıdığını savunuyor.

Çünkü, düzensiz hayat yaşayan, uyku sorunları çeken, içki ve sigara gibi kötü alışkanlıkları olan insanların beyin kanaması geçirme riski artıyor.

Doktorlar, geçmişte beyin kanaması hikayesi bulunanların da, antidepresanlara daha temkinli yaklaşmasını da tavsiye ediyor.