Derin ven trombozu bacaklarda bulunan toplar damarlar ile ilgili bir dolaşım problemidir. Bu hastalık kabaca iki evreden oluşur. Bunlardan ilki erken devre ikincisi geç evre. Kısaca bu iki evreden erken evreyi erken tanı gibi değerlendirmek mümkündür ve hastalık bu evredeyken Derin Ven Trombozu tedavisi daha kolaydır. Geç evre ise hastalığın ilerleyen zamanlarda aldığı isimdir.

 Derin ven trombozu nedir

Toplardamarda özellikle kıvrımlarda kanın pıhtılaşması sebebi ile kan dolaşımı yavaşlar. Yavaşlayan kan dolaşımı ile bacaklarda şişlik meydana gelir. Erken evrede bu şişlik ayak bileğinin üstünden başlar ve geç evreye doğru şişlik tüm bacakta görülmeye başlar. Hastalığın en riskli yanı toplardamar içinde oluşan pıhtının akciğere sıçramasıdır ki bu durum ölümle sonuçlanabilir.

Derin ven trombozu tedavisi

Derin Ven Trombozu tedavisi sırasında esas amaç kan pıhtısının akciğere sıçramasını (akciğer embolisi) önlemek ve dvt oluşumunun tekrarlanmasını sağlamaktır. Özellikle erken evrede kullanılan temel tedavi yöntemi kan sulandırıcı ilaç kullanımıdır. Kanın incelmesi ya da başka bir deyişle sulanması var olan pıhtıyı yok etmez. Bu tedavi yavaşlayan kan dolaşımını normal seviyeye getirmeyi amaçlar. Daha çok ağızdan alınan tabletlerle yapılan bu tedavinin riski ise kanamanın durdurulmasında zorlanılmasıdır. Bu tip ilaçlar kullanılırken olası bir kanamada acilen doktora başvurulması gerekir.
Bir başka tedavi yöntemi ise anjiyo benzeri bir yöntem olan kateterler ile damar içinde tıkanıklığın olduğu bölgeye pıhtı eritici ilaçların enjekte edilmesidir. Bir takım risklerden dolayı her bireyde uygulanamayan bu yöntem uygulandığı hastanın şikayetlerinde büyük oranda gerileme sağlar. Hatta bazı hastalarda kesin tedavi bile olabilir.
Varis çorabı da tedavi açısından önemli bir adımı oluşturur. Doktorunuzun tavsiye edeceği basınca uygun ve en az diz seviyesinde kullanılacak olan varis çorabı ilk günlerde 24 saat sonraki günlerde ise yalnızca gündüzleri giyilmelidir. Ayrıca bacakları kalp seviyesinin üstünde olacak şekilde kaldırıp dinlendirmek de şikayetlerin önüne geçilmesini sağlar.
Filtre yerleştirme olarak adlandıran bir diğer yöntem ise akciğer embolisinin son çaresi olarak nitelendirilebilir. Eğer dvt tedavisi yapılmamışsa ya da tedavi tamamlanamamışsa toplardamarlarda bulunan kan pıhtısının akciğere sıçramasını önlemek amacıyla en büyük toplar damar olan karın bölgesindeki vena kava inferiyoya kateterler yardımı ile filtre yerleştirilir. Kan akışı esnasında her hangi bir pıhtı akciğere doğru hareket etse bile yerleştirilen bu filtrelere takılıp akciğer embolisi oluşumuna neden olamayacaktır.

Dvt ile yaşamak

Dvt ile yaşamak oluşan şişlik ve ağrılardan dolayı zaman zaman zorlaşsa da birkaç basit yöntemle bu tip sorunları ortadan kaldırmak en azından şikayetleri azaltmak mümkündür. Akşam eve geldiğinizde ayaklarınızın altına en az iki tane yastık koyarak ayaklarınızdaki şişliğin azalmasını sağlayabilirsiniz. Hatta uyurken bile bacaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde tutabilirseniz ağrıların da şişliğin de azaldığını göreceksiniz. Derin Ven Trombozu tedavisi için geç kalınmamalıdır. Tedavi hakkında detaylı bilgi almak için http://www.derinventrombozu.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.