Döllenen yumurtanın rahim dışında herhangi bir yere yerleşmesidir. %90 civarı ise fallop tüpüne yerleşir ve burada gelişir. Bu sebeple normal dışı bir gebelik söz konusu olur. Tüpün içerisinde embriyo gelişmeye devam eder. Belli bir süre zarfından sonra etrafındaki dokuyu eritmeye başlar. Ardından damarlardan bazen birisi bazen de birkaçı yırtılır ve kanama meydana gelir. Bu kanama dış gebeliğin hayati tehlikesi demektir. Geç kalınmış bir durumdur ve maalesef hayati tehlikeyi kaldırmak adına fazlaca ameliyat olmak gerekir. Gelişen tedavi yöntemleri ve erken tanı sayesinde, dış gebelik iç kanamaya yol açmadan tanı konulmakta ve enjeksiyon şeklinde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu durumda ameliyata da gerek kalmaz.

Ameliyatsız tedavi %90 oranında başarıya ulaşabilmektedir. Neden Dış Gebelik Olur Tüplerde kabiliyetin azalması ya da kısmi tıkanıklık yaşanması dış gebeliğe davetiye çıkarır. En sık rastlanan türü ise geçirilmiş enfeksiyonlardır. Tüplerde meydana gelen doğumsal şekil bozuklukları da dış gebelik nedenleri arasında yer alır. Şekil bozukluğundan kaynaklı olarak, döllenmiş yumurta rahim içerisine ulaşamaz. Spiral gebelik şansını oldukça azaltır.

Spiral kullanan bir Kadının gebe kalması çok zordur, fakat gebelik durumu oluşursa da bunun dış gebelik olma olasılığı normal gebeliğe göre daha yüksektir. Ancak bilinmelidir ki spiral dış gebelik riskini arttırmaz. Ektopik gebelik geçiren kadınlarda risk daha fazladır. Önceden dış gebelik geçiren bir kadının, yeniden aynı durum ile karşılaşma oranı %10 civarındadır. Kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçlar ya da yapılan müdahaleler ile tüp bebek oluşturulan gebelikte, dış gebelik görülme olasılığı daha fazladır. Fazla sayıda kürtaj yaptırmak, rahimin iç tabakasında yapışıklığa neden olarak düşük riskinde artış meydana getirir. Kürtaj sonrası ciddi enfeksiyonların gelişmesi durumunda, bir sonraki gebelik dış gebelik olabilir. Sigara kullanmak tüplerin dalgasal hareketini yavaşlatır. Günde bir paketten fazla sigara tüketen anne adayları dış gebeliğe maruz kalabilir. Dış Gebelik Olduğu Nasıl Anlaşılır Erken dönemde henüz bir hasara yol açılmadığı için şikayetler belirgin değildir. 4 ila 10 hafta arasında bazı belirtiler meydana gelir. Dış gebelik belirtileri arasında; karnın alt kısmında ağrı, vajinal kanama, kasıkta tek taraflı ağrı ve mide bulantısı görülür. Tanı konmadan karnın içerisinde kanama başladıysa bu belirtilere ek olarak; alt karın bölgesinde şiddetli ağrı, omuz ağrısı ve tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak baygınlık hissi yaşanır.

Adet söktürücü olarak burdaki makaleye göz atabilirsiniz.

Tedavi Yöntemleri Yırtılmanın olmadığı durumlarda hasta ameliyat edilmeden ilaç tedavisine başlanabilir. Methotrexate ve Quinacrine hastalara verilerek, tüpe yerleşen gebelik ürününün kanama riski olmadan sonlanması sağlanır. Böylece hasta ameliyat olmaktan kurtulmuş olur. Ancak hasta her gün kontrole çağırılarak ultrason ve bhCG testi ile takip edilir. Değerler gebelik öncesindeki değerlere dönüşene kadar bu şekilde devam edilir. Diğer bir tedavi yöntemi ise kemoterapidir. Bebek canlı dahi olsa kemoterapi uygulanır ve iç kanama engellenir. İç kanama meydana geldiği zaman tek ve en uygun tedavi, laparotomi yöntemidir. Bu yöntem ile karın ameliyat edilerek açılır. Daha sonra yırtılan tüp kısmen çıkarılarak kanamanın durdurulması sağlanır.

Kaynak : Pembeyaz