GİRESUN (AA) - Türk Kızılayı Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Dila Baran, bölge olarak bu yılki hedeflerinin 53 bin 500 ünite kan bağışı toplamak olduğunu belirterek, "6 aylık dönemi hedefimizin üzerinde tamamladık ve bu seneyi yüzde 110'luk artışla bitirmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Baran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki 17 bölge kan merkezinden biri olan Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezinin Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'yi kapsadığını söyledi.

Son yıllardaki çalışmalarla her yıl hedeflerinin üzerinde kan bağışı oranını yakaladıklarını vurgulayan Baran, "Sorumluluk alanımız içindeki beş ilde bulunan 40 hastanenin kan ihtiyacını sorunsuz karşılıyoruz. Bölgede artık '3 yakınını getir, 5 yakınını getir' dönemi bitmiştir. Şükürler olsun. Çünkü tüm hastanelerin ihtiyacı Kızılay tarafından karşılanıyor. Bölgemizin kan ihtiyacını karşılama oranımız yüzde 95." diye konuştu.

Baran, bu yıla 53 bin 500 ünite kan bağışı hedefiyle girdiklerini, 6 ay içerisinde de bu rakamı aştıklarını dile getirerek, "Geçtiğimiz yılları da hedeflerimizin üzerinde bitirdik. Bu yıl da yüzde 110'luk artışa ulaşmayı amaçlıyoruz. Bölgemizin durumu çok iyi. Geçen yıl kan bağış artış oranı bakımından 17 bölge müdürlüğü arasında birinciliği elde ettik. Her yıl kendi rekorumuzu geliştirerek devam ediyoruz. Hastanelerimizin ihtiyaçlarını karşılama noktasında bir sorunumuz yok." ifadesini kullandı.

- "Kadın bağışçı sayısını artırmak için gayretlerimiz sürüyor"

Bölge genelinde erkekler kadar kadınların da ciddi bağışçı profili oluşturduğuna dikkati çeken Baran, şunları söyledi:

"Bağışçılara çok fazla ihtiyacımız var. İnsanların bir kez kan verip gitmesi değil, düzenli olarak bağışçı olmalarını istiyoruz. Bölgemizde düzenli kan bağışı yapan yüzde 52'lik gruba sahibiz. Burada kadınlarımızın da katılımı son derece iyi. Türkiye genelinde bağışçı kadın oranı yüzde 12. Bölgemizde ise bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde. Kadın bağışçı sayısını artırmak için gayretlerimiz sürüyor."

Baran, Türk halkından kan bağışı konusunda daha fazla destek isteyerek, "Türkiye'de bu bilincin oturması gerekiyor. Gayretlerimiz bu yönde. Halkımızın da destekleriyle çok güzel bir noktaya geldik ama daha fazla destek sağlanmalı. Gelişen tüm teknolojilere rağmen kan halen yapay olarak üretilemedi. Dolayısıyla tek kaynağı halen insan. O nedenle mevcut olan desteğin daha da artırılmasını istiyoruz." dedi.