Doğuştan rahim anomalileri çoğunlukla tedavi edilebilen ve anomalinin tipine göre problemlere yol açabilen bir patolojidir. Önemi oluşturduğu problemle ilişkilidir. Zaman zaman hiçbir sorunu olmayan ve rutin kontrol esnasında çift rahim gördüğümüz hastalarımız olurken bazen de 10 kez düşük yapmış kadınlarda altta yatan sebep olarak rahim anomalisi bulabiliyoruz.

Rahim anomalilerinin sebep olduğu en önemli sorun nedir? Tekrarlayan düşükler! Çünkü tekrarlayan düşüklerde kalan düşük parçalarını temizlemek için defalarca kürtaj yapmak gerekebilir ve bu müdahaleler de ileride yapışıklıklara ve bu yapışıklıklar da ya gebelik olmamasına ya da yine düşüklere yol açabilir. Bu yapışıklıkları açmak için yine çok kereler histeroskopi yapmak gerekebilir. Dolayısıyla rahim anomalileri ve sebep olabileceği sorunlar hem tıbbi problemlere hem de psikolojik sorunlara yol açabilir.

Rahim anomalileri doğrudan kısırlık nedeni değildir ama infertilite nedeniyle tetkik edilen çiftlerde %4 oranında görülmektedir; bu oran normal popülasyonun 2 katıdır. Dolayısıyla anomali eğer septum yani rahim içi perde ise gebe kalmadan önce histeroskopi ile bu perdenin alınması önerilir. Çünkü histeroskopi nispeten kolay ve günübirlik yani hastanede kalmayı gerektirmeyen, endoskopik bir işlemdir. Rahimde perde (septum) tespit edilen bir kadında histeroskopi yapılmazsa ve gebelik oluşup düşükle sonlanırsa hem kürtaj gerekebilir hem de annenin psikolojisi olumsuz etkilenecektir. Öte yandan rahim içi perde olan fakat gebelik oluşmasında sıkıntı olmayan, sadece erken doğum yapan kadınlar da vardır.

Rahim anomalilerinin bir diğer önemi gebelik sırasında sebep oldukları sorunlardır. Yine anomalinin tipine göre sebep olduğu gebelik sorunları değişkendir; erken doğum, bebekte gelişme geriliği, ikinci 3 aylık dönemde düşük riski ve rahim ağzına dikiş atma gereği, gebelikte sürekli kanamalar, bebekte ters ya da yan duruş pozisyonları nedeniyle sezaryen ihtimalinin yüksek olması bu sorunlardandır.

Doğuştan rahim anomalilerinin tedavisinde yapılan histeroskopi işlemi oldukça başarılıdır ve işlem sonrası canlı doğum oranının arttığını biliyoruz. Tabii bu işlemin ehil bir hekim tarafından yapılması önemlidir, aksi halde ileride rahim içi yapışıklık sebebi olabilir. Her ne kadar rahim içi yapışıklığı önlemek için haplar, rahim içi spiral, balon ya da jel uygulamaları olsa da faydası kesin değildir ve bazı kadınlarda bu uygulamalara rağmen yapışıklıklar nüks eder. Her kadında doku iyileşmesinin farklı olması ile bu durum açıklanabilir.

Doğuştan rahim anomalisi olan kadınlarda zaman zaman idrar yolları ile ilgili de doğuştan problemler olabilir, bunu ortaya koymak için MRI çekilmesi uygun olacaktır.

Özetle doğuştan rahim anomalileri çok çeşitli olabilir ve tipine göre farklı sorunlara sebep olabilir. En sık sorun oluşturan tipi olan rahim içi perde histeroskopi ile başarılı bir şekilde tedavi edilir. En çok oluşturduğu sorun tekrarlayan düşüklerdir. Rahim anomalileri kısırlığa yol açmaz ama kısırlık nedeniyle araştırılan çiftlerde normal popülasyona göre daha sık görüyoruz. Kısırlığa yol açan rahim anomalisi rahim içi yapışıklık olup rahime yönelik kürtaj, histeroskopi, myom alınması gibi operasyonlar bu yapışıklıklara neden olmuş olabilir. Rahim filmi (HSG) bize bu konuda doğru bilgilendirme yapacaktır.   

Sorularınız için iletişime geçin:

Prof.Dr. Banu Kumbak AYGÜN

www.banukumbak.com – [email protected]

TELEFON : 0535 461 22 44

WHATSAPP : 0532 396 19 76