Kadınların sıklıkla yaşadığı ve geri plana attığı adet gecikmelerine özen gösterilmeli. Uzmanlar nezdinde, özellikle 30 yaş altı kadınların yaşadığı adet gecikmeleri, polikistik over sendromunun bir belirtisi olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç “Polikistik over sendromu ile her 20 kadından biri karşılaşabilir. Yedi günden fazla süren adet gecikmelerinin dikkate alınması gerekir. Sendrom, gebe kalma zorluğuyla birlikte rahim kanseri ve kalp hastalığı riskini de artırır.” dedi.

SENDROMDA EN FAZLA KARŞILAŞILAN BELİRTİ ADET GECİKMELERİ

Üreme çağındaki 30 yaş altı kadınların yüzde 3 ila 7’si arasında polikistik over sendromu yaşanıyor. Sendromun belirtileri arasında en sık karşılaşılan durum adet gecikmeleriyken bunun yanında ciltte yağlanma, sivilcelenme, tüylenme, erkek tipi saç dökülmesi ve kilo artışı da bulunuyor. Bu hastalığın her 20 kadından birinde görüldüğünü ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç “Bu rahatsızlıkta, her zaman aynı bulgular geçerli değildir. Zamana bağlı olarak belirtiler azalır ya da artar. Bu nedenle sendroma tanı konulması, hastanın şikayetleriyle birlikte ultrasonografi ve kan testlerinin yapılmasıyla mümkün olur” diye konuştu.

HASTALAR GEBE KALMAKTA GÜÇLÜK ÇEKEBİLİR

Polikistik over sendromuna bağlı olarak kilo artışı yaşayan kadınların, gebe kalmakta güçlük çekebileceğini söyleyen Dr. Genç; şunları aktardı: “Sendromda, yakın dönemde tüylenme, sivilcelenme, adet düzensizlikleri, gebe kalmakta zorluk gibi problemlerle karşılaşılırken ; uzun dönemde kiloya bağlı tansiyon, diyabet, kolestrole bağlı kalp hastalıkları ve rahim çeperindeki kalınlaşmanın sebep olduğu rahim kanseri riski artar. Sendromun kesin nedeni bilinmemekle beraber uzun dönemde görülebilecek sorunlar, sendromun erken tanı ve tedavisiyle azalır.

SENDROMUN TANISINDA İKİ KRİTER YETERLİ

Hastalarda bulunan iki kriterin, sendromun tanısı için yeterli olduğunu belirten Dr. Genç; “Aynı hastanın bütün kriterleri taşıması, tanı koymak için gerekli değildir. Sendromun, her hastada ön plana çıkan farklı özellikleri olabilir. Adet gecikmeleri ya da adet olamama (adetlerin 35 günden fazla olması, yılda 8’den az adet olmak, 4 aydan uzun süre adet olamamak vb.), kanda erkeklik hormonu androjenlerin yüksek olması veya bu fazlalığın göstergesi olan adölesan tipi akneler (sivilcelenme), yağlı cilt, erkek tipi tüylenme, erkek tipi saç dökülmesi gibi bulgulardan ikisinin hastada bulunması sendromun tanısında yeterlidir” dedi.

HASTALARIN ŞİKAYETLERİ UYGULANACAK TEDAVİ YÖNTEMİNİ BELİRLER

İyileşme sürecinde, polikistik over sendromuna sahip hastalara uygulanacak standart bir tedavi şekli bulunmadığını belirten Dr. Cüneyt Genç şöyle devam etti: “Şikayetleri gidermek, sendromu geriletmek mümkündür; ancak hastaların tam olarak iyileşmesi mümkün değildir. Hastaların şikayetlerine bağlı olarak uygulanacak tedavi şekli ortaya konur. Gebe kalmak isteyen bir hasta ile adet düzensizliği ve sivilce sorunu olan başka bir hastaya aynı tedavi uygulanamaz. Basit bir adet gecikmesi 15 günde çözüme ulaşabilir; ancak tüylenme tedavisi yıllarca sürebilir. Hastanın öncelikle yaşam tarzını gözden geçirmesi gerekir. Hastanın vücut kitle endeksi fazla ise kilo vermesi yararına olacaktır. Şikayetlerde, gözle görülür düzelmenin çoğu hastaların kilosunun yüzde 5 düşmesiyle ilgilidir. Özen gösterilmesi gereken diğer bir etken strestir. Hastaların şikayetlerinin azalması, yaşadıkları stresin azalmasıyla doğru orantılıdır.”