TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, su ve sabun ikilisinin hastalıklardan en iyi korunma yöntemi olduğunu bildirdi.

Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu, Dünya El Yıkama Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, el temizliğinin, günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizlik olduğunu belirtti.

Ellerin sık sık, ılık su ve sabunla yıkanması, çatlak ve sıyrıkların oluşmasının engellenmesi, tırnakların kısa ve temiz olmasının bulaşıcı hastalıkların artmasını ve yayılmasını önlemenin en etkili yolu olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, bakteri ve virüslerin en temel geçiş yolunun el teması ile olduğunu ifade etti.

Hamzaoğlu, kirli ellerle besin maddelerini tüketmenin çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına yol açabildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Elleri yıkamak, zararlı mikroorganizmaları yok etmek veya su ile ciltten uzaklaşmasını sağlamak için çok gereklidir. Su ve sabun ikilisi hastalıklardan en iyi korunma yöntemidir. Bir hasta, ilaçlarını ne kadar düzenli kullanırsa kullansın temizliğe gereken özeni göstermezse iyileşmesi çok güçtür."

Havaların soğuduğu ve hastalıkların arttığı bu dönemde el yıkamanın daha da fazla önem kazandığına işaret eden Hamzaoğlu, hastalıklardan korunmada öksürme ve hapşırma sırasında ağzı ve burnu bir mendille kapatma şeklinde alınacak bazı kişisel önlemlere de dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Hamzaoğlu, doğru şekilde el yıkamanın da çok önemli olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Unutulmamalıdır, doğru el yıkama enfeksiyonlardan korunma ve yayılmasını önlemede son derece ucuz ve etkili bir yöntemdir. Sadece 20 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniği ile bulaşıcı ve salgın pek çok hastalığa karşı önlem alınabilir. Kişisel ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkama alışkanlığını kazanırsak pek çok bulaşıcı hastalıktan korunmuş oluruz."