TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdülü Köksal Hamzaoğlu, TÜİK verilerine göre 2015 yılında kaba intihar hızının Türkiye'de yüz binde 4.11 iken, bu rakamın Trabzon için 3.65 olarak gerçekleştiğini bildiridi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün tüm dünyada insan hayatını tehdit eden intihar olgusu konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Dünya İntiharı Önleme Günü'nün düzenlendiğini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütünün 2014 yılında yayımlanan ihtiharı önleme raporu hakkında da bilgilendirmede bulunan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"TÜİK verilerine göre 2015 yılında kaba intihar hızı, Türkiye'de yüz binde 4.11 iken, bu rakam Trabzon için 3.65’tir. Güvenilir ölüm kayıtlarını tutmaktaki eksiklikler, intiharın toplum tarafından kabul edilmeyen bir davranış olmasından dolayı intihara bağlı ölümlerin saklanması gibi nedenlerle gerçek intihar sayılarının daha yüksek olma ihtimalinin bulunduğudur. İntihar girişiminde bulunan insanların en az yüzde 70'i girişimde bulunmadan önce niyetlerine dair bazı ipuçları verirler. Yaşadıkları olumsuzluklar, mutsuzluk, çaresizlik, umutsuzluk içerisinde, genellikle anlaşılabilmek ve yardım alabilmek için çağrılarda bulunurlar. Bu çağrıların aile, sosyal çevre veya başvurulan sağlık kurumları tarafından tespit edilmesi, kişinin ileride yapmayı planladığı bu eylemin önüne geçilebilmesi açısından çok önemlidir. İntihar sadece sağlık sektörünü ilgilendiren bir olgu değil, toplumun her bir kesiminin ilgilenmesi gereken önemli bir konudur."