SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Karabekiroğlu, sanal ortamda gerçekleşen insan ilişkilerinin özellikle çocukları olumsuz etkilediğini bildirdi.

Karabekiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni neslin zamanın büyük bir kısmını sosyal medya, sanal oyunlar ve televizyona sıkıştırılmış bir şekilde geçirdiğini ifade etti.

Gençlerin hayatı sanal mecralar yerine sokaklarda deneyimlenmesi gerektiğini belirten Karabekiroğlu, sanal mecralarda dünyanın çok daha acımasız olarak gösterilebildiğini de dile getirdi.

Sanal dünyada acımasız, duygusuz ve empati kurmayan bir yaşam olduğunu vurgulayan Karabekiroğlu, "Bu, çok tehlikeli. Psikolojik sağlığı iyi olmayan çocuklar, toplumun yüzde 10-15'ni oluşturuyor. Bu, bütün dünyada böyle. Bunlar, yeterince enerjilerini atacak bir alan olmayınca gerçek hayatta model aldıkları, öğrendikleri şeyleri uyguluyor. Modern toplumlarda kitlesel suçlar, bir seri katil gelişmesi veya bir okul tarama olayları bu tip durumlarda daha çok gelişiyor." ifadelerini kullandı.

Yüz yüze gelişen ilişkilerle sosyal medya üzerinden gerçekleşen ilişkilerin de farklılıklar gösterdiğine işaret eden Karabekiroğlu, şöyle konuştu:

"İnsan ilişkileri sosyal medyada, yüz yüze olduğumuzdan çok daha farklı oluyor. Biz mesela sosyal medyada çok öfkelendiğimizde çok ağır cümleler yazdığımız bir insana belki karşı karşıya geldiğimiz zaman çok daha nazik, çok daha anlayışlı davranabiliyoruz. Çocuklar küçük yaştan itibaren bunu öğrenmiyorlar. Bizim bir geçmişimiz var. Ama yeni kuşak, insan ilişkilerini internet üzerinden öğrenme durumunda. Empatisiz, soğuk, sert tehlikeli bir ilişki biçimi gelişiyor. O yüzden acımasız sert kararlar çok daha fazla verilebilecek. Kitleleri imha etme planlarına kadar gidebilecek bir gelecek riski söz konusu. Bunu aşmanın en temel yolu insan ilişkilerine o sıcaklığı ve karşı karşıya gelmeyi arttırmak olmalı. O yüzden tedbirler almalıyız."

Karabekiroğlu, bunların önlenmesi için okullarda sosyal ilişkileri güçlendirecek sohbet ve münazaralara dayalı eğitimler verilmesi gerektiğini kaydetti.

Ebeveynlere de büyük görevler düştüğünü ifade eden Karabekiroğlu, çocukların sosyal medya, oyun ve internet üzerinden geçirdikleri zamanın denetlenmesi ve empati kurmaları yönünde önerilerde bulundu.