Endometriozis, endometrioma çikolata kisti nedir? Çikolata kisti ; bir kist türüdür. Yumurtalıklar östrojen, progesteron gibi hormonları sağlayarak kadının fizyolojisinde önemli rol oynar. Rahim içerisinde endometriumun rahmin dışarısındaki başka bir bölge de büyümesi ile gelişen ve genellikle ağrı ile seyreden bir hastalıktır. Genellikle 30lu 40lı yaşlardaki kadınlarda görüldüğü gibi, aslında her yaş dönemindeki kadınları da etkilemektedir. 

anlatıyor.

Belirtileri nelerdir?

Genellikle adet dönemlerinin ağrılı geçmesi ile hastada klinik belirti verir ve hasta şiddetli kasık ağrısı ile kliniğe başvurur. Ağrının şiddeti zamanla artabilir. Dismenore, ağrılı adet dönemlerinde genellikle kanamadan önce şiddetli ağrı başlar. Ayrıca bel ve karın ağrısı da eşlik eder. İlişki sırasında ağrı olabilir endometriozisi olan hastalarda. İlişki anında ağrı meydana gelebilir hatta bir kesim hastada da ilişki anından sonra ilişki sonrasında da ağrı yaratabilir. Büyük abdest veya idrar yaparken baskı ve ağrı meydana gelebilir. Daha sık olarak adet dönemlerinde bu durum artarak devam edebilir. Adet dönemlerindeki kanamanın miktarı artabilir süresi uzayabilir. Normalin üzerinde ped kirletilebilir. Bazen infertiliteye sebep olabilir. Hatta genellikle endometriozisi olan hastalar bebek sahibi olmak istiyorum diye tüp bebek merkezlerine başvururlar ve tüp bebek merkezlerinde ultrasonografi sonrasında bu durum ortaya çıkar. 

Yoğun rahatsızlıklara rağmen bir çok kadın gebe kalmaya çalışıncaya kadar hastalığının farkına varmayabilir buna yormayabilir. Ancak dediğimiz gibi bebek istedikleri zaman bunu fark edebilirler hekime şikayetlerini anlatabilirler. Endometriozisi olan kadınlar da yaklaşık %30-40’ında infertilite problemi ortaya çıkabilir ve hasta yumurtlama tedavileri ya da ile desteklenmek zorunda kalabilir. Bu kistlerin çikolata kisti oalrak adlandırılmasının nedenlerinden birisi de biriken sıvının eski kan gibi kahverengi koyu renk ve koyu katı kıvamda olması nedeni ile kiste çikolata kisti tanısı konulmuş ve ismi verilmiştir. Normal regl dönemlerinde meydana gelen yumurta kistlerinin aksine endometriomalar kendiliğinden kaybolmazlar. 

Endometriozisin tedavisinde bazen hem ilaçlar hem de cerrahi gerekebilir. Tedavide öncelikle ilaçlar denenir daha sonra da cerrahi tedavi ile devam edilir. Ancak çift bebek sahibi olmak istiyorve önlerinde tüp bebek tedavisi gibi bir seçenek var ise o zaman tüp bebek uzmanının kararına göre ya önce cerrahisi yapılarak arkasından tüp bebeğe geöilir ya da öncelikle tüp bebeği yapılır yumurta rezervine göre karar verilmesi en doğru karar olacaktır. 

Bebek isteği olnalarda genellikle cerrahi tedavi tercih edilir. Cerrahi tedavi ise laporoskopik olarak yapılabilir. Yani kapalı ameliyat. Herhangi bir büyük kesi söz konusu olmadan. 

Genital estetik kadınların birçoğunun aslında rahatsız olduğu durumlardan kurtulmak için yaptırmak istediği fakat geri planda bıraktığı bir yöntem. Genital estetik sayesinde kadınlar daha özgüvenli oluyor ve genital bölgenin sağlığı ve hijyeni görsel düzenlemelerin yanında sağlanıyor. Genital estetik ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz;